Müellif ve akademisyen Peren Birsaygılı Mut’un, KBÜ’deki konferansında Filistin edebiyatının tarihi süreci ve bayanların bu alandaki uğraşı konuşuldu.
Karabük Üniversitesi Bayan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Filistin Edebiyatının 100 Yıllık Kıssası ve Filistinli Kadınlar" başlıklı konferans, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Etkinliğe Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Zeynep Özcan, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Bozkurt Özyalçın, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Filistin edebiyatının yalnızca sanatsal bir alan olmadığını, birebir vakitte bir direniş ve kimlik çabası aracı olduğunu vurguladı.
KBÜ Bayan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Bozkurt Özyalçın ise Filistinli bayanların edebiyat alanındaki çabasının ehemmiyetine dikkat çekerek, bayanların hem edebi hem de toplumsal direnişte oynadığı role dikkat çekti.
KBÜ Bayan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Genç KADEM Öğrenci Kulübünün de dahliyle düzenlenen söyleşide, muharrir ve akademisyen Peren Birsaygılı Mut, Filistin edebiyatının 100 yıllık tarihi süreci ve bu süreçte Filistinli bayanların edebiyat içindeki rolü hakkında kapsamlı bilgiler verirken Filistinli bayan muharrirlerin yapıtları, edebi direnişin tarihî gelişimi ve bu süreçte bayanların karşılaştığı zorlukları ayrıntılı bir formda ele aldı.
Birsaygılı Mut, Filistin edebiyatının yalnızca sanatsal bir tabir biçimi olmadığını, birebir vakitte bir direniş ve kimlik uğraşı aracı olarak öne çıktığını belirterek bayan muharrirlerin bu alandaki tesirini ele alıp, onların toplumsal hafızayı nasıl inşa ettiklerini ve edebi eserler yoluyla kültürel mirası nasıl koruduklarını anlattı.
Etkinlik sonunda, Rektör Yardımcısı Karaş, muharrir Peren Birsaygılı Mut’a teşekkür evrakı takdim etti.
Program günün anısına hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.