İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 10:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çorum’da emekli sayısı çalışan sayısına yaklaştı

Çorum’da emekli sayısı faal çalışan sayısına yaklaştı. Vatandaşlar, bu durumun farklı kentlerde emekli olan çalışanların Çorum’a dönmesi, gençlerin ise farklı kentlere taşınmasından kaynaklandığını söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2024 yılı faal sigortalı çalışan ve pasif sigortalılar bilgilerine nazaran, 521 bin 335 nüfusa sahip Çorum’da 123 bin 217 kişi etkin sigortalı çalışırken, pasif sigortalı sayısı ise 123 bin 40 oldu. Bilgilere nazaran Çorum, emekli sayısının çalışan sayısına nazaran oranı en yüksek olan 10 vilayet ortasında yer aldı. Son devirde sanayi yatırımlarıyla dikkat çeken Çorum’daki vatandaşlar, emekli sayısının fazla olmasının, emekli olduktan sonra Çorum’a dönen vatandaşlardan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
Senelerdir inşaatta sıva ustası olarak çalıştığını ve emekli olduğunu söz eden Celal Budak, emekli sayısının artmasının, gençlerin çalışmak için farklı kentlere gitmesinden kaynaklandığını belirterek, "Gençler iş bulmak için gidiyor. Aç kalmamak için mecbur gitmek zorunda. Ben 40 yıllık sıvacıyım. Bu müddet zarfında iş olduğu sürece daima çalıştım. Lakin artık iş bulamıyoruz" dedi. Emeklilik sonrası Çorum’a döndüğünü kaydeden Ali Öztürk de, "Genel olarak baktığımızda emekli bireyler ve sigortalı çalışan vatandaşların oranı birebir düzeydeyse şu anki iş alanı Çorum’a az geliyor demek. Ben de Çorum’da çalışıp emekli olmadım, dışarı memleketlerde yıllarca inşaat ustalığı yaptım. Çanakkale’ye kadar gitmediğim yer kalmadı" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.