Robot Yarışması’nda robot “Sanbot” erik dalı oynadı

Robot Yarışması’nda robot “Sanbot” erik dalı oynadı

Yayın: 12.04.2018 22:35
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARATUM) tarafından düzenlenen Uluslararası Robot Yarışması, robotların gösterisiyle başladı.

Yarışma kapsamında en dikkat çekicisi ise Türkiye ve dünyada ilk kez pehlivan robotlar er meydanına çıktı. KBÜ öğrencileri tarafından geliştirilen proje kapsamında yapılan pehlivan robotların yağlı güreş yapması salondan büyük alkış aldı.

Karabük Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Robot Yarışması (KBUIRO) Gökşen Mustafa Yücel Spor Salonundaki açılış ile başladı. Programın açılışında konuşan KARATUM Müdürü Prof. Dr. Raif Bayır, Karabük Üniversitesinin kurulduğu günden itibaren robot ve robot teknolojileri konusunda bir marka haline geldiğini belirterek, birçok ulusal ve uluslararası yarışmalarda başarılara imza attığını söyledi.

Kazakistan ve Gürcistan ile Türkiye’den 13 üniversite, 27 lise ve dengi okulun 217 robotla yarışmaya katıldığını kaydeden Bayır, “Yarışmada, ‘Karabük temalı çizgi izleyen robot yarışması’, ‘sumo robot’ ve ‘mini sumo robot’, ‘safran çiçeği toplayan robot’, ‘yağlı güreş yapan robot’ ve ‘serbest’ kategori olmak üzere altı dalda yapılıyor. Yarışmamızın ülkemizde düzenlenen robot yarışmalarından farkındalığı ve özgünlüğü bulunmaktadır. Yarışmamızda kendi milli güreşimiz olan yağlı güreş yapan robotlar yarışma kategorisiyle dünyada ve ülkemizde ilke imza atacaktır. Ayrıca özellikle Safranbolu ilçemizde yetişen safran çiçeği toplayan mobil robot yarışması da bu yarışmanın özgün değerlerinden biridir” dedi.

Bayır, konuşmasında gelişen teknoloji ve robotlara da dikkat çekerek, “Bu yarışmalar farklı eğitim düzeyindeki gençlerin robot teknolojilerini takip etmelerine, kendilerine özgü robotlar geliştirmelerine ve genç nesilleri robotik alanına yönlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Hızla kalkınan ülkemizde sanayide kullanılan endüstriyel robot yoğunluğu ortalaması 10 bin işçi başına düşen robot sayısı bizde ise 9… Dünyadaki robot kullanım yoğunluğu ortalaması ise 55… Ulu Önder Atatürk’ün bize işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmemiz için ülkemizin robot ve robot teknolojileri konusunda ve bu teknolojileri kullanma ve geliştirmede mesafe kat etmemiz gerekmektedir. Ülkemizin öncelikli alanları arasında yer alan robot ve robot teknolojileri alanında düzenlenen bu yarışmaların önümüzde duran yeni sanayi devrimi endüstri 4.0’ın yapı taşlarından biri olan robotik otomasyon alanına gençlerimizin ilgisinin çekilmesine ve onların cesaretlendirilmesine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından çizgi izleyen robot Karabük temasıyla hazırlanan pistte gösteri yaparken, dünyanın en pahalı baharatı olan ve Safranbolu’yla özdeşleşen safran bitkisi toplayan robot da gösteri sundu.

Sumo ve yağlı güreş yapan robotların gösterisinin ardından Teknopark Fuaye Alanı’nda robot sergisi açıldı.

Sergide insansı robot ‘Sanbot’, KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Köse, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun ve diğer protokol üyelerini selamlayarak erik dalı oynadı.

Yapım aşamasındaki İKA da sergilendi

Savunma sanayisine büyük katkı sağlaması planlanan askeri malzeme ve silah taşıma kapasiteli İnsansız Kara Aracı (İKA) fuaye alanında sergilendi. Aracın yapım aşamasında olduğunu ve her türlü zorlu arazi koşulu ve sokak çatışmalarında yer alacağı bilgisini veren KARATUM Müdürü Prof. Dr. Raif Bayır, “Askeri takip eden ve 400 kilo yük taşıyabilen zeki bir robot olacak. Şu an primitif yapıda. Silahlı bir şekilde olacak ve askerle hareket ediyor. Sokak arası çatışmalarda yönlendirmeyle kendisi kullanılabilecek. Arazi koşullarına göre dizayn ediliyor. Şu an geliştirme aşamasında ve bunu üniversitemiz bünyesinde yapacağız” ifadelerine yer verdi.

Öğrenciler tarafından hazırlanan satranç oynayan robot, üç boyutlu yazıcı gibi diğer robotların yer aldığı sergi, yarın düzenlenecek müsabakalarla sona erecek.

Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Emirsüleymanoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Köse, Üniversite Genel Sekreteri Lütfü Köm, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Atık ahşaplardan ürettiği maketlerle geçmişi yaşatıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 05.05.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

BAYBURT (AA) – BEŞİR KELLECİ – Usta öğretici Ercan Okumuş, Bayburt'taki atölyesinde geçmişte kullanılan tarım aletleri, taşıt, yapı ve gündelik eşyaların maketlerini üretiyor.

Bayburt Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak görev yapan Okumuş, resim öğretmenliği bölümü mezunu olmasına karşın el yatkınlığı nedeniyle evinin bodrum katında oluşturduğu hobi atölyesinde atık ahşap parçaları kullanarak çeşitli maket ve süs eşyaları yapmaya başladı.

Çevresinden gelen talep nedeniyle hobisini mesleğe dönüştüren Okumuş, 4 ay önce atölyesini, kiraladığı 25 metrekarelik dükkana taşıdı.

Okumuş, Neşet Ertaş'ın türküleri eşliğinde sipariş üzerine ceviz, kavak, kiraz, çam ağacından at arabası, traktör, kamyon, gündelik eşya, ev, iş yeri ve camilerin maketlerini yapıyor.

Kalem, cımbız ve bıçak yardımıyla küçük parçalara ayırarak şekil verdiği ve çaydanlık, soba, radyo, televizyon gibi eşyaların minyatürlerini de yapan Okumuş, bunları modellediği mekanlarda detay olarak kullanıyor.

Okumuş, siparişlerin yanı sıra hazırladığı kendine özgü ürünleri ve süs eşyalarını, sosyal medya hesapları üzerinden yurt içi ve yurt dışına satıyor.

– “Onların hatıralarını ahşap maketlerle yaşatmaya, canlandırmaya çalışıyorum”

Ercan Okumuş, AA muhabirine, 4 yıl önce evinin bodrum katında atık ahşapları sanat eserine çevirebilmek için hobi atölyesi oluşturduğunu söyledi.

Daha sonra çevresinden gelen siparişler üzerine hobisinin mesleğe dönüştüğünü anlatan Okumuş, “Yoğun istek olunca yeni bir atölye açmaya karar verdim. Özellikle eşimin destekleriyle burayı açtım. Çevremdekilerin yanı sıra sosyal medyada yaptığım işleri görenler atalarından, dedelerinden, babalarından kalma evlerin, tarım aletlerinin veya gündelik eşyalarının maketlerini istiyor. Ben de onların hatıralarını ahşap maketlerle yaşatmaya, canlandırmaya çalışıyorum.” dedi.

Ahşabı şekillendirip küçük parçalar haline getirerek birleştirmenin zaman, emek ve sabır istediğini ifade eden Okumuş, “Malzemenin temelini daha çok marangozların atıl olan küçük tahta parçalarından oluşturuyorum. Ceviz, kiraz, çam, kavak ağacı parçalarını küçük el aletleriyle şekillendirerek maketleri yapıyorum. Mesleki olarak görsel sanatlar öğretmeni olduğum için yaptığım maketleri birer sanat eserine çevirmeye özen gösteriyorum.” diye konuştu.

Okumuş, yöre insanının daha çok çiftçilikle uğraştığı için babalarından kalma tarım aletleri veya kullandıkları taşıtların maketlerini yapmasını istediklerini dile getirdi.

Müşterilerinin hatıralarını en iyi şekilde canlandırmaya çalıştığını aktaran Okumuş, “Bunu isteyen kişiler bana fotoğraflarını getiriyorlar, ben de onları ölçeklendirerek ahşap maketlerini yapıp teslim ediyorum. Bunları sahiplerine verdiğimde yüzlerindeki gülümseme, heyecan onların hatıralarını birebir canlanıyormuş gibi yaşattığı hissiyat beni de mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.