İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 11:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Nisan ayında karla mücadele: Diyaliz hastası kadın için seferber oldular

Kastamonu’da Nisan ayında yağan kar sebebiyle kapanan köy yolları, Vilayet Özel Yönetimi takımları tarafından açılıyor. Bozkurt ilçesinde kar sebebiyle yolu kapanan köydeki diyaliz hastası ise yolların açılmasıyla hastaneye ulaştırıldı.
Kastamonu’da hava sıcaklığının düşmesinin akabinde, son bir haftadır yağan kar, hayatı olumsuz etkiledi. Yağışların akabinde yüksek bölümlerde kar kalınlığı 50 santimetreye yaklaştı. Kar yağışı sebebiyle 200’e yakın köy yolu ise ulaşıma kapandı. Kastamonu Vilayet Özel Yönetimi, sonlandırdığı karla çaba çalışmalarına Nisan ayındaki kar yağışının akabinde tekrar başladı. Takımlar, kapanan yolların açılması için ağır mesai harcıyor.

Diyaliz hastası bayan için seferber oldular
İl Özel Yönetimi takımları, Bozkurt ilçesine bağlı Ortasökü köyünde yaşayan diyaliz hastası Havva Aslan’ın oğlu Mehmet Aslan, köylerinin yolunun kapanması sebebiyle annesini diyaliz merkezine götüremedi. Bunun üzerine Aslan, köy muhtarı Mehmet Topçu’yu arayarak yardım istedi. Köy muhtarı Topcu, Vilayet Özel İdaresi’ni arayarak durumu bildirdi. Harekete geçen takımlar, kısa müddette köyün yolunu ulaşıma açtı. Yolun ulaşıma açılmasının gerisinde diyaliz hastası Havva Aslan, kucakta taşınarak araca bindirildi ve diyaliz merkezine götürüldü.

"Allah devletimizden razı olsun"
Ekiplere teşekkür eden Mehmet Aslan, annesinin 3 yıldır hasta olduğunu belirterek, "Annemi Bozkurt’taki diyaliz kısmına götürüyorum. Kışın da daima yollarla çaba veriyoruz. Annemi hastaneye götürebilmek için daima yolları açtırmaya çalışıyoruz. Bugün de muhtarı aradım, yolun kapalı olduğunu söyledim. Vilayet Özel İdaresi’nden grup geldi, yolu açtı. Birazdan hastaneye gideceğiz. Allah devletimizden razı olsun. Sığınacak kapımız, devletimizdir" dedi.

"15-20 yıldır bu türlü bir kar yağmadı"
Nisan ayında bu kadar çok karın yağdığını 15-20 yıl sonra birinci kere gördüğünü kaydeden Muhtar Mehmet Topçu ise, "Nisan ayında 40-50 santimetreye yakın kar yağdı. Vilayet Özel Yönetimimiz dün geldiler, yollarımızı açtılar. Lakin gece yollarımızı kar tekrar kapattı. Köyde yaşayan bir diyaliz hastamız var. Onun için çabucak gelip yollarımızı açtılar. Devletimize Allah zeval vermesin. Yaklaşık 15-20 yıldır bu türlü bir kar yağmadı. Bu yağışın su kaynakları için yararı oldu. Geçen sene kar az yağmıştı, sularımız kesildi. Allah’a şükür su kaynaklarımız bu yıl çok düzgün. Karın yağması bizim için güzel, mutluyuz. Yalnızca don yaptı, fındıklarımız ve meyvelerimiz gitti. Nasibimizde ne varsa onu yeriz" diye konuştu.

"Son yol açılına kadar Vilayet Özel Yönetimi olarak çalışmaya devam edeceğiz"
Kastamonu Vilayet Özel İdaresi’nde iş makinesi operatörü olarak çalışan Hikmet Başpınar, vatandaşların mağdur olmaması için ağır bir çalışma yürüttüklerini tabir ederek, "Sabah köyümüzde bir diyaliz hastamız olduğu ve köy yolunun kapalı olduğu ihbarı geldi. İhbarı kıymetlendirerek çabucak çalışmamıza başladık. Hastamıza ulaştık. Nisan ayında bu türlü bir karı birinci kez görüyoruz. Elimizden geldiğince gayretimizi sürdürüyoruz. Genel Sekreterimizin talimatıyla vazifemizin başındayız. Kapalı yollarımızı açacağız, hiçbir kapalı yol kalmayacak. Mesai saatlerini düşünmeden ağır bir biçimde çalışıyoruz. Son yol açılına kadar Vilayet Özel Yönetimi olarak çalışmaya devam edeceğiz" formunda konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.