blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Mart, 2025 13:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tırnak yeme sorununa yapay zekâ destekli çözüm

Karabük Üniversitesi’nde, tırnak yeme alışkanlığını sona erdirmek için yapay zekâ takviyeli yeni bir teknoloji geliştirildi.
Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Kısmından Doç. Dr. Eftal Şehirli ve doktora öğrencisi Abdullah Alesmaeil, tırnak yeme alışkanlığını önlemeye yönelik yapay zekâ takviyeli bir akıllı saat uygulaması geliştirdi.
Sistem, el hareketlerini algılayarak tırnak yeme davranışını tespit ediyor ve kullanıcıyı sesli ikazla bilinçlendirerek bu alışkanlığı bırakmasına yardımcı oluyor. Üç etaplı bir tahlil tekniğiyle çalışan uygulama, hareketi yüzde 93 doğrulukla belirleyerek yüksek bir muvaffakiyet oranı sunuyor.
Doç. Dr. Şehirli, sistemin başlangıçta Covid-19 devrinde elin yüzle temasını azaltma emeliyle geliştirildiğini fakat daha sonra tırnak yeme alışkanlığını önlemeye odaklandıklarını belirtti.
Geliştirilen sistemin, kullanıcı farkındalığını artırarak alışkanlık değişimine katkı sağlaması hedefleniyor.
Geliştirilen bu yenilikçi teknoloji, alışkanlık denetimine yönelik dijital tahliller alanında kıymetli bir adım olarak görülüyor. Yakın gelecekte, uygulamanın farklı platformlara da taşınarak daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşması hedefleniyor.
Çalışma, SCI indeksli milletlerarası bir mecmuada makale olarak da yayımlandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2025 07:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çorum’da silahlı kavga: 1 ağır yaralı

Çorum’da iki küme ortasında çıkan arbedede bir kişi silahla vurularak ağır yaralandı.
Olay, Ulukavak Mahallesi Tarakçı 1. Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, iki küme ortasında şimdi belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma, kısa müddette büyüyerek silahlı arbedeye dönüştü. Hengame sırasında B.Ç. (32), bedeninin çeşitli yerlerinden silahla vurularak ağır yaralandı.
Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye polis ve sıhhat grupları sevk edildi. Birinci müdahalesi olay yerinde yapılan yaralı şahıs., Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Polis, kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.