İhlas Haber Ajansı tarafından
21 Mart, 2025 16:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

BARÜ’de Uluslararası Matematik Günü kutlandı

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) her yıl 14 Mart’ta kutlanan Milletlerarası Matematik Günü kapsamında düzenlenen aktiflikte matematiğin günlük hayattaki ehemmiyeti vurgulandı.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesi Matematik Kısmı ile Arf Kulübü tarafından matematiğin farklı alanlarda kullanımını teşvik etmek ve matematiğin gerçek hayattaki rolünü vurgulamak amacıyla bir aktiflik düzenlendi. 14 Mart Milletlerarası Matematik ve Pi Günü kapsamında gerçekleştirilen aktifliğe, Bartın Merkez Kumandanı Dz. P. Alb. Erdal Bilgi, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik ile birlikte çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, matematiğin sadece bir ders değil bir düşünme biçimi olduğunu söz ederek "Matematik, kainattaki nizamı anlamamızı sağlayan, teknolojiden mühendisliğe, sanattan iktisada kadar hayatın her alanına taraf veren bir bilim kısmıdır. Pi sayısı ise, bu sistemin içinde kapalı olan kozmik bir sabit olarak, insanlığın yüzyıllardır üzerinde çalıştığı, keşfetmeye devam ettiği büyüleyici bir sayıdır. Bu nedenle matematiğin yalnızca formüllerden ibaret olmadığını, hayatın kendisiyle ne kadar iç içe olduğunun farkındalığını güçlendirmeliyiz. Bu noktada Bartın Üniversitesi olarak bilimi toplumla buluşturmayı, öğrencilerimizi analitik düşünmeye teşvik etmeyi ve akademik araştırmaları desteklemeyi en kıymetli önceliklerimizden biri olarak görüyoruz" dedi.
Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Karakaş ise Arşimet’in kelamına atıfta bulunarak dünyanın her yerinde ortak olan şeyin matematik olduğunu söz etti. Ayrıyeten Prof. Dr. Karakaş, Pi sayısı hakkında kapsamlı bilgiler vererek kullanılan algoritmalardaki matematiksel ve istatiksel ehemmiyetini anlattı.
Daha sonra yapılan "Sonsuzluğa Giden Bir Sayı" ve "Pifoloji" isimli sunumlarda matematiğin en büyük gizemi olan Pi sayısının tarihçesi, günlük hayatta karşımıza çıktığı alanlar ve Pi sayısının virgülden sonraki sayıları üzerine bilgiler paylaşıldı. "Büyük Matematikçiler" bahisli sunumda ise Pisagor ve teoreminden, Harezmî, Ömer Hayyam, Nasiruddin Tusi ve Ali Kuşçu üzere Türk İslam matematikçilerinden ve hayatlarından bahsedildi.
Ayrıca aktiflikte Pi sayısının günlük hayattaki yeri üzerine yapılan sokak röportajı ile stand-up gösteresi de iştirakçilere keyifli anlar yaşattı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.