blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Mart, 2025 13:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Türkiye’deki tek ustası: Çankırı’nın meşhur kaya tuzuna sanatsal dokunuş

Çankırı’da emekli olduktan sonra tuz lambalarına çeşitli motifler çizmeye başlayan 70 yaşındaki Mustafa Çağlar, 17 yıldır Çankırı’nın meşhur kaya tuzunu sanatla buluşturuyor.

Çankırı’da yaşayan 70 yaşındaki Mustafa Çağlar, öğretmenlikten emekli olduktan sonra başladığı, tuz sanatçılığı mesleğini 17 yıldır sürdürüyor. Mesleğinin Türkiye’deki tek ustası olan Çağlar, her gün dükkanının kapısını severek açıp elleriyle tuz lambalarına sanatını işliyor. Tuz lambalarına Türk İslam sanatına uygun motifler işlediğini ifade eden Çağlar, sanatla buluşturduğu tuz lambalarının Türkiye’nin her yerinden talep gördüğünü kaydetti.

"Burada tuzu sanatla buluşturuyorum"

Her bir ürüne elleriyle ayrı desenler işlediğini söyleyen Çağlar, "25 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli oldum. Hem boş durmayı sevmediğim için hem de Çankırı’mıza katma değer kazandırmak adına böyle bir dükkan açtım. Burada tuzu sanatla buluşturuyorum. Kullandığım tuz, Çankırı tuzu. Diğer illerin tuzlarından kullandığımda istediğim verimi alamıyorum. Tuz lambasının içerisine herhangi bir motif işlenecekse, bunu yapmadan önce cilalama işleminden geçmesi gerekli. Motiflerin tamamı şahsıma ait. Bir tuz lambasına çizilen deseni farklı bir üründe görmeniz mümkün değil. Burada aynı üründen iki tane bulamazsınız. Tuzun şekillendirilmesinin ardından içerisine ışık koyup altına ise kuru ağacı yerleştirip hazır hale getiriyorum ve Türkiye’de bu işi yapan tek kişiyim" dedi.

"Öğretecek ne bir öğrenci, ne de bir çırak bulabildim"

Mesleği öğretecek çırak aradığını, ancak bulamadığını ifade eden Çağlar, "Yaptığım tuz lambaların desenleri genellikle Türk İslam sanatına uygun desenlerdir. Bu durumda insanın gönlünü okşuyor. Vatandaşlar, tuz lambası sayesinde nefes almada kolaylık hissettiklerini söylüyorlar. Tuz lambası ürettiği iyonlar sayesinde çevreyi de dezenfekte ediyor. Türkiye’nin her yerinden talep geliyor, gönderim yapıyorum. Gönül ister ki bu sanat yaygınlaşsın. Ben bugüne kadar bu mesleği öğretecek ne bir öğrenci, ne de bir çırak bulabildim" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Halil Kızılyer tarafından
09 Mayıs, 2025 14:44 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük UMKE, Tatbikatlarla Gücünü Artırdı

Karabük’te, 24-25 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen UMKE Temel Eğitimi'nin ardından, 06-08 Mayıs 2025 tarihleri arasında 24 saat esasına dayalı UMKE kampı ve Medikal Kurtarma Uygulamaları Eğitimi başarıyla tamamlandı.

Deprem, sel, maden kazası ve kayıp şahıs senaryolarını içeren kapsamlı tatbikatlarla sona eren eğitim sürecinde, Karabük UMKE ekibine 22 yeni gönüllü katıldı. Böylece, mevcut 140 kişilik UMKE ekibi, yeni üyelerin de dahil olmasıyla toplamda 162 kişiye ulaşarak afet ve acil durumlara karşı daha da güçlendi.
Eğitim sürecinin sonunda katılımcı belgeleri, Karabük İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Bekir Poçan, Destek Hizmetleri Başkanı Yüksel Korkut ve Acil Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Dr. Züleyha Alaçamlı Arslan tarafından takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.