09 Ağustos, 2022 10:03 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 05.10.2024 08:07
A+A-
Bu Yazıyı Paylaş
veya linki kopyala
Okan Küçük Yorumluyor 9 Ağustos 2022
Karabük’te Yabancı İkametine Kapatılan Mahalle ve Bölgeler
Bilindiği gibi İçişleri Bakanlığının uyguladığı karara göre bir bölgede veya bir mahallede nüfusun yüzde 25’inden kalabalık yabancı varsa orası yabancı ikametine kapatılıyor.
Bu kapsamda ilimizde 100.Yıl Mahallesi, Kılavuzlar Mahallesi, Bostanbükü Köyü, Hürriyet Mahallesi, Karıt Köyü, Karıt Mücavir Mevkii ve Bayır Mahalle geçici koruma kapsamında yabancılara adres tescili ve ikamet iznine kapatıldı.
Demek ki oralar da nüfusun %25’ine ulaştı veya ulaşmak üzere yabancı nüfus.
Konuyla ilgili yorum yapan bazı çevreler, yüzde 25 rakamının çok yüksek bir rakam olduğunu bunun yüzde 10’a çekilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Türkiye genelinde de tepki çeken bir durum olduğunu söyleyip demografik yapı anlamında Türk nüfusunun Türkiye’deki bazı yerlerde azınlık durumuna bile düştüğüne dikkat çekiyorlar.
Geçici koruma statüsündeki yabancıların neredeyse kalıcı haline geldiğini, büyük şehirlerde yabancıların bazı bölgeler de adeta gettolaştığını, kendi mahallelerini, kendi dükkanlarını, kendi işletmelerini açtığını ve o tarz mahallelerde Türklerin bir nevi dışlandığını iddia ediyorlar.Kriminal olaylar da apayrı bir güvenlik meselesine dönüşebilir, diyorlar.
Yabancı düşmanlığı ya da siyasetin dışında konuştuklarını ifade ederek, bu konu önemli. Parti- siyaset üstü bir konu. Bir partiyi övmek ya da bir partiyi yermek için konuşmuyoruz, partiler üstü bir konu bu.Bugün Karabük’te bile 5-6 mahalle yabancı ikametine kapatıldı, belki Karabük’te hala çok sorun teşkil etmiyor şimdilik ama ilerisi için planlamalar yapılarak bu konu çözümlenmeli. Savaş Suriye’de bitti, Afganistan da bitti. Hala düzensiz girişler olduğunu ulusal haberlerden görüyoruz. Madem savaş yok, bir zorunluluk da yok, neden hala kitlesel göç gibi Türkiye’ye bir nevi akın akın geliyorlar. Bu konuda devlet- millet- siyasiler el ele gerçekçi ve hızlı bir çözüm üretmeli. Misafirlikse Türkiye üstüne düşeni yaptı. Avrupalı devletler taşın altına elini koysunlar biraz, diyorlar.
Bu konu açık bir şekilde tepki çekiyor, yani.
Bunun yanı sıra özellikle son dönemde Arap kökenli unsurların yoğun bir toprak ve taşınmaz alımları var. Yavaş yavaş o konu da konuşuluyor. Bu konuların ticari- ekonomik olumlu- olumsuz yansımaları var tabi. Aslına bakılırsa özellikle Akdeniz Bölgesinde Rus’u, İngiliz’i Alman’ı başta olmak üzere yabancı kökenli unsurlar da bazı bölgelerde adete gettolaştı. Barına, lokantasına, Türk almıyorlar. Bu konu pek gündeme gelmiyor ama konu demografik yapıysa aynı konunun Avrupai unsurları da gelecek için bir tehlike oluşturmuyor mu acaba ? Meseleni bir de bu kısmı yok mu ?
Karabük’te Yol Çalışmaları
Karabük’te 2 ayrı yol yapım çalışmasına başlandı bilindiği gibi. Bir tanesi Kardemir Kavşağı kapsamında Öğlebeli’den başlayıp eski namal petrol şimdi Kazancılar Petrolün oradaki alandaki çalışma.O çalışma Karayollarının çalışması. O çalışmanın Kardemir Kavşağı anlamındaki bütünü 1 yıl sürecek. Şu an mevcut Kazancılar Petrol civarındaki çalışma ise daha kısa sürede bitirilecek.
Bir de Üniversite Kavşağında yapılan bir çalışma var. O çalışma da Karabük Belediyesinin çalışması. Malum Başkan Rafet Vergili’nin kesintisiz ulaşım projesi kapsamında Bağ Essan Sanayi Sitesinden başlayıp Safranbolu’ya ulaşan projesi vardı. O proje kapsamında Üniversite kavşağı ve Bulak Kavşağında 2 tane alt geçit yapılacaktı. Bulak kavşağı ileri bir tarihe kaldı ama Üniversite Kavşağının orada alt geçit projesine başlandı. Kasım – Aralık gibi yani yıl sonuna bitirilmesi planlanan alt geçit çalışmasında o süre içinde Karabük’ten Safranbolu’ya gidecekler için alternatif olarak 100. Yıl Mahallesi kullanılacak.
Vatandaş Ne Yapsın, Yetkililer Ne Yapsın ?
Her nimetin bir külfeti vardır, tabi ki. Karabük’teki yol çalışmaları bazı vatandaşların tepkisini çekiyor. Karabük’teki trafik sıkıntısının daha da arttığını bu çalışmaların ne zaman başladığını, ne zaman bitirileceğini bilmediklerini ifade ediyorlar.
Yukarı da yazdık. Karayolları ve Karabük Belediyesi’nin iki yol çalışması bunlar. Bu çalışmalar bittiğinde tabi ki daha rahat ulaşım imkanı sağlanmış olacak. Ama bazı vatandaşlar, ‘Yetkililerin çıkıp vatandaşa bir açıklama yapmaları, başlanan şu çalışmanın amacı şudur, şu kadar süre de bitirilecektir, bu süre içerisinde çekilecek sıkıntılar için vatandaşlarımızdan özür dileriz gibi bir açıklama yapmaları çok mu zor Allah aşkına.” Diyorlar.
“Karabük’te vatandaşlar seçim zamanı dışında bilgilendirilmeye bile gerek duyulmayan bir çeşit canlılar mı ? Çıkıp açıklama yapmak bu kadar zor mu ? “ diyorlar.
Valla ne diyelim, iş yapmak bir dert, yapmamak ayrı bir dert. Aslında iletişim kanallarının her anlamda açık olmasında fayda var. Bir açıklama bekleniyor, kısa zamanda yapılacaktır, diye düşünüyorum.
Safranbolu Sanat Üniversitesi Ne Durumda ?Karabük Üniversitesi Rektörü Refik Polat, Rektörlük anlamında son yılının içine girdi. Eğer farklı bir gelişme olmazsa takribi 1 yıl sonra Rektörlük görevi sona erecek.Karabük Üniversitesi’nin uluslararası derecelendirme kuruluşlarından aldığı olumlu notlar da Rektör Polat ve ekibinin büyük emekleri var. Karabük Üniversitesi emsali bir çok devlet üniversitesinin kat be kat üstünde. Karabük Üniversitesi büyümesini, gelişmesini de emin adımlarla sürdürmeye devam ediyor. Geçenler de yazmıştım. Refik Hoca’nın Safranbolu’ya Karabük Üniversitesi’nden bağımsız- ayrı bir Sanat Üniversitesi kurulması konusunda önemli bir fikri vardı. Yıllar içinde bu konu bir şekilde gündemden kalktı. Tabi Karabük Üniversitesi büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdürdü ama bu Sanat Üniversitesi ayrıca çok önemli bir konuydu.Refik Hoca, şu 1 yıl içinde bu konu da ciddi bir çalışma başlatıp, bunu başarabilir mi ? Bu başarılırsa birçok hizmetinin yanında bu önemli hizmeti de kazandırmış olur.
Tabi sadece Refik Hoca ile olmaz. Kentin dinamiklerinin de sahiplenmesi, sürüklemesi lazım. Ama Refik Hoca bu konu da şu son yıl sıkı bir çalışma içine girerse, şehir de sahiplenirse neden Safranbolu’da 2. Bir üniversite bir Sanat Üniversitesi olmasın ? Yöremiz için çok büyük bir hizmet olur…
Su Faturası Bir Dert, Akıllı Sayaç Başka Bir DertKarabük Belediyesindesu faturalarında sistem değişikliği sebebiyle uzun süredir su faturasını ödeyemeyen vatandaşların su tahsilat veznelerine akın etmesi ve akıllı sayaç kayıtları nedeniyle yaşanan yoğunluk günlerdir devam ediyor.
Konuyla ilgili yorum yapan vatandaşlar Personel eksikliği, bazı personelin iş bilme eksikliği, sistem denilenin çalışmasındaki yavaşlık vb. konulara dikkat çekiyorlar.
Bu sıkıntılar, yoğunluk biraz daha devam edecek gibi. Bazı vatandaşlar bu yoğun dönemde akıllı sayaç ve fatura ödeme konusunda belediyenin diğer bazı birimlerinde çalışan personelin, geçici bir süre o işlemler de görevlendirilmesinin gerekliliğini ifade ediyorlar.
Hizmet vatandaşa cefa çektirerek olmamalı, parayı öderken bile cefa çekiyoruz, diyorlar. Akıllı sayaçların fiyatının fazlalığı da konuşuluyor. Bu ihale ne zaman yapıldı? Kim girdi kim aldı? Bir dayatma gibi iznimiz ve bilgimiz olmadan sayaçlar sökülüp , yeni sayaçlar takılıyor bu iş nereden – nasıl ve neden çıktı yorumları da yapılıyor…
Daha önce de yazdım tepkiler çok fazla, vatandaş rahatsız…
Yazarın önceki yazıları için, BURAYI TIKLAYINIZ