Farklı Bakış…!

Farklı Bakış…!

Yayın: 12.03.2015 09:46
Paylaş:
A+ A-

Nasıl bir gelecek düşlüyorsunuz?
Herkesin böyle bir soruya vereceği yanıt vardır.
Yok diyenler bile düşündüklerinde kendilerine göre söyleyecekleri bir şeyler bulacaklardır.
Hele bugünlerde..
TV’lerde haberlere bakıldığında yaşananları anlamakta zorluk çekiyoruz.
Ne/neler oluyor sorusu karşısında verilen yanıtlar gerçekten dudak uçuklatıcı cinsten.
Karşıda bir ekran var.
Çok sayıda da haber kanalı.
Bir o kadar da fikir beyan eden akademisyen ve düşünürler.
Her gün yeni bir dünya inşa ediliyor.
Komple teorileri gerçekleri göz ardı ederek yeni bir dünya kurmaya çalışıyor.
Haberler maksatlı seçilmiş.
Ortada yüzümüzü güldüren hiç bir güzellik yok.
Bizleri mutsuzluk çağının yitik insanları olarak gösteriyor.
Dünya garip ve anlaşılmaz olaylara teslim olmuş sanki…
Her şey arapsaçı olmuş vaziyette.
Bir de…
Kavram kargaşası sarmış her yanımızı.
Bilgi kirliliği şaşkınlık derecesinde.
Kime inanacağız.
Hangisi doğru söylüyor.
Belli değil.
………………………
İyi ama biz bu dünyanın neresindeyiz.?
Tarif edilemez bir yerde.
Tanımlayabilene aşk olsun.!
………………………
Her gün yeni bir gündemle uyanıyoruz.
Trafik kazaları…
Akıl almaz cinayetler…
Tehditler…
Kavgalar.
Dolandırıcılık haberleri
Hırsızlık
Arsızlık
Haberlerde ne ararsan var.
Dünyaya ne olmuş böyle demekten insan alamıyor kendini.
Ne yapmak gerek.?
Çözüm adına ortaya konulan önerilerde tat/tuz yok.
Bence…
Bir yerlerde tuhaflık var.
Bazı durumları anlatmaya sözcükler bile yeterli olmuyor.
Bu arada…
Yaşadığımız anı kavramada da yetersiz kalıyoruz.
Kafa karıştıran o kadar çok olay var ki.
Gördüğümüz kadarıyla…
İnsanlık…
Hedefleri önceden belirlenmiş bir dayatma ile karşı karşıya…
………………………..
Hangisi maya tutar.
Hangisi tutmaz.
Belli değil.
Bu noktada…
Akıllı olmakta yarar var.
Sorun varsa çözümü de olmalı.
Yeter ki düşünme yollarında gerçekçi yollar aransın.
Önemli olan arayışlarda mantıklı olabilmek.
……………………….
Nasıl bir gelecek mi?
Hala bunu mu düşünüyorsunuz.?
O zaman bu akşam TV ekranlarında haberleri/tartışma programlarını izlemeyin.
İnsanlık adına iyi olan şeyleri düşünün.
Bunu sürekli yapın.
Metaneti elden bırakmayın.
Sakın taviz vermeyin.
Dünyayı değiştirmeye gücünüz yetmezse bile kendinizin değiştiğini göreceksiniz.
Bunu da insanlğın değişimi için milad olarak kabul edin.
Bencilce olacak ama…
Hiç olmazsa kendi mutluluğunuzu kurtarın…!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Yayın: 04.05.2024 12:43
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.

 

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.

 

Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.

 

Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu. Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.

 

Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.

17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.

 

Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.