Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
03 Ekim, 2021 22:21 tarihinde yayınlandı

(Haber Merkezi) Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, Safranbolu ve Karabük İşletme Müdürlüklerinde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Genel Müdür Yardımcısı Çelik,Silvikültür Daire Başkanı Kahraman Temur,Zonguldak Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu ve beraberindekiler önce Safranbolu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Şehrinde incelemelerde bulundu. İşletme Müdürü ve İşletme Şefinden yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik buradan Safranbolu İlçesi Toprakcuma Köyünde 2012 yılında çıkan orman yangınından sonra yapılan YARDOP (Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Orman Tesisi) çalışmalarını inceledi. Çelik’in Burada yaptığı konuşmada " Orman varsa yangın olacaktır, çünkü yangın doğal bir afettir. Önemli olan en az miktarda ormanın yanmasına müsaade etmektir. Yangından korkulmaz, korkmadık, savaştık.Gelen yangının durumuna göre müdahale edeceğiz. Bunuda tecrübemizle ve kullandığımız araçların özelliklerini bilerek yapabiliriz. Pratik Düşüneceğiz, Pratik Uygulayacağız. Elimizdeki araç gereçlerin özelliklerini iyi bilmeliyiz, özellikle arazözlerin kontrol ve bakımlarını yaptırmalı bunları kendimiz kontrol etmeliyiz.Büyümemeyilinde olan yangına müdahale ederken mutlak suretle yöreyi bilen bir kişiyi yanınızda bulundurun.Yollarınızı sürekli bakımlı tutun ve her an hazırlıklı olun" dedi. Safranbolu' daki gençleştirme çalışmalarını da inceleyen Orman Genel Müdür Yardımcısı Çelik, Safranbolu ve Karabük İşletme Müdürlerini makamında ziyaret ederek İşletme Müdürlükleri personelleriyle sohbet etti. Doğadaki Herşeyi Bilmek Zorundayız. İncelemelerinin ardından Zonguldak- Karabük bölgesinden ayrılan Genel Müdür Yardımcısı Çelik, İşletme Şeflerine hitap ederek " Hepimizin asli görevi "Orman Mühendisliği" yapmak.Ormanlarımızda yetişen her türlü ürünü siz sahiplenin çünkü bunlar ormanın bir parçası.Doğadaki herşeyi bilmek zorundayız.Sadece mesleğinizi değil farklı konularda kendinize hobiler geliştirin.Tecrübeli meslektaşlarınızla bir araya gelin ve onların bilgilerinden faydalanın. İki gün boyunca sizlerle birlikte olduk. Anılarınızı ve duygularımızı paylaştık. Ev sahipliği için başta Bölge Müdürü Sn. Faruk Bayraktaroğlu'na ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Güzel şeyler yapın ki huzurlu olun" dedi.  

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2025 08:52 tarihinde yayınlandı

70 yıldır ’hayvan tarağı’ imalatı yapıyor

SAMSUN (İHA) – Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan hayvan tarağı imalatını 70 yıldır sürdüren 88 yaşındaki İzzet Çakmak, el emeği ile üretim yaptığı tarakları satışa sunuyor.
Tarihi Vezirköprü Bedesten Çarşısı Arastası’nda mesleğini sürdüren İzzet Çakmak, üretimde kullandığı makineyi de kendisinin yaptığını söz ederek, "Bu makineyi 65 yıl evvel yaptım. Evvelce dişleri hızarla ve elle açıyorduk. Artık bu makineyle diş açıyoruz. Tarağın sacını kesip, dişlerini açtıktan sonra perdah eder, akabinde sapını gürgen ağacından hazırlayıp perçinleriz. Eski geleneklere uygun, sağlam ve sağlam taraklar üretiyorum. Sac kalın, sap gürgen. Paslanır lakin çürümez" dedi.

"Ben de ölürsem bu iş biter"
Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra mecburen dükkanın başına geçtiğini anlatan Çakmak, "70 yıldır hem imalatını yapıyorum hem de satıyorum. Toptan 40 TL, perakende 50 TL. Evvelce Vezirköprü’de 5 esnaf bu işi yapardı. Türkiye’nin her yerine gönderirdik. Pres taraklar çıkınca esnaflık bitti, bir tek ben kaldım. Ben de ölürsem bu iş de biter" diyerek mesleğin yok olma tehlikesine dikkat çekti.

Bizi sosyal medyadan takip edin