Çiftçilerin Meşakkatli “Çeltik” Eekimi Başladı

Çiftçilerin Meşakkatli “Çeltik” Eekimi Başladı

Yayın: 13.05.2021 22:58
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te yaklaşık 500 dekar alanda üretimi yapılan çeltik ekiminin meşakkatli yolculuğu başladı.
Korona virüs (Covid-19) salgınına rağmen çiftçiler ekimlerine ara vermeden devam ederken, Karabük’ün en büyük çeltik yetiştiricisi olan Halit Gömeç tarafından 106 bölgede 320 dekar alanda yapılan çeltik ekimi başladı. Çeltik işçiliğinin en meşakkatli kısmı olan ekim eski usullerle yapılıyor. Hava sıcaklıkların geceleri düşük olması nedeniyle çeltik ekiminin yeni başladığı Karabük’te çiftçiler Ramazan bayramında tarlarında çalışarak geçiriyor.
Bu yıl ilk tohumları toprak ve suyla buluşturduklarını kaydeden üretici Halit Gömeç, havaların geceleri soğuk geçmesine rağmen işlemlerin yoğun bir şekilde sürdüklerini söyledi.
Gömeç, “Traktörle tavaları düzenliyoruz ve bulatma yapıyoruz. Bir gün sonra da tohum atıyoruz. Bu periyotlar devam edecek. Ardından 15 gün sonra ilaçlama yapıyoruz. Geceler hava sıcaklığı 7 derecenin altına indimi tohum çimleme yapamıyor ve çürüyor. O bizi çok kötü etkiliyor. O zaman tekrar tohumla mücadelemiz başlıyor” dedi.

“Dekar başına 600-650 kilogram ürün bekliyoruz”
Bu sene 4 kardeş olarak yaklaşık 320 dönüm arazide çeltik ekimi yaptıklarını da kaydeden Halit Gömeç, “ Bu yıl Eylül sonu gibide hasada başlayacağız. Her şey mevsime bağlı. Mevsimler serin gitti mi sıkıntı oluyor pirinçte. Verim oranları düşüyor. Geçen sene bir önceki seneye göre biraz daha iyiydi. Bu sene Allah ne nasip ederse onu alırız. Bu yıl dekar başına ortalama 600-650 kilo ürün bekliyoruz” diye konuştu.
Üretim konusunda pandeminin kendilerini etkilemediğini ancak pazarlama noktasında sıkıntı yaşadıklarını da sözlerine ekleyen Gömeç, “Cumhurbaşkanımızın dediği gibi sağ olsun patates ve soğanda nasıl gerekeni yaptı çeltikte de TMO el attı ve alım yapacak. Allah razı olsun. Yaklaşık yüzde 30-40 malımızı harcayamadık. Fabrikalarda yüzde 70 -80 oranında doluluk var. Her şey tüketimden geçiyor. Büyük iş yerleri, fabrikalar, lokantalarda yeterince tüketim olmayınca, oda illaki bizim üretimimizde sıkıntıya sebep oluyor.” dedi.
Yaklaşık 42 yıldır sulama kanallarının yeniden yatırım programına alınarak yenileme çalışmalarının başladığını da aktaran Gömeç, şunları söyledi: “Yetkililerden Allah razı olsun. 5 kilometrelik hattın yaklaşık bin 200 metresi tamamlandı ve teslimi yapılacak. Geri kalan 4 kilometrelik kısmında en kısa zamanda yapılmasını büyüklerimizden rica ediyoruz. Su taşıyan kanallarımız tahrip oldu. 1980 yılından beri aynı kanallar. Zamanla tahribata uğradı. İnşallah geri kalan kanallarımızın yapımını bekliyoruz.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu Turizmi, Geleneksel Eğlence Anlayışına Modern Bir Dokunuş Yapıyor

Yayın: 06.05.2024 15:42
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Aslanlar Mevkiide açılan Frida Otel’in restoranında düzenlenen yemekli, eğlence programları ilgi görmeye başladı. Yerli ve yabancı turistlerin eğlenmek amacıyla tercih ettiği yeni açılan restoranın, Safranbolu’da farklı bir çizgiye sahip olduğu görüldü. Tarihi Çarşı’daki eğlence mekanlarından daha modern tasarımlarla ayrılan Köyiçi ve Aslanlar’daki geniş bahçelere sahip konak otelleri, turistlere yenilik ve farklılık sunmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta sonu Frida’da daha çok kadınların yoğun ilgisiyle karşılanan dansözler, danslarıyla göz doldurdu. Hazar Ergüçlü’nün canlandırdığı Dilber karakterinin, Safranbolu’da da eğlence anlayışına farklı bir soluk getirdiği görüldü.  Türkiye’nin konuştuğu “İnci Taneleri” adlı dizinin başrol karakterlerinden biri olan Dilber’in dansıyla ve göz alıcı kıyafetleriyle dikkatleri üzerine çektiği gibi, Safranbolu’daki restoranın konukları arasındaki o tatlı rekabetlerin enerjisi, dansözlerle birlikte ritmini arttırdı.  Turizm kenti Safranbolu’nun eğlence gecelerini renklendiren dansözler, kentteki geleneksel eğlence anlayışını bir adım ileri taşıdı. Dansözlerin yanı sıra modern ve çağdaş bir tarzı benimseyen mekanın tasarımı, canlı müzikleri ve yemek menüsü; yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gördü. Yeni nesil meyhane, bar ve sıra gecelerinde kentin yetersiz kaldığını, turistlerin artık eğlence anlayışlarının farklılaştığını da gözler önüne serdi.

Safranbolu’da Kaliteli Eğlence Mekanlarının Azlığı

Safranbolu 45 yıldır kültür ve turizm kenti olarak dünyaya kapılarını açıyor. Türkiye’nin turizm rotasında yer alan diğer kentlerde görülen eğlence mekanlarının kalitesi arttıkça, Safranbolu’da özellikle Kovid-19 pandemisi sonrası yeni yeni kendine geldiği görülüyor. Safranbolu’da konaklama yapmayan günübirlikçi turistlerin eğlence mekanları azlığı sebebiyle başka kentlere gittikleri ifade ediliyor.

Geleneksel Türk Geceleri Dilber Dansı ile Buluştu

Safranbolu’da eğlencenin ritmini arttıran bu kez Dilber dansı oldu. Dansözler, izleyicileri oynamaya davet ederek, birlikte oynadı. Eğlenerek, keyifli bir gece geçiren turistler, dansözlerin enerjisiyle hiç oturmadılar. Yerli ve yabancı turistler, Türkiye’de bir çok Türk gecesine katıldıklarını, dansözlerin bu tür eğlencelere renk kattıklarını belirttiler.  Safranbolu’da modern bir mekanda, geleneksel eğlenceyle bir araya gelen vatandaşlar, yemekli, danslı, sazlı, sözlü ve dansözlü unutulmaz bir gece yaşadıklarını ifade ettiler.

Dilber’in gösterisinin, hem Safranbolu’da hem de Türkiye’deki tüm eğlence mekanlarına canlılık kazandırdığı konuşulmaya devam edilirken, kadınlar arasında başlayan dans etme yarışı pek geçmeyeceğe benziyor. Geleneksel eğlence anlayışına modern bir dokunuş yaparak, gece hayatının renklerini birleştiren dansözler, izleyicileri büyülemeye devam ediyor. Gelecek günlerde turistik eğlence mekanlarında dansözlerin sayısının artıp artmayacağı ve kadınların eğlencesinin nasıl şekilleneceği merak konusu olmaya devam ediyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Kısa Video İçin Tıklayınız..