“ Ülkemize Döviz Kazandırmak İçin Çabalarken, Zamlar Belimizi Büktü..”

“ Ülkemize Döviz Kazandırmak İçin Çabalarken, Zamlar Belimizi Büktü..”       

Yayın: 09.11.2021 07:08
Paylaş:
A+ A-

Sanayi de kullanılan Doğalgaz fiyatlarına yapılan yüzde 48 oranın da ki zam,özellikle İhracata çalışan Demir/Çelik Tesislerini “Çok büyük sıkıntıya soktu..” ve Karabük Haddecileri “Bu zamlar ile uğradığımız zararların miktarı anlatılacak gibi değil..” diyorlar.Görüşlerini aldığımız ve İhracata çalışan Haddehane Sahipleri “Aylar öncesinden bağlantı yaptığımız Ülkeler,bizden mallarını istiyorlar.Son zamlarla ton başına 10-12 ABD Doları maliyet artışını nasıl karşılayacağız kara/kara düşünüyoruz..” şeklinde yakınmalar dile getiriyorlar..

(Haber Merkezi) Bazı sanayi tesislerinin kullandığı doğalgaz fiyatlarına yapılan yüzde 48 oranında ki zamlar,piyasalarda büyük yankı yaptı ve Karabük’te özellikle İhracat yapan Demir/Çelik ürünlerinin üreticileri,adeta,feryat ediyorlar.Konuya ilişkin olarak görüşlerini aldığımız Haddehane Sahipleri “Doğalgaza yapılan zam,yüzde 48 olarak açıklandı.Ancak,yıl başından itibaren kullanılan doğalgaz ortalaması alınıyor ve bu ortalamanın üzerine çıkıldığın da yeni bir fiyat tarifesi uygulanıyor.Olay öyle alındığın zam miktarı çok daha yükseliyor..” anlamında bilgiler veriyorlar.

Bu gelişmeye karşılık Haddehane Sahipleri “Birçoğumuz Dış Ülkelerle ihracat bağlantıları yaptık.Binlerce ton ihracat bağlantısına karşı,yalnızca doğalgaza yapılan zam,ton başına 10-12 ABD Doları maliyet artışı getiriyor.Bizim İhracat Bağlantısı yaptığımız Ülkelere,Ülkemizde böyle bir gelişme oldu ve biz yollayacağımız mallara bu kadar zam isteriz demek gibi bir şansa sahip değiliz.Bunu hiçbir Dış Ülke kabul etmez,bize gülerler..” şeklinde ifadeler kullandılar.

Olayın tam bu noktasında “Ülkemizde ABD Dolarının yükselmesi ile belki bu zararın çok küçük bir kısmını izale edebiliriz gibi bir düşünce ile kendimizi avutuyoruz.Bunun da hiç denilecek kadar küçük bir ayrıntı olduğunun da altını çizmek zorundayız.Öte yandan,bu doğalgaz zamları ile birlikte,sanki bir irade bize Çalışmayın,İhracat yapmayın mesajı vermek istiyor gibi bir durum yaşıyoruz..” manasında da görüşler dile getiren çevre oluyor.

Doğalgaz zammının “Sırf bazı sanayi tesislerinin üzerine,omuzlarına yıkılmasını da yanlış bulduğuna..” işaret eden Haddehane Sahiplerinden bazıları ise “Sanayi Tesislerine yüzde 48 zam yapılacağına,bunun bir bölümünü de hanelere yansıtıp,bizim zam miktarını az tutsalardı iyi olurdu diye düşünüyoruz ama ne yazık ki hepsi bizim üstümüze yıkıldı…” yolunda da ifadeler kullanıyorlar.

Öte yandan,doğalgaza gelen bu zamlardan sonra,elektrik fiyatlarına da bir zammın gelmesi ihtimalinden söz eden konuya yakın çevreler ve Haddeciler “Gerçi doğalgaz zammı elektrik üretenlere gelmedi,ancak,diğer maliyet unsurlarından gelecek bir elektrik zammı ile çok daha zor günleri yaşamamız kaçınılmaz gibi görünüyor..” yakınmalarını dile getiriyorlar.

4 kişi görüş bildirdi

  1. önemli degil

    Gelen zam gerçekten çok fazla. Sanayici zorlanacak. Ama dolar arttıkça parasına para katada, 2 senedir pandemi başladığından beri hiç durmadan çalışan ve para kazananda dc sektörü. Onuda unutmayalım.

  2. uyanma vakti

    urun fıyatları artı dogru.demır komur cevher kutuk hammde fıyatları artmadı aynı oronda arttı değişen hiçbirsey yok.bır de stok malıyetı dusuk olan fırmalr yuksel vergı odemek zorunda kalacak…nerden bakarsan bak zarada sektor gıdısat kotuye done bılır…

  3. ademoğlu

    artık ulkemızı konuşma zamanı gectı dunyaa globoleştı.dunyayı yonetenler somuru duzenını devam ettırmak ıstıyor.ama somurulecek halk sureklı zayıflıyor.artık sısmanlarda sıra onları somurcekler sonrda dunyanın fısını cekecekler…yasam son bulacak az ınsan cok robot uretım sadece bu aıllerın yasaması ıcın yapılacak gerı klan ınsanlık yok edılmek ıstenecek…nasıl ınsanlar coğaldıkça hayvan neslı azaldı bazı turler yok oldu aynı sekılde .robotlar coğaldıkça ınsan neslı yok olacak….

  4. Gönderen

    Avrupa’da doğalgaz fiyatları Türkiye’den çok daha fazla arttı. Üstelik Avrupa’da sanayiciler yeterli doğalgaz da bulamıyor. Birçoğu üretim kısıyor. Özellikle doğalgazı hammadde olarak kullanan azotlu gübre üreten fabrikalar hem fiyat yüksekliğinden hem de yeterli doğalgaz olmadığından üretim kıstılar. Önümüzdeki baharda bütün dünyayı gübre krizi bekliyor. Baharda çiftçiler tarlalarına yeterli gübre atamazlarsa arkasından gıda krizi var demektir…..

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky’den 2023 kritik siber olay raporu

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Yönetilen Tespit ve Müdahale (MDR) ekibine göre, doğrudan insan müdahalesi içeren yüksek ciddiyetli olayların sıklığı 2023'te günde 2'nin üzerine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yıllık olarak yayınlanan rapor, raporda yer alan olaylar hakkında, niteliklerine, sektörlere ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarıyla ilgili bilgi sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şirketin geçen yıl daha az sayıda yüksek önem derecesine sahip olay tespit ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak orta ve düşük önem derecesine sahip olayların sayısında eş zamanlı bir artış gözlemlendi. Olayların bu şekilde yeniden dağılımı, saldırılara aktif insan katılımının görünür izleri olmadan kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Bu durum 'araçların metalaşması' ile açıklanabilir. Bununla birlikte, yüksek nitelikli olayların sayısının düşük olmasının mutlaka düşük hasar anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Hedefli saldırılar artık daha dikkatli planlanıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle, deneyimli SOC analistlerinin yardımıyla yönetilen etkili otomatik siber güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Rapor saldırganların geçen yıl kullandıkları en yaygın taktik, teknik ve araçları da vurguluyor. Bu sonuçlar, Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) tarafından tespit edilen MDR olaylarının analizine dayanıyor.

Rapora göre tespit edilen tüm ciddi olayların yüzde 22,9'u kamu sektöründe kaydedildi. İkinci sırada BT şirketleri yüzde 15,4 ile yer alırken, onları sırasıyla %14,9 ve %11,8 oranında finans ve sanayi şirketleri takip etti.

– “Saldırıların metalaşması”

Raporda yer alan olayların niteliğine bakıldığında, yaklaşık yüzde 25'inin bireyler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bunların yüzde 20'den biraz fazlası, Kaspersky tarafından daha önce hedefli saldırılar olarak sınıflandırılan, ancak müşterinin açık onayı üzerine 'siber tatbikat' olarak belirlenen çeşitli “siber tatbikat” türlerini içeriyordu.

Ciddi sonuçlara yol açan kötü amaçlı yazılım saldırılarının oranı 2023'te önceki yıllara kıyasla biraz düşmüş ve rapor edilen toplam kritik olayların yüzde 12'sinden fazlasını oluşturdu. Bu düşüş, son yıllarda yüksek ciddiyete sahip olayların en küçük payını temsil ediyor ve bu durum “saldırıların metalaşmasına” bağlanıyor.

Bu eğilim, kasıtlı veya kazara sızıntılar nedeniyle yaygın hale gelen hedefli kampanyalar yürütmek için önceden geliştirilmiş araçların yaygın olarak benimsendiğini gösteriyor. Söz konusu araçlar otomatik saldırı senaryoları uygulama girişimlerinde tekrar tekrar kullanılıyor.

2023 MDR'nin raporu ayrıca hedefli saldırı kalıntılarının, kamuya açık kritik güvenlik açıklarının ve sosyal mühendislik kullanımının tespit edildiği olayların yüzde 4-5 oranında olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş saldırılara karşı korumayı artırmak için şirketlere etkili siber güvenlik çözümleri uygulamaları, bunları yönetmek için nitelikli uygulayıcılar tutmaları veya MDR ve Olay Müdahalesi gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimsemeleri tavsiye ediliyor.

Hizmetler, tehdit tanımlamasından sürekli koruma ve düzeltmeye kadar tüm olay yönetimi döngüsünü kapsıyor. Ayrıca bu hizmetler, kaçamak siber saldırılara karşı korunmaya, olayları araştırmaya ve bir şirketin güvenlik çalışanı olmasa bile ek uzmanlık sağlamaya yardımcı oluyor.