Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
23 Ocak, 2019 21:25 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Keltepe Kayak Merkezinde inceleme

Karabük’ün 1999 rakımlı Keltepe bölgesinde yapımı 2016 yılında başlanan Kayak Merkezinde sona gelinerek, Telesej’lerde test çalışmalarına başlandı. Önceki gün Vali ve Milletvekillerinin inceleme yaptığı Keltepe Kayak Merkezi bugün kentte görev yapan basın mensuplarına tanıtıldı. Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun ile Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Abdulkadir Çetin, çalışmaların sona geldiği Kaya Merkezi ile ilgili gazetecilere bilgiler vererek, tesisin en kısa sürede kademe kademe hizmet vermeye başlayacağını söyledi. Keltepe kayak merkezinin 2015 yılında alt ve üst günü birlik, telesej ve teleski tesisleri olarak ihalesi yapıldığını kaydeden Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Abdulkadir Çetin, “ Tesisimiz teslim aşamasına geldi. Bu arada eksik ve yatırım programına alınmasına gereken işlerde var. Karabük’e yakışır bir şekilde bu tesisi açılır bir vaziyete getireceğiz. Şuan deneme aşamasında. Geçtiğimiz günlerde Karabük’e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanımız Özel İdaremize 6 milyon lira yol ödeneği verdi. Şuanda zor şartlarda ulaşımın sağlandığı bir konumdan çok daha rahat bir şekilde buraya ulaşım olacak. Burayı layık bir şekilde açmamız lazım. Test aşamaları geçici kabule kadar bu devam edecek. İlk olarak eğitim pistimiz ile birlikte alt günü birlik tesislerini devreye alacağız. Eğitim pisti alanında şuan kızaklarla kaymak için yukarıya kadar yürümek zorunda kalınıyor. Buraya çocukların yukarıya taşınması için Baby lift dediğimiz sistemin ihalesi yapıldı ve yakında çalışmalara başlanacak. Burada önce alt günü birlik kısmını ardından üst günü birlik kısmını hizmete açacağız. Önümüzdeki sene her şeyimizle hazır tutuna kadar burayı açık tutacağız” dedi. Çetin, Kayak merkezi hakkında da bilgiler vererek, “ Telesej 873 metre uzunluğunda ve saatte bin 200 kişi taşıyor. 64 sandalyesi var ve her birine 4 kişi biniyor. 7 tane büyük direk ile üst zirveye ulaşıyor. Teleski ise 690 metre uzunluğunda ve 58 askı sandalyesi var. Şuan 3 pistimiz var. Bir ve ikinci pisti birlikte düşünüyoruz. Bin 250 metre uzunluğunda. Üçüncü pistimiz 607 metre. Bu pistimizi BAKKA projesi ile yapacağız. Eğitim pistimizin hemen üstünden başlayan dördüncü pistimiz ise 869 metre uzunluğunda” diye kaydetti. İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 3 milyonu hibe, 3 milyonu borçlanma şeklinde yol ödeneği aldıklarını ifade ederek, “ Yenice yolundan buraya kadar olan 20 kilometrelik yol ağımızı bu yıl sıcak asfalt yapacağız. Burası bizim artık yedinci ilçemiz olacak. Burada kış boyunca sürekli ekiplerimiz olacak. Bir ve İki nolu pisti Özel İdare olarak kendi imkanlarımızla yaptık. Şimdi burada kar motoru alım ihalesini yaptık onların alımını yapacağız. 20 gün içinde bunlarda hazırlanmış olacak. Vatandaşlarımız kolay ulaşımla buraya gelerek kayak yapmanın keyfini yaşayacaklar” dedi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 10:58 tarihinde yayınlandı
A+ A-

“Aşırı düşünme ile başa çıkmak mümkün”

Çok düşünmenin, çağın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli formda etkilediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, "Kişilerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, niyetlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma formüllerini kullanmayı düşünmeleri önerilir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, aşırı düşünme (overthinking) hakkında bilgilendirmede bulundu. Son yıllarda zihinsel sıhhat bahislerinin giderek daha fazla dikkat çektiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Özellikle aşırı düşünme (overthinking), birçoğumuzun hayatını etkileyen, lakin birden fazla vakit göz gerisi edilen bir durum haline geldi. Bireylerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, fikirlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir" açıklamasında bulundu.
Aşırı düşünmenin, ekseriyetle dert, gerilim ve depresyon üzere ruhsal rahatsızlıklarla ilişkilendirildiğini söyleyen Uzm. Dr. Bahçe, "Bireyler, geçmişte yaşadıkları olumsuz tecrübeler yahut geleceğe dair belirsizlikler hakkında fazlaca endişelenebilirler. Bu durum, zihinsel yorgunluğa ve fizikî rahatsızlıklara yol açabilir. Baş ağrısı, mide bulantıları ve uyku sorunları üzere somatik belirtiler, çok düşünmenin bedensel tesirlerinden sırf birkaçıdır. Şahıslar çoklukla, tahlil bulmak için fikirlerinin denetimini kaybeder ve daha fazla telaşa yol açan bir döngüye girerler" formunda konuştu.

"Psikolojik bozukluklarla alakalı olabilir"
Aşırı düşünmenin kökenlerinin ekseriyetle ruhsal bozukluklarla bağlantılı olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Anksiyete, depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluklar üzere durumlar, kişinin zihnindeki kanıların denetimini zorlaştırabilir. Ayrıyeten, mükemmeliyetçilik ve denetim gereksinimi üzere kişilik özellikleri, çok düşünmeye yol açan başka kıymetli faktörler ortasında yer alır. Genetik ve nörolojik faktörler de, bireyin çok düşünmeye yatkın olmasında tesirli olabilir" dedi.

"Sosyal alakalarda de sıkıntılara yol açabilir"
Aşırı düşünmenin yalnızca ferdî sıhhati etkilemekle kalmadığını, birebir vakitte toplumsal bağlantılarda de problemlere yol açabileceğini söz eden Uzm. Dr. Bahçe, "İnsanlar, sürekli tahlil yaparak ve küçük ayrıntılar üzerinde takılarak, bağlarında güvensizlik ve yanlış anlamalar yaşayabilirler. Bu da, toplumsal hayatı ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Kişinin zihinsel sıhhati bozulduğunda, genel verimliliği de düşer; odaklanma zahmeti, iş yahut okul performansının azalmasına neden olabilir" diye konuştu.

"Aşırı düşünme ile başa çıkma yolları"
Günümüzde, çok düşünme ile başa çıkma stratejileri üzerine birçok metot geliştirildiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, şu bilgileri paylaştı:
"Mindfulness yani farkındalık teknikleri, çok düşünme ile çabada en tesirli araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bireylerin, anı yaşamalarını ve fikirlerini yargılamadan gözlemlemelerini sağlayan mindfulness uygulamaları, zihni sakinleştirir ve niyet döngülerini denetim altına alır. Derin nefes alma antrenmanları, meditasyon ve yoga üzere uygulamalar da emsal biçimde zihinsel rahatlama sağlayabilir. Bir başka tesirli strateji ise ’düşünceyi erteleme’ metodudur. Bu teknik, muhakkak bir vakit diliminde tasa ve tasaların üzerine ağırlaşmayı ve geri kalan vakit diliminde bu fikirlerden uzak durmayı amaçlar. Ayrıyeten, bireylerin dikkat dağıtıcı aktivitelerle meşgul olmaları da çok düşünmenin önüne geçebilir. Yürüyüş yapmak, yeni hobiler edinmek yahut üretici aktivitelerle ilgilenmek, zihnin meşgul olmasını sağlar ve fikirleri yönlendirmek açısından yararlı olabilir."

"Profesyonel yardım alınabilir"
Profesyonel yardım almanın da çok düşünme ile başa çıkmada kıymetli bir adım olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) üzere psikoterapi sistemleri, bireylerin olumsuz fikir kalıplarını tanıyıp bunları daha sağlıklı kanılarla değiştirmelerine yardımcı olabilir. Uzman bir terapistin rehberliğinde uygulanan terapi, bireyin çok düşünme durumunu denetim altına almasına yardımcı olabilir" dedi.

"Çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biridir"
Aşırı düşünmenin çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli halde etkileyebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Bahçe, "Ancak farkındalık, bilişsel terapi ve toplumsal takviye üzere stratejilerle bu durumla başa çıkmak mümkündür. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma metotlarını kullanmayı düşünmeleri önerilir" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.