İhlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 10:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

‘Türkiye’de astım vakaları artıyor’

Dünya Sıhhat Örgütü’ne nazaran, dünyada yaklaşık 300 milyon insanın astım hastası olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, "Türkiye’de de astım sıklığı giderek artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık olarak yetişkinlerin yüzde 5-10’u ve çocukların ise yüzde 10-15’i astım ile hayatlarını sürdürmektedirler" dedi.
Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Nurhan Köksal, "7 Mayıs Dünya Astım Günü" münasebetiyle astım hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Astımın tarifini yapan Prof. Dr. Köksal, "Astım, teneffüs yollarının kronik inflamatuar hastalığıdır. Bu hastalık, hava yolları ve bronşlarda enflamasyona (iltihaplanma), ödeme ve bronşların daralmasına neden olur. Bu da nefes almayı zorlaştırarak nefes darlığı, öksürük, göğüs sıkışması ve hırıltı –hışıltılı soluma üzere semptomlara yol açabilir. Astım dünyada epeyce yaygın bir hastalıktır ve her yaştan insanı etkileyebilir" diye konuştu.

"Yaklaşık 300 milyon kişi astım hastası"
Dünya Sıhhat Örgütü’ne nazaran, yaklaşık 300 milyon insanın astım hastası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, "Türkiye’de de astım sıklığı giderek artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık olarak yetişkinlerin yüzde 5-10’u ve çocukların ise yüzde 10-15’i astım ile ömürlerini sürdürmektedirler" halinde konuştu.

"Pasif içicilik astım riskini artırıyor"
Astımın muhakkak risk faktörlerine değinen Prof. Dr. Köksal, "Genetik yatkınlık değerli bir faktördür. Ayrıyeten çevresel faktörler, hava kirliliği, sigara dumanı, pasif sigara içiciliği, alerjenler (toz akarları, polenler, küf mantarları vb.), teneffüs yolu enfeksiyonları ve kimi mesleklerde maruz kalınan kimi unsurlar astım riskini artırabilir. Astımın tanısı çoklukla semptomların ve teneffüs testlerinin bir kombinasyonuna dayanır. Göğüs hastalıkları uzmanları hastanın tıbbi geçmişini ve semptomlarını değerlendirirler, fizik muayene ve teneffüs işlev testleri (spirometri gibi) yapabilirler. Ayrıyeten, alerji testleri de astımın belli tetikleyicilerini tespit etmede yardımcı olabilir" dedi.

"Astım tedavisinde tetikleyici faktörlerden kaçınılmalı"
Tedavi yollarından bahseden Prof. Dr. Köksal, "Astımın tedavisi çoklukla iki ana kategoride yapılır. Önleyici tedavi ve semptomları denetim altında tutmak için bronkodilatör tedavi. Önleyici (antienflamatuar) tedavi ekseriyetle nizamlı olarak alınan inhaler kortikosteroid ilaçlarını içerir ve astım semptomlarını denetim altında tutmaya yardımcı olur. Bronkodilatör tedavi ise semptomlar ani bir biçimde kötüleştiğinde kullanılan ilaçlardır ve sistemli kullanılması önerilmez. Astımın tedavisinde hasta eğitimi, tetikleyici faktörlerden kaçınma ve nizamlı göğüs hastalıkları doktor kontrolleri gibi önlemler de tedavinin değerli bir parçasıdır" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Haber Merkezi tarafından
06 Mayıs, 2025 11:04 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Belediyesi’nden Şehir İçi Trafik Denetimi

Karabük Belediyesi, şehir içi trafik düzenini sağlamak ve trafik kurallarına uyulmasını teşvik etmek amacıyla farkındalık oluşturan bir kamu spotu yayınladı. Videoda, yaya geçitleri, kaldırımlar ve otobüs durakları gibi ortak kullanım alanlarının araçlar tarafından işgal edilmesinin oluşturduğu sorunlara dikkat çekilerek, vatandaşlara ve sürücülere kurallara uyma çağrısı yapıldı.

Öte yandan Karabük Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, şehir içi trafik düzenini sağlamak amacıyla yürüttüğü denetimleri artırdı. Kaldırım işgalleri, yaya yollarına izinsiz park ve trafiği engelleyen uygulamalara yönelik denetimlerde cezai işlemler uygulandığı bildirildi. Ekiplerin denetimlerinin düzenli aralıklarla sürdürüleceği belirtildi.

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Şehir içi trafik düzeni, hem yayalarımız hem sürücülerimiz için büyük önem taşıyor. Kaldırımlar, yaya yolları ve otobüs durakları hepimizindir. Bu alanların işgal edilmesi hemşehrilerimizin günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Zabıta ekiplerimizin denetimleri ve farkındalık çalışmalarımızla bu konuda duyarlılığı artırmayı hedefliyoruz. Kurallara uyan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, tüm hemşehrilerimizi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.”

Karabük Belediyesi, şehir içi trafik düzenini güçlendirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.