blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 10:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Amasra’ya havalar ısınmasıyla birlikte Rus akını da başladı

Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte Rusya'dan Türkiye'ye kruvaziyer turizmi ile gelen turist sayısı her seferde daha da artıyor.

Rus turistlerin akın akın geldiği Bartın'ın Amasra ilçesine, geminin son seferi ile bölgeye gelen kişi sayısı 947'si yolcu 442'si mürettebat olmak üzere toplam bin 389 kişi oldu. Turistler, Amasra gezilerinin ardından Karabük'ün Safranbolu ilçesini de geziyorlar.
Rusya'dan Türkiye'ye gerçekleşen kruvaziyer turizminde en beğenilen yerler arasında Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra yer alıyor. Türkiye'ye gelen Rus turistler Amasra'yı görmeden ülkelerine dönmüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte kruvaziyer gemi turlarına katılan turist sayısı da her geçen gün daha da artıyor.

Rusların gözdesi Amasra
2022 yılında kruvaziyer turizmine kazandırılan Amasra Limanı, 34 aylık süreçte Rus turistlerin gözdesi oldu. Fatih Sultan Mehmet Han'ın Çeşm-i cihan(dünyanın gözbebeği) olarak nitelendirdiği ve muhteşem doğası, denizi, tarihi ve kültürü ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Amasra, kruvaziyer turizminde Samsun, Sinop, Trabzon üzere kent ve büyük kentleri geride bırakarak, İstanbul, İzmir ve Antalya üzere turizm merkezleri ile yarışıyor.

Doyamadan ayrılıyorlar
Her yıl bölgeyi ziyaret eden turist sayısı daha da artarken, ilçeye gelen Rus turistler ilçeye doyamadan ayrılıyor. Bir çok turist kruvaziyer turlarla bölgeye tekrar tekrar geliyor. Gelen turistler ilçede, eşsiz tabiatın yanı sıra sessizliğin, balığın, güneşin ve denizin keyfini sürüyor. İlk defa ilçeyi gören Rus turistler ise hayran kalarak, tekrar bölgeye geleceklerini söyleyerek kentten ayrılıyor. Rus turistler ise Amasra'nın tabiatını, denizini, sessizliğini ve insanlarını çok sevdiklerini belirtiyor.

Amasra'ya ilgi Türkiye ortalamasının üzerinde
Rusların bölge ziyaretinden hem ilçe halkının hem de esnafın memnun olduğunu ifade eden Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, kruvaziyer turizminde 2025 yılının ilk 5 ayı içerisinde Amasra'nın, gelen turist sayısı ortalamasında Türkiye'nin diğer turizm bölgelerine göre en üst sıralarda yer aldığını ifade etti. Amasra'nın yılın ilk çeyreğinde Türkiye'de 4., Karadeniz'de 1. Liman olduğunu hatırlatan Başkan Çakır, "Bizim için Astoria Grande yolcuları ile birlikte olmak büyük bir memnuniyet vesilesi. Yolcu sayıları karşılaştırmalarında Türkiye'de 4., Karadeniz'de birinci limanız, Akdeniz ve Ege'ye giden seferlerde birinci durak, yada dönüşte son uğrak noktası biz oluyoruz. Karadeniz kıyısında, en çok tercih edilen liman olmakta gurur verici" diye konuştu.

Seferler 2022 yılı Ağustos ayında başladı
Astoria Grande gemisinin Türkiye'ye düzenlediği seferlerin rotasına, yaklaşık 3 yıl evvel alternatif seyahat yeri olarak eklenen Amasra'ya 2022 yılının Ağustos ve Aralık ayları arasında yapılan 9 seferde, toplam 5 bin 183'ü yolcu, 3 bin 840 mürettebat olmak üzere toplam 9 bin 23 kişi bölgeye getirildi.
Bir yıl sonra seferler 3 katı arttı
Amasra'yı tanımaya başlayan Rus turistler, bölgeye hayran kalmaya başladı. Geminin yapılan anketlerinde de, en beğenilen duraklar arasında yer almaya başlayan Amasra Limanı, bir yıl sonraki sefer planlamalarında ise öncelikli rota olarak eklendi. 2023 yılında 24 defa Amasra'ya gelen gemi, 16 bin 974 yolcu, 10 bin 274 mürettebat olmak üzere toplam 27 bin 248 turistin ilçeyi görmesini sağladı.

2024'te rekorlar üst üste geldi
Doğası, denizi, tarihi ve kültürünün yanı sıra sessizliği ve insanlarının cana yakınlığı ile Rus turistlerin en çok sevdiği yer olmaya başlayan Amasra, kruvaziyer turizminde rekorlar kırdı. 2024 yılında geminin sefer sayısı 26'ya çıkarken yolcu sayısı 25 bin 115'e, mürettebat sayısı ise 11 bin 367'ye çıktı. Geminin ilçeye getirdiği toplam kişi sayısı ise 36 bin 482 kişi oldu.
2025 yılında da seferlerini sürdüren gemi, gemi yılında Ocak-Mayıs ayları arasında 9 sefer gerçekleştirdi. Yaklaşık 850 ortalama yolcu sayısı ile seferlerini gerçekleştiren gemi ile bu yılki 9 seferde ilçeye gelen sayısı, 7 bin 788 yolcu, 3 bin 930 mürettebat olmak üzere bölgeye gelen sayısı 11 bin 718 kişi oldu.

Doğanın ve denizin tadını çıkardılar
Türkiye'de havaların ısınmaya başlaması ile Mayıs ayının ilk seferini yapan Astoria Grande gemisi son seferde ise 947 yolcu, 442 mürettebat olmak üzere toplam bin 389 turisti ilçeye getirdi.
Akın akın geliyorlar
Son gelen kafile bu yılın en fazla yolcunun olduğu tur olurken, gelenlerin yaş grubu ise genç ve orta yaş olması dikkat çekti. Gelen turistlerden kimileri aileleri ile kimileri ise kafileler halinde Amasra Müzesi, Çekiciler Çarşısı, Büyük Liman, Amasra Kalesi ve Kemere Köprüsü üzere tarihi ve turistik yerleri gezdi. Kalabalık halinde gezen turistler bol bol fotoğraf çekilen turistler, çay, lokum, Türk kahvesi gibi yöresel lezzetlerin tadına baktı. Kimi turistler ise ilçede güneşin, denizin ve tabiatın keyfini çıkardı.
Bazı turistler de, Unesco Dünya Mirası Lİstesi'nde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesini de gezdi.

Toplamda 85 bin kişiye ulaşıldı
Astoria Grande ile 34 aylık süreçte ilçeye düzenlenen toplam 68 seferde, bölgeye gelen toplam yolcu sayısı 55 bin 60 kişiye, mürettebat sayısı ise 29 bin 411 kişiye çıktı. İlçeye gelen sayısı toplamda ise 84 bin 471 kişi oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Emine Çelik tarafından
08 Mayıs, 2025 12:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Keskinkılıç: ““Et Meselesi, Ot Meselesidir”

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Et ve Süt Kurumu gündeme alındı.

Komisyon Katip Üyesi AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç, Et ve Süt Kurumu’nun stratejik rolüne dikkat çekerek, hayvancılıktaki en temel sorunun yem maliyetleri ve mera yetersizliği olduğunu vurguladı. Keskinkılıç’ın ifadesiyle: “Et meselesi, ot meselesidir.”

TBMM KİT Komisyonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Et ve Süt Kurumu’nun faaliyetleri ele alındı. Kurumun merhum Genel Müdürüne rahmet dileyerek sözlerine başlayan AK Parti Karabük Milletvekili ve Komisyon Katip Üyesi Durmuş Ali Keskinkılıç, kurumun pandemi sürecinde gösterdiği performansa dikkat çekti. “Gıda zinciri kopmadı, üretici ayakta kaldı diyen Keskinkılıç, kurumun stratejik yatırımlarının önemine işaret etti.

Keskinkılıç, Türkiye’nin hayvansal üretimde Avrupa’nın ön sıralarında yer aldığına ancak sorunun üretimden çok maliyetlerde yoğunlaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Hayvanın belli bir proteine ulaşabilmesi için belli miktarda ot tüketmesi gerekir. 1 kilo canlı ağırlık için 7-8 kilo kuru ot gerekir. Türkiye’de uzun boylu ot yapısı yok, kısa boylu otlara uygun bir coğrafyamız var. Bu da küçükbaş hayvancılık için elverişli ama mera yetersizliği büyük bir sorun. Türkiye’de meralar çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da; Batı’da mera kıtlığı yaşanıyor.”

Yem maliyetlerinin arttığını ve bunun Brezilya gibi hayvancılıkta güçlü ülkelerle Türkiye arasındaki üretim maliyeti farkının temel sebebi olduğunu belirten Keskinkılıç, “Hayvancılık politikamızın temeli meradır. Türkiye’de mera ıslahı birincil önceliktir” diye konuştu.

“YAPAY ET ÜRETİLMİYOR” AÇIKLAMASI

Toplantıda son dönemde kamuoyunda tartışma yaratan “yapay et” konusuna da değinen Keskinkılıç, Türkiye’de bu anlamda gerçek bir üretim olmadığını, bazı firmaların soya bazlı gıda takviyelerini “yapay et” olarak sunduğunu ve bu durumun yanlış anlaşılmalara yol açtığını belirtti.

“TARIM BİZİM GÜCÜMÜZDÜR”

Türkiye’nin tarımda hâlâ güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirten Keskinkılıç, Avrupa’da çiftçilik oranı yüzde 4,5 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 15 olduğuna dikkat çekti. Türk çiftçisinin ve Türk tarım ürünlerinin dünya genelinde güvenle tercih edildiğini söyledi.

Son olarak süt-yem paritesine değinen Keskinkılıç, 2025 yılı verilerine göre paritenin 1,38-1,39 bandında olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.