Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangına ait hazırlanan iddianamede, faciayı büyüten eksiklik ve ihmaller tek tek sıralandı. Binada gaz tahliyesini engelleyen kapalı yapıların, vefatları artıran en önemli nedenlerden biri olduğu vurgulandı.
Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasına ait yürütülen soruşturma kapsamında iddianame tamamlanarak, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 kişi hakkında toplamda 1998’er yıl, 19 kişi hakkında da 22 yıl 6’şar aya kadar mahpus istemiyle dava açtı. Yangına ait hazırlanan iddianamede, faciayı büyüten eksiklik ve ihmaller tek tek sıralandı. Yangın sonrası jandarma kriminal gruplarının hazırladığı raporda, otelin dış cephesinde yangın merdiveni bulunmadığı, katlarda yer alan yangın alarm butonları ve siren sistemlerinin yangınla eridiği belirtildi. Ayrıyeten, binada gaz tahliyesini engelleyen kapalı yapıların, vefatları artıran esas nedenlerden biri olduğu vurgulandı. Eksper raporuna nazaran ise, yangının restoran katındaki LPG temas hortumlarının erimesiyle hızlandığı, dekorasyonda kullanılan ağır ahşap kaplamalar, petrokimyasal eserler ve yanıcı gereçlerin yangının süratle yayılmasını artırdığı belirtildi.
Yangın alarm butonu ve siren sistemi erimiş
İddianamede, yangının akabinde otelde Bolu Vilayet Jandarma Komutanlığı Kriminal Kısım Amirliği takımları tarafından yapılan olay yeri inceleme raporuna da yer verildi. Rapora nazaran, otelin dış etrafında, dışarıdan görülecek formda rastgele bir yangın merdiveninin bulunmadığına değinilerek, her katta yangın panosunun olduğu, kimi panoların içerisinde yangın tüplerinin bulunduğu, oda tavanlarında duman dedektörleri ile kapı artlarında yangın tahliye planlarının bulunduğu, yeniden her katın ortasında yangın alarm butonunun olduğu ve birebir buton üzerinde siren sisteminin bulunduğu lakin yangın tesiriyle buton ve sirenlerin eridiği kaydedildi.
Yangının süratle yayılması ve ölümlerin artmasındaki ayrıntı: Ek yapılar, halı kaplamalar
Bilirkişi heyetinin raporunda ise temel hızlanmayı sağlayan ve restoran katında yangın yükünü oluşturan ögenin LPG olduğu, dekorasyonda çok ahşap kullanımı ve kaplama gayeli kullanılan başka yanıcı unsurlar ile petrokimyasal eserler ve öbür yangın yüklerini oluşturduğu vurgulandı. Yangının süratle yayılmasında ve ölümlerin artmasında en kıymetli etkenlerden birinin, binada sonradan yapılan tadilatlar ve ek yapılarla, asansör ve merdiven zirve çıkışlarında gaz tahliyesini engelleyen kapalı oda ve koridorlardan oluşan konaklama alanlarının oluşturulması ve bu nedenle gaz tahliyelerinin iptal edilmesi olduğu kaydedildi. Ayrıyeten yeniden raporda, döşeme üstünde yatak katları da dahil olmak üzere pek çok alanda halı kaplama kullanıldığı, bu nedenle yanıcı niteliği yüksek bu materyallerin varlığının, yerin yangın yükünü artırdığı ve yangının süratli yayılmasına kıymetli rol oynadığı belirtildi.
Mutfak işçisi acil durum eğitimi almamış
Izgarada başlayan yanma, yanan yağların yerde yaklaşık 90-100 santimetre ilerleyerek çöp bidonunu yakması ve alevlerin çöp bidonu bölgesinde bulunan LPG temas hortumlarını eritmesi ile hızlandığı belirtildi. Yeniden raporda, mutfakta bulunan 4 işçinin kesinlikle almış olmaları gereken acil durum ve yangın eğitimini almadıkları, evraklarda otel işçisinin acil durum hareket planı ve yangın söndürme eğitimli olduklarının farklı kaynaklarda beyan edilmesine rağmen, eğitim evrakları, eğitim tarihleri, eğitmen üzere dataların otel kayıtlarından tespit edilemediği tabir edildi. Bir otelde can ve mal güvenliği açısından hayati değere sahip yangın ihtar sisteminin mutfak katında çarçabuk ulaşılamaz bir alanda (resepsiyon sağ art tarafta küçük bir oda) konumlandırıldığı bilgisine de yer verildi.
Otelin art kısmına itfaiyenin müdahale etme imkanının bulunmadığı kaydedildi
Binanın yerleşim yeri olarak acil durumlarda itfaiyenin müdahale etmesinin imkanının bulunmadığı, binanın yan taraflarına ve art taraflarına itfaiyenin erişebilecek durumu bulunmadığı, yan ve art tarafta itfaiyenin acil durumda geçişi için yan yol ve iç yolun bulunmadığı kaydedildi. Grand Kartal Otel binasında taban kat dahil kat planında kaçış uzaklıklarının binaların yangından korunması hakkında yönetmelikte belirtilen uzaklıkların hayli üzerinde olduğu söz edildi.
Kaçış kapılarının yangın kapısı niteliğinde olmadığı tespit edildi
Taşınabilir söndürme aygıtlarının rastgele konumlandırıldıkları, 3 Ekim 2022 tarihinden sonra yangının gerçekleştiği 21 Ocak 2025 tarihine kadar vazifeli ve kontratlı bir İSG uzmanı bulundurulmadığı, kaçış için kullanılabilecek kâfi sayı ve kapasitede kaçış imkanı ve kaçış merdiveni yer almadığı, mevcut tahliye kapılarının tahliye kapısı özelliği taşımadığı, acil çıkışların hiçbirinin acil durumda kullanılabilecek özelliklerinin bulunmadığı, kaçış kapılarının yangın kapısı niteliğinde olmadığı bilgisine de yer verildi.