blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2025 14:32 tarihinde yayınlandı

Doğadan sofralara

Karadeniz bölgesinde ekseriyetle yüksek alanlarda yetişen ve şifa kaynağı olan ‘Kaldirik Otu’ Giresun’da toplanılmaya başlanıldı. Kaldirik otu, yörede yıl boyunca tüketmek için turşu kurulmasının yanı sıra yemekleriyle de sofraları süslüyor.
Yüksek bölümlerde doğal olarak yetişen ve sıhhate sayısız yararıyla bilinen Kaldirik Otu, Giresun’da bahar aylarının vazgeçilmez lezzetleri ortasında yerini almaya başladı. Turşusu, kavurması ve kızartmasıyla sofraları süsleyen bu özel bitki, halk ortasında "şifa kaynağı" olarak biliniyor.
Giresun’da nisan ayının ortalarında toplanmaya başlanan Kaldirik Otu, bilhassa yüksek alanlarında, fındık bahçeleri ve yol kenarlarında doğal olarak yetişiyor. Lila renkli çiçekleriyle görsel bir şölen sunan bu bitki, halk ortasında baharın gelişiyle özdeşleştirilirken, boğaz, bademcik iltihabı ve sigara içenler için balgam söktürücü özellikleriyle de dikkat çekiyor.

"Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz"
Giresunlu Ayşe Karaçam, yıllardır bu şifalı bitkiyi toplayarak sofralarında kullandığını söz ede ederek "Bu çok sağlıklı bir şey. Bilhassa sağlıklı yaşamak isteyenler ve diyet yapanlar tarafından da sevilerek tüketiliyor. Çoklukla nisan ortasından haziran başına kadar toplanır. Taze olarak yemeklerde kullanıldığı üzere turşusu da yapılarak yıl boyunca tüketiliyor. Hatta Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz" dedi.

Yumurta ve mısır unu ile Kaldirik’in lezzet yolculuğu
Kaldirik otunun tüketimi ile ilgili bilgi veren Sevim Koçoğlu Bıçakçı ise "Bitki evvel yapraklarından ayrılarak, sapları temizlenip haşlanıyor. Daha sonra küçük küçük doğranıyor. Doğranan saplardan tabanla, kavurma turşu üzere birçok yemek yapılıyor. Bugün yumurtalı kızartmasını yaptık. En çok bu hali tercih ediliyor fakat kavurması, diblesi ve bilhassa turşusu da çok seviliyor" tabirlerini kullandı.
Giresunlu Durmuş Karakaya ise tabiattan gelen bu nimetlerin sıhhat üzerindeki tesirlerini anlatarak "Bağırsaklara, mideye, şeker hastalığına çok yeterli geliyor. İdrar yollarını temizliyor. Her yıl bu vakitlerde toplarız. Kavururuz, haşlayıp tavasını yaparız. Giresun’un en uzun yaşayan vilayetler ortasında olması boşuna değil, tabiattan besleniyoruz. Kaldirik de bu şifalı tabiatın bir parçası" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 11:11 tarihinde yayınlandı

Havai hatla kurtarma yaptılar

Düzce İtfaiye Müdürlüğü, afet ve acil durumlara hazırlık kapsamında Develi Besni Köyü Uğur Suyu üzerinde kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Suyun ortasında mahsur kalan kazazedenin havai çizgi sistemiyle tahliye edildiği tatbikat, gözlemci öğrencilerin de iştirakiyle başarıyla tamamlandı.
Düzce İtfaiye Müdürlüğü tarafından Develi Besni Köyü Uğur Suyu üzerinde düzenlenen kurtarma tatbikatı muvaffakiyetle tamamlandı. Tatbikatta, derede mahsur kalan bir kazazedenin havai sınır sistemi kullanılarak inançlı alana taşınması senaryosu uygulandı. Tatbikata Belediye Lider Yardımcısı Mehmet Saygun ve İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Kahraman da katıldı.
Tatbikatta, iki yamaç ortasına kurulan havai sınır sistemi üzerinden yapılan kurtarma operasyonunda; kurtarma grubu, suyun ortasında mahsur kalan bir kazazedeyi sedyeye alarak sınır üzerinden aşağıya indirdi ve inançlı bir formda tahliye etti. Senaryo, gerçeğe yakın kaidelerde muvaffakiyetle tamamlandı.
Tatbikata Düzce Üniversitesi Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu İtfaiyecilik ve Afet İdaresi Kısmı öğrencileri de gözlemci olarak katıldı. Bu sayede hem teorik bilgilerini pekiştirme hem de profesyonel saha uygulamalarını yakından görme fırsatı buldular.
Düzce Belediyesi İtfaiye Amiri Fatih Şaguç, her türlü acil duruma hazır olmak, takımların bilgi ve maharetlerini güncellemek, afet ve kaza durumlarında profesyonel müdahale kapasitesini artırmak hedefiyle hizmet içi eğitimlerin tertipli olarak tekrarlandığını belirtti.
Özellikle yüksekten düşme yahut trafik kazası üzere durumlarda karşılaşılan travma hadiselerinde kazazedeye müdahalenin son derece dikkatli biçimde yapılması gerektiğini vurgulayan Şaguç, omurga zedelenmeleri riski taşıyan kazazedelerin mümkün olduğunca hareket ettirilmeden, sıhhat gruplarının nezaretinde en inançlı teknikle kurtarılması gerektiğini söz etti. Saguç, denetimsiz taşımalarda ikinci bir ziyan oluşabileceği için bu çeşit eğitimlerin büyük kıymet taşıdığını vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin