İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Nisan, 2025 14:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Altındaki artış düğün sahiplerini endişelendiriyor

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin ardından gram altının 4 bin lira seviyesine gelmesi, yaklaşan düğün sezonu öncesi evlenecekleri ve ailelerini endişelendiriyor.

Kuyumcular altının takıdan çok yatırım aracı olarak değerlendirildiğini söylerken, düğün sahipleri ise altının artışından dolayı duydukları endişeyi dile getirdi.

Kuyumcuların en hareketli olduğu düğün sezonunun başlamasına az bir süre kaldı ancak gram altın fiyatının 4 bin liraya dayanması nedeniyle dolayı vatandaşlar endişe duyuyor. Zorunlu olmadıkça ve mecbur kalmadıkça altın almaktan kaçınan vatandaşlar, altını takı olarak değil yatırım aracı olarak kullanmak için satın alıyor. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan kuyumcular, altın alımlarının düştüğünden bahsederken, bu yaz düğün yapacak vatandaşlar da duydukları endişeyi dile getirdi.

"Eline para geçen herkes yatırım için altın alıyor"

Kuyumcular Çarşısı’nda 45 yıldır esnaflık yapan ve aynı zamanda İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi olan Edip Çavuşoğlu, altını takı olarak alanların azaldığına dikkat çekti. Çavuşoğlu, "Gram altın gün itibarı ile 4 bin lirayı gördü. Müşteriler de bu fiyatlara altın alamıyor. Alışveriş için değil, yatırım için altın alınıyor. Eline para geçen herkes yatırım için altın alıyor. Takı için altın alan çok az. Altın çok yükseldiği zaman, kuyumcu olmayan kişiler ayarı düşük altın satmaya başlıyor; piyasaya sahte altın sürüyorlar. Müşteri 10 gram bilezik almak istese 40 bin lira yapıyor ve alamıyor. Küresel piyasalar ve Trump’ın çıkışlarıyla beraber altın fiyatları yükseldi. Bu yüzden alım azaldı" dedi

Vatandaşlar endişeli

Artık altın yerine yakınlarının düğünlerine para takacaklarını söyleyen Ayşe Akın, "Komşularımız ve akrabalarımızın düğünü var ve takı yapmak zorundayız. Altın da yüksek olduğundan alamıyoruz ve para takmak zorunda kalıyoruz. Şimdi gram altın aldım, eskiden bu paraya çeyrek altın alıyordum" diye konuştu. Yakın zamanda kızı dünya evine girecek olan Filiz Konaş ise, "Bir aydır kara kara düşünüyorum. Kızım evlenecek ve ona en azından 10 gram bilezik yapmak isterim. Geçen sorduğumda 35 bin lira dediler ve en az 2 tane yapacağım. Şimdi ise 40 bin lira olmuş. Daha düğün masrafları var, alışverişler var. Ben daha altını almadım, alana kadar daha da artmaz umarım" açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.