İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Borsada “çiftlikbank dolandırıcılığı”na aldanmayın uyarısı

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, son günlerde borsada yüksek karlılık vaadiyle "çiftlikbank" benzeri dolandırıcılık olaylarının arttığını belirterek, "Bedava peynir fare kapanında olur. Kimse kimseye durduk yere yüzde 500, yüzde 800 kar vermez" dedi.

Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, "çiftlikbank", "saadet zinciri" ve "titan zinciri" dolandırıcılıklarının halen birçok kişinin hafızasında olduğunu söyledi. "Para yatır, yüksek kazan" mantığıyla kurulan bu sistemlerin şimdilerde borsa piyasalarında birçok kişiyi ağına düşürdüğüne dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle konuştu: "Whatsap ya da telegram gibi mesajlaşma programları üzerinden üye topluyorlar. Kısa vadede, en fazla 6 ayda yüzde 500 ve yüzde 800 gibi karlar vadediyorlar. Sisteme giriyorsunuz ve size kendi oluşturdukları bir aracı kuruma para göndermenizi istiyorlar. Tabi öne şüpheli yaklaşıyor birçok kişi 20 bin, 30 bin ya da 50 bin lira gibi para yatırıyorlar. Ardından birkaç gün sonra 50 bin liranın 80-90 bin lira olduğunu görünce sisteme daha fazla para göndermeye başlıyorlar." Ağaoğlu, para gönderilen sözde aracı kuruluşu gibi gösterilen uygulamadan para çekilmek istendiğinde müşteri hizmetlerine yönlendirildiğini vurgulayarak, "Müşteri hizmetleri kısmında telefon dolandırıcılığı başlıyor ve arayan kişi ikna edilerek biraz daha para aktarması isteniyor. 50 bin lira ile başlayıp 1 milyon lira para gönderenler var ve bizi aradılar. Sistemdeki parası 2 ayda 2 milyon 700 bin lira olmuş ama çekemiyor halen para istiyorlar. 2 milyon 700 bin lira blokeli görünüyor sözde birikmiş ya da kazanç sağlamış ancak aldatmanın en önemli yeri burası zaten" dedi. Borsada bu kadar yüksek karlılık vaadiyle "çiftlikbank" benzeri dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olunmasını isteyen Ağaoğlu, şöyle devam etti:

Borsada

"Bedava peynir fare kapanında olur. Kimse kimseye durduk yere yüzde 500, yüzde 800 kar vermez. Kolay para kazandırdığını vadeden yerlere kesinlikle para gönderilmemeli. Şöyle düşünün kolay kazanç olsa sizin önünüze gelir mi kurtlar çakallar kapar önceden. Buluş yap mükemmel sistem kur elinden kaparlar. Devlet güvencesi aranmalı para yatırırken. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve SPK izinleriyle oluyor borsada birçok işlem. Araştırmadan yasal olup olmadığı bilinmeden öneriyle, vaatlerle herhangi bir yere para gönderilmesi doğru değil." Ağaoğlu, bu tür sistemleri "dipsiz kuyu"ya benzeterek, "Siz attıkça gelmesini beklersiniz ama gelmez. Giden gitti. Herkes kolay para kazanma peşinde. Alın terinizle kazandığınızı daha çok kazanma hırsıyla dolandırıcılara kaptırmayın. Borsa ya da coin yatırımları bilerek yapılmalı, vaatle yapılan işten ciddi zarar görebilirsiniz." diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.