Muallimler Birliğine Sürdürülebilirlik Ödülü

Muallimler Birliğine Sürdürülebilirlik Ödülü

Yayın: 17.11.2015 10:12
Paylaş:
A+ A-

5. si düzenlenecek olan Antalya YAPEX Fuarında Safranbolu Belediyesi Muallimler Birliği Projesi ile ödül alacak.

Safranbolu’nun Belediye Olarak Daha Öncede Katılım Gösterdiği ve İlgi Odağı Olduğu Antalya YAPEX Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı 18 – 21 Kasım 2015 tarihlerinde Gerçekleşecek. Çekül Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği desteği ile 5. si gerçekleştirilecek olan fuar aynı zamanda yerel yönetimleri ve koruma sektörünü de buluşturuyor.
Muallimler Birliği Binası projesi ile Tarihi Kentler Birliği Özendirme Ödülleri arasında olan Süreklilik Ödülüne layık görülen Safranbolu Belediyesinin 4. kez katılacağı YAPEX Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarının bu yıl da ilgi odağı olması beklenirken konu ile ilgili konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy; “Safranbolu’nun son yıllarda adını duyuracak çok önemli projelere imza attığını söyledi”

Safranbolu’nun adını yalnızca turistik açıdan değil yürütülen ve devam ettirilen önemli, projeler ve restorasyonlarla de duyurduklarını kaydeden başkan Aksoy; “Tarihi Kentler Birliğinin yürüttüğü bir takım projeler var. Bu projelerin her birine katılmaya gayret gösteriyor ve projelerimiz ile ilgi odağı olmayı da başarıyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl da Çeşme restorasyonları ile Başarı ödülü aldık. 3 kategoride ödül veriliyor. Bunlar Başarı Belgesi, Sürdürülebilirlik Ödülü ve Büyük Ödül olarak. Biz bu yıl 2. kategorideki ödül olan Sürdürülebilirlik Ödülünü Muallimler Birliği Projesi ile alıyoruz. Alanında profesyonel olan ekibimiz ile birlikte çok yakında büyük ödülü de alacağımızdan hiç şüphem yok. Bilindiği üzere Türkiye’de Tarihi kentler Birliği üyesi 400 den fazla şehir bulunmakta. Yine bunların her biri çeşitli başlıklar altında projeler sunmakta. Bununla birlikte 15 civarında belediye ödül alıyor. Bu 15 projenin içerisinde bizimde olmamız ayrıca bizleri mutlu etmekte. Ben bu vesile ile çalışmalarımızda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.