blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
01 Nisan, 2025 21:10 tarihinde yayınlandı

Artvin’de tırcılar bayramı sırada geçirdi

Artvin’in Sarp Hudut Kapısı’ndan geçmek için bekleyen tır şoförleri, Ramazan Bayramı’nı tır kuyruğunda geçirdiler.
Türkiye’nin Gürcistan üzerinden Kafkas ülkelerine açılan Artvin’deki Sarp Hudut Kapısı’ndan geçerek ihracat yüklerini teslim edecekleri adreslere götürmek için yola çıkan tır şoförleri, Ramazan Bayramı’nı tır kuyruğunda geçirmek zorunda kaldılar.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen tır şoförleri, tır parklarının dolmasıyla Karadeniz kıyı yolunda yer alan yol kenarlarına sağlı sollu park ederek sıralarını beklemeye başladılar.
Sıralarının kendilerine gelmesini bekleyen tır şoförleri, Ramazan Bayramı’nı tır kuyruğunda, ailelerinden uzak geçirdiler.
Telefonla ailelerini arayan ve hasret gideren tır şoförleri, sıranın bir an evvel kendilerine gelmesini beklediler.

Ailemle telefonla bayramlaştık
15 yıldır tır sürücülüğü yapan Aziz Hasanoğlu şunları söyledi: "Bu bayramı da yollarda geçiriyorum. 40 gün evimden farklı kalacağım. Kapılarda biraz sıralar süratli ilerlese düzgün olur. Ben Hopa’da sıradayım. Ailem Denizli’de, telefonla bayramlaştık. Ailemi en son 15-20 gün evvel gördüm. Sıkıntı bir meslek lakin mecburen yapmak zorundayız. Çocuklar okuyor, mesken kredisi var, mecbur çalışmalıyız."

Tırcının bayramı seyranı olmaz
Yaşar Kocar ise şunları söyledi: "35 yıldır tır sürücüsüyüm. 3 gündür tır kuyruğunu bekliyorum. Aile hasreti çekiyorum. Tırcının bayramı, seyranı olmaz. Ailemle ayda bir görüşüyorum.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2025 08:52 tarihinde yayınlandı

70 yıldır ’hayvan tarağı’ imalatı yapıyor

SAMSUN (İHA) – Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan hayvan tarağı imalatını 70 yıldır sürdüren 88 yaşındaki İzzet Çakmak, el emeği ile üretim yaptığı tarakları satışa sunuyor.
Tarihi Vezirköprü Bedesten Çarşısı Arastası’nda mesleğini sürdüren İzzet Çakmak, üretimde kullandığı makineyi de kendisinin yaptığını söz ederek, "Bu makineyi 65 yıl evvel yaptım. Evvelce dişleri hızarla ve elle açıyorduk. Artık bu makineyle diş açıyoruz. Tarağın sacını kesip, dişlerini açtıktan sonra perdah eder, akabinde sapını gürgen ağacından hazırlayıp perçinleriz. Eski geleneklere uygun, sağlam ve sağlam taraklar üretiyorum. Sac kalın, sap gürgen. Paslanır lakin çürümez" dedi.

"Ben de ölürsem bu iş biter"
Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra mecburen dükkanın başına geçtiğini anlatan Çakmak, "70 yıldır hem imalatını yapıyorum hem de satıyorum. Toptan 40 TL, perakende 50 TL. Evvelce Vezirköprü’de 5 esnaf bu işi yapardı. Türkiye’nin her yerine gönderirdik. Pres taraklar çıkınca esnaflık bitti, bir tek ben kaldım. Ben de ölürsem bu iş de biter" diyerek mesleğin yok olma tehlikesine dikkat çekti.

Bizi sosyal medyadan takip edin