Türkiye’den yapılan memleketler arası mutabakatlar kapsamında Atlas Okyanusu’nun Batı Afrika kıyılarına, Hint Okyanusu’nun ise Umman kıyılarına giden çok sayıda balıkçı gemisi tıpkı bir Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz’de olduğu üzere balık avlıyor. Milletlerarası sularda avlanan gemiler ortasında Trabzon’dan da çok sayıda balıkçı gemisi bulunurken, Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Lideri Ahmet Memnun, yurt içindeki av baskısını azaltabilmek için büyük çaplı teknelerin yurt dışında avcılık yapmaları daha uygun olacağı niyetinde olduklarını söyledi.
Okyanusta avlanan balıkçı teknelerinin risk alarak avcılık yaptıklarına işaret eden Memnun, "Oralarda balık verimliliği yeterli. Fakat teknelerimiz Moritanya’ya, Senegal’e, Umman’a risk alarak gidiyorlar" dedi.
Avcılık yapan balıkçıların tuttukları balıkların gelirini Türkiye’ye göndermekte zorluklar yaşadıklarına dikkat çeken Memnun, "Yurt dışı pazarımız çok kıymetli. Ferdi olarak pazarlarımızı bulmaya çalışıyoruz devlet dayanağının olması gerekir. Bize devlet garantisi lazım. Bana nazaran teknelerimiz Moritanya’ya, Senegal’e, Umman’a risk alarak gidiyorlar. Oralarda balık verimliliği düzgün. Lakin şöyle de bir durum kelam konusu; yurt dışında kaç metre tekne nerede avlanacak, hangi tekne nerede avlanacak bu değerli. Yurt içindeki av baskısını azaltabilmemiz için büyük çaplı teknelerin yurt dışında avcılık yapmaları daha uygun olacağı niyetindeyiz. Oralar açık deniz. Oralarda vakit zaman avcılığın az olduğu devirler oluyor. Bazen buradan oraya giden tekneler bir iki ay hiç avcılık yapamıyor. Orada balıkçılarımızın farklı bir problemi var. Tuttuğu avladığı balığın gelirini nasıl getiriyor? Oralarda bizim banka şubelerimiz yok. Balıkçı arkadaşlarımız kendilerine nazaran sistemlerle getiriyorlar bunlar daima sorun. En sevindirici tarafı, büyük teklerin yurt dışında kendi maliyetlerini karşılaması. Yurt içinde artık bu maliyetler karşılanamayacak boyuta geldi. Beş, altı bin beygir makineler var. Mazotun litresi 50 TL. Devletin dayanağı olsa da olmasa da arayış içerisine giriyorlar. Devlet bunu daha yeterli biçimde motife edip düzgün bir formda yönlendirirse tahminen hem ülkemiz açısından hem de vatandaş açısından çok daha yararlı olacağı düşüncesindeyim" diye konuştu.
Öte yandan Moritanya, Umman Sierra Leone üzere Afrika ülkelerinde avcılık yapan Türk balıkçı gemileri avcılık faaliyetlerine hala sürdürüyor.