İhlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 14:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KBÜ, sanal gerçeklik ile geriatrik bireylerde ilk yardım eğitimi sunacak

Türkiye’de birinci olma özelliği taşıyan projeyle, yaşlı bireyler için sanal gerçeklik dayanaklı 15 farklı birinci yardım senaryosu hazırlandı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından ‘Artırılmış Gerçeklik ile Geriatrik Bireylerde Birinci Yardım Eğitimi’ projesi çerçevesinde, sanal gerçeklik teknolojisi ile desteklenen uygulamalı bir eğitim modeli geliştirildi.
Projede geliştirilen 15 farklı modül, geriatrik bireylerde en sık karşılaşılan birinci yardım senaryolarını kapsıyor. Temel ömür dayanağı, teneffüs yollarına yabancı cisim kaçması, hipertansiyon, sıcak çarpması ve donma üzere durumların sanal gerçeklik ortamında teğe bir deneyimleme fırsatı sunan proje ile bilhassa öğrenciler ve sıhhat çalışanlarının uygulamalı tecrübeyle birinci yardım hünerlerini geliştirmesi hedefleniyor.
Sanal gerçeklik gözlüğü ve özel sensörlü kollarla desteklenen sistem, öğrencilerin gerçek hayatta uygulama yapma imkanı bulamayacağı senaryoları interaktif biçimde deneyimlemesine katkı sağlıyor.
Projenin yürütücülüğünü Karabük Üniversitesi’nin yaptığını belirten Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dürdane Yılmaz İtimat, ortaklar ortasında da Gazi Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Almanya’dan iki tane yaşlı bakım merkezi ve Makedonya’dan bir meslek lisesi bulunduğunu tabir etti.
Güven "Toplamda 15 farklı aplikasyon geliştirildi ve bu uygulamaların her biri üç lisanda kullanılabiliyor. Sistem sadece Türkiye’de değil, Almanya’da ve İngilizce konuşulan tüm ülkelerde uygulanabilir" dedi.
Uygulamanın eğitimdeki katkılarına değinen İtimat, "Etkileşimli yapısı sayesinde öğrenciler, gerçek hayatta müsabakaları sıkıntı olan durumları sanal ortamda birebir uygulayabiliyor. Bu sistem yaşlı bakım merkezlerinde, huzurevlerinde, klinik eğitimde, hastanelerde ve okullarda rahatlıkla kullanılabilir. Öğrenciler her bir senaryoyu bu sistemle deneyimleyebiliyor ve adeta o anı yaşıyormuş üzere hissediyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki öğrenciler bu uygulamalar sayesinde gerçek hayatta çok daha kolay ve başarılı müdahalelerde bulunabiliyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.