blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2025 14:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Doğadan sofralara

Karadeniz bölgesinde ekseriyetle yüksek alanlarda yetişen ve şifa kaynağı olan ‘Kaldirik Otu’ Giresun’da toplanılmaya başlanıldı. Kaldirik otu, yörede yıl boyunca tüketmek için turşu kurulmasının yanı sıra yemekleriyle de sofraları süslüyor.
Yüksek bölümlerde doğal olarak yetişen ve sıhhate sayısız yararıyla bilinen Kaldirik Otu, Giresun’da bahar aylarının vazgeçilmez lezzetleri ortasında yerini almaya başladı. Turşusu, kavurması ve kızartmasıyla sofraları süsleyen bu özel bitki, halk ortasında "şifa kaynağı" olarak biliniyor.
Giresun’da nisan ayının ortalarında toplanmaya başlanan Kaldirik Otu, bilhassa yüksek alanlarında, fındık bahçeleri ve yol kenarlarında doğal olarak yetişiyor. Lila renkli çiçekleriyle görsel bir şölen sunan bu bitki, halk ortasında baharın gelişiyle özdeşleştirilirken, boğaz, bademcik iltihabı ve sigara içenler için balgam söktürücü özellikleriyle de dikkat çekiyor.

"Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz"
Giresunlu Ayşe Karaçam, yıllardır bu şifalı bitkiyi toplayarak sofralarında kullandığını söz ede ederek "Bu çok sağlıklı bir şey. Bilhassa sağlıklı yaşamak isteyenler ve diyet yapanlar tarafından da sevilerek tüketiliyor. Çoklukla nisan ortasından haziran başına kadar toplanır. Taze olarak yemeklerde kullanıldığı üzere turşusu da yapılarak yıl boyunca tüketiliyor. Hatta Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz" dedi.

Yumurta ve mısır unu ile Kaldirik’in lezzet yolculuğu
Kaldirik otunun tüketimi ile ilgili bilgi veren Sevim Koçoğlu Bıçakçı ise "Bitki evvel yapraklarından ayrılarak, sapları temizlenip haşlanıyor. Daha sonra küçük küçük doğranıyor. Doğranan saplardan tabanla, kavurma turşu üzere birçok yemek yapılıyor. Bugün yumurtalı kızartmasını yaptık. En çok bu hali tercih ediliyor fakat kavurması, diblesi ve bilhassa turşusu da çok seviliyor" tabirlerini kullandı.
Giresunlu Durmuş Karakaya ise tabiattan gelen bu nimetlerin sıhhat üzerindeki tesirlerini anlatarak "Bağırsaklara, mideye, şeker hastalığına çok yeterli geliyor. İdrar yollarını temizliyor. Her yıl bu vakitlerde toplarız. Kavururuz, haşlayıp tavasını yaparız. Giresun’un en uzun yaşayan vilayetler ortasında olması boşuna değil, tabiattan besleniyoruz. Kaldirik de bu şifalı tabiatın bir parçası" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2025 14:34 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsunlu anne ve çocuklardan otizmli çocuklara destek

Samsun’da düzenlenen "Minik Ellerden Büyük Kalplere" etkinliğinde otizmli çocukların kendi el emeğiyle hazırladığı armağan kutularını alan anne ve çocuklar, daha sonra bu kutuları boyayıp süsleyerek satışa sundu.
Liv Hospital Samsun, toplumsal sorumluluk projeleri kapsamında manalı bir aktifliğe sponsor oldu. Samsun’da hayata geçirilen Minik Ellerden Büyük Kalplere aktifliği hem otizmli bireylerin toplumsal hayata iştirakini teşvik etmeyi hem de farkındalık oluşturmayı hedefledi. Aktiflikte otizmli çocukların kendi el emeğiyle hazırladığı armağan kutularını onlardan alan anne ve çocuklar, daha sonra bu kutuları boyayıp süsleyerek Samsun Yelken Kulübü’nde satışa sundu. Sergilenen her kutu, otizmli çocukların emeğini yansıtırken, iştirakçiler tarafından büyük ilgi gördü. Satışlardan elde edilen gelir, özel eğitim gereçleri temini ve toplumsal dayanak projelerinde kullanılmak üzere ilgili derneklere bağışlandı. Tertip, aileler ve gönüllüler için de duygusal ve manalı anlara sahne oldu.
Liv Hospital Samsun yetkilileri, sıhhat alanındaki uzmanlıklarının yanı sıra toplumsal sorumluluklarını da önemsediklerini belirterek, bu tıp projelere takviye vermeye devam edeceklerini tabir etti.
"Minik Ellerden Büyük Kalplere" aktifliği, hem kalplere dokunan bir dayanışma örneği oldu hem de otizmli bireylerin üretkenliğini ve potansiyelini bir kere daha gözler önüne serdi.

"Toplumsal sorumluluklarımızda da öncü olmaya çaba ediyoruz"
Liv Hospital Samsun Genel Müdür Yardımcısı Hatice Bulut, "Hastane olarak sırf sıhhat alanında değil, toplumsal sorumluluklarımızda da öncü olmaya uğraş ediyoruz. Otizmli çocuklarımızın el emeğiyle hazırladığı bu manalı kutular, onların ne kadar üretken olduklarını gösteriyor. Biz bu projeye sadece sponsor olmadık; kalbimizi, emeğimizi ve takviyemizi de koyduk. Her bireyin eşit fırsatlara sahip olduğu, farkındalıkla güçlenen bir toplum hayal ediyoruz" dedi.
Özel eğitim öğrencisi ve kendi el emeğiyle kutu hazırlayan Merve Mısırcı (13), "Kutuyu yaparken çok eğlendim. Beşerler beğenince çok keyifli oldum. Annemle kutuyu gösterdik, alkışladılar. Bir tane daha yapmak istiyorum. Artık onları arkadaşlarımızla satacağız çok mutluyum" diye konuştu.

"Otizmli çocuklar yanlışsız ortam ve takviyeyle harika işler başarabilir"
Hazerfen Ahmet Çelebi Ortaokulu Özel Eğitim Öğretmeni Dilek Balcıoğlu ise, "Otizmli çocuklar gerçek ortam ve takviyeyle fevkalâde işler başarabilir. Bu aktiflik, onların sadece izleyen değil, üreten bireyler olduklarını topluma göstermesi açısından çok değerliydi. Kutuları hazırlarken hem özgüvenleri arttı hem de toplumsal marifetlerini geliştirdiler. Liv Hospital Samsun’a, bugün bizimle olan tüm anne ve çocuklarımıza bu kıymetli katkıları için teşekkür ediyorum" formunda konuştu.
Satış yapan çocuklardan Uzman Yararı (5) ise "Kutuyu arkadaşlarımız yaptı, bizler boyadık. Bugün de onlar için satıyoruz. Onlarla birlikte bugün hepsini satacağız. Çok memnunuz, güzel ki birlikteyiz" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.