İhlas Haber Ajansı tarafından
01 Mart, 2025 14:28 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Filistin edebiyatı ve kadınların mücadelesi KBÜ’de ele alındı

Müellif ve akademisyen Peren Birsaygılı Mut’un, KBÜ’deki konferansında Filistin edebiyatının tarihi süreci ve bayanların bu alandaki uğraşı konuşuldu.
Karabük Üniversitesi Bayan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Filistin Edebiyatının 100 Yıllık Kıssası ve Filistinli Kadınlar" başlıklı konferans, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Etkinliğe Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Zeynep Özcan, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Bozkurt Özyalçın, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Filistin edebiyatının yalnızca sanatsal bir alan olmadığını, birebir vakitte bir direniş ve kimlik çabası aracı olduğunu vurguladı.
KBÜ Bayan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Bozkurt Özyalçın ise Filistinli bayanların edebiyat alanındaki çabasının ehemmiyetine dikkat çekerek, bayanların hem edebi hem de toplumsal direnişte oynadığı role dikkat çekti.
KBÜ Bayan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Genç KADEM Öğrenci Kulübünün de dahliyle düzenlenen söyleşide, muharrir ve akademisyen Peren Birsaygılı Mut, Filistin edebiyatının 100 yıllık tarihi süreci ve bu süreçte Filistinli bayanların edebiyat içindeki rolü hakkında kapsamlı bilgiler verirken Filistinli bayan muharrirlerin yapıtları, edebi direnişin tarihî gelişimi ve bu süreçte bayanların karşılaştığı zorlukları ayrıntılı bir formda ele aldı.
Birsaygılı Mut, Filistin edebiyatının yalnızca sanatsal bir tabir biçimi olmadığını, birebir vakitte bir direniş ve kimlik uğraşı aracı olarak öne çıktığını belirterek bayan muharrirlerin bu alandaki tesirini ele alıp, onların toplumsal hafızayı nasıl inşa ettiklerini ve edebi eserler yoluyla kültürel mirası nasıl koruduklarını anlattı.
Etkinlik sonunda, Rektör Yardımcısı Karaş, muharrir Peren Birsaygılı Mut’a teşekkür evrakı takdim etti.
Program günün anısına hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 20:44 tarihinde yayınlandı
A+ A-

UNESCO kenti Safranbolu’da Turizm Haftası kutlamaları başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası dolayısıyla program düzenlendi.

Eski Çarşı'da düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Turizm Haftası'nın hem Karabük hem de Türkiye için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Vali Yavuz, bayram tatili süresince yaşanan turizm hareketliliğine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"Bayram tatilinin arkasından değişik illerden, yurt içinden, yurt dışından ziyaretçilerimizi ve misafirlerimizi ağırladık. Sadece 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Karabük sınırlarından 1 milyon 718 bin araç çıkış ve giriş yaptı. Bu bize ne ifade ediyor? Ciddi bir hareketliliği ifade ediyor."
Safranbolu ilçesinde 200 binin üzerinde aracın giriş yaptığını, yaklaşık 400 binin üzerinde kişinin de ziyaret ettiğini hatırlatan Yavuz, "Aslında bu veriler bize şunu söylüyor: Biz bayramda ciddi bir hareketlilik yaşadık. Ciddi bir misafir ağırladık. Ciddi bir turist ağırladık. Bu ilde bu potansiyel var. Bu il ve bu şehir ve bu ilçe aslında turizm çekebiliyor" diye konuştu.
"O zaman bizim bunu daha iyi yönetmemiz lazım" diyen Yavuz, "Bu turizm potansiyelini hep birlikte; valiliğimiz başta olmak üzere kaymakamımız, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, odalarımız, turizm işletmelerimiz, turizmden ekmeğini kazanan ya da bu şehrin sokaklarında gezen, nefes alan hepimizin bu süreci iyi yönetmemiz lazım. Bu turizm hareketliliğini çok iyi yönetmeniz lazım ki daha ilerlere, daha nitelikli ve daha kaliteli bir turizm noktasına doğru gidelim" ifadelerini kullandı.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise yaptığı konuşmada, kentin turizmde hak ettiği yere ulaşması için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin de turizmin önemine değinerek, Türkiye'nin bu alanda güçlü bir destinasyon olduğunu vurguladı. Şahin, "Dünyanın en önde gelen ve hızla büyüyen sektörlerinden biri olan turizm ve bundan alacakları payları artırmak için ülkeler adeta büyük bir rekabet içindedirler. Ülkemiz sahip olduğu zengin kültürel mirası, iklimi ve doğal güzellikleriyle çeşitli turizm alternatifleri sunarak bu rekabette güçlü bir turizm destinasyonu olduğunu kanıtlamıştır" dedi.
Konuşmaların ardından öğrencilerin halk oyunları gösterileri sergilenirken, Rıza Akkaya'ya ait ‘Zamanhane' yağlı boya resim sergisinin açılışı yapıldı. Program serginin gezilmesi ile sona erdi.

blank
blank
blank

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.