Karadeniz bölgesinde ekseriyetle yüksek alanlarda yetişen ve şifa kaynağı olan ‘Kaldirik Otu’ Giresun’da toplanılmaya başlanıldı. Kaldirik otu, yörede yıl boyunca tüketmek için turşu kurulmasının yanı sıra yemekleriyle de sofraları süslüyor.
Yüksek bölümlerde doğal olarak yetişen ve sıhhate sayısız yararıyla bilinen Kaldirik Otu, Giresun’da bahar aylarının vazgeçilmez lezzetleri ortasında yerini almaya başladı. Turşusu, kavurması ve kızartmasıyla sofraları süsleyen bu özel bitki, halk ortasında "şifa kaynağı" olarak biliniyor.
Giresun’da nisan ayının ortalarında toplanmaya başlanan Kaldirik Otu, bilhassa yüksek alanlarında, fındık bahçeleri ve yol kenarlarında doğal olarak yetişiyor. Lila renkli çiçekleriyle görsel bir şölen sunan bu bitki, halk ortasında baharın gelişiyle özdeşleştirilirken, boğaz, bademcik iltihabı ve sigara içenler için balgam söktürücü özellikleriyle de dikkat çekiyor.
"Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz"
Giresunlu Ayşe Karaçam, yıllardır bu şifalı bitkiyi toplayarak sofralarında kullandığını söz ede ederek "Bu çok sağlıklı bir şey. Bilhassa sağlıklı yaşamak isteyenler ve diyet yapanlar tarafından da sevilerek tüketiliyor. Çoklukla nisan ortasından haziran başına kadar toplanır. Taze olarak yemeklerde kullanıldığı üzere turşusu da yapılarak yıl boyunca tüketiliyor. Hatta Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz" dedi.
Yumurta ve mısır unu ile Kaldirik’in lezzet yolculuğu
Kaldirik otunun tüketimi ile ilgili bilgi veren Sevim Koçoğlu Bıçakçı ise "Bitki evvel yapraklarından ayrılarak, sapları temizlenip haşlanıyor. Daha sonra küçük küçük doğranıyor. Doğranan saplardan tabanla, kavurma turşu üzere birçok yemek yapılıyor. Bugün yumurtalı kızartmasını yaptık. En çok bu hali tercih ediliyor fakat kavurması, diblesi ve bilhassa turşusu da çok seviliyor" tabirlerini kullandı.
Giresunlu Durmuş Karakaya ise tabiattan gelen bu nimetlerin sıhhat üzerindeki tesirlerini anlatarak "Bağırsaklara, mideye, şeker hastalığına çok yeterli geliyor. İdrar yollarını temizliyor. Her yıl bu vakitlerde toplarız. Kavururuz, haşlayıp tavasını yaparız. Giresun’un en uzun yaşayan vilayetler ortasında olması boşuna değil, tabiattan besleniyoruz. Kaldirik de bu şifalı tabiatın bir parçası" formunda konuştu.