Karabük Üniversitesi’nin yüz akı çocukları..

Karabük Üniversitesi’nin yüz akı çocukları..

Yayın: 31.01.2023 14:03
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi (KBÜ) öğrencileri, Küresel Konumlama Sistemi (GPS) kullanmadan veri aktarımı yapabilen insansız hava aracıyla (İHA) savunma sanayine katkı sağlamak istiyor.

Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan Sungur Takımı, insanın giremediği tehlike arz eden kapalı alanlarda otonom uçuş yaparak ortam haritasını çıkarabilen, video ve fotoğraf çekebilen İHA geliştirdi.

Yaklaşık 2 yıllık çalışma sonucu 6 öğrenciden oluşan takımın ürettiği araç, dış müdahalelerden kurtulmak için GPS kullanmadan anlık veri aktarımı yapabilecek şekilde tasarlandı.

Projeleriyle geçen yılki TEKNOFEST’te “Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması”nda finale çıkan takım, insan unsuru tespiti yapan araca hedefi vurma özelliğini ekleyerek askeri amaçla kullanımını sağlamayı hedefliyor.

Takım kaptanı Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Eyüp Binay, AA muhabirine, takım olarak savunma sanayisine katkıda bulunmak için çalıştıklarını belirtti.

Geliştirdikleri modelin, kapalı labirentte otonom uçuşla ortamın haritasını çıkarttığını anlatan Binay, “Hedef GPS sinyalini kullanmamaktadır. Aynı zamanda geliştirilen görüntü sistemiyle, labirentteki insan unsurunu tespit etmek, sayısını belirlemek ve fotoğraflarını çekerek kullanıcıya aktarmak da aracın görevleri arasında.” dedi.

– “Bu yıl hedef vurmayı da ekleyeceğiz”

Binay, testlerde başarı sağlayan projedeki en önemli noktanın GPS sinyali olduğuna dikkati çekerek, “En önemli görevimiz GPS sinyalini tamamen ortadan kaldırmaktı. Bilindiği gibi GPS dış müdahalelere çok açık. Askeri alanda kullanılmasını da düşündük. Amacımız, kapalı alandaki tüm verileri elde etmek ve aktarmak.” diye konuştu.

Geçen yıl ilk defa TEKNOFEST’e katılarak büyük tecrübe kazandıklarını dile getiren Binay, bu yıl da projeyi geliştirerek organizasyonda yer alacaklarını söyledi.

Binay, yine kapalı alandan veri toplamayı amaçladıklarına değinerek, şunları kaydetti:

“İnsan tespitinin yanında bu yıl hedef vurmayı da ekleyeceğiz. Bize destek olan akademik danışmanımız Ferhat Atasoy hocamıza, sponsorumuz Karabük TEKNOKENT yöneticilerine, üniversite yönetimine ve bizi destekleyen herkese teşekkür ediyoruz.”

Binay, bu yıl TEKNOFEST’te derece aldıktan sonra ürünün patentine başvuracaklarını sözlerine ekledi.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Suriye’de 717 gazeteci öldürüldü

Yayın: 03.05.2024 12:51
Paylaş:
A+ A-

Suriye İnsan Hakları Ağından (SNHR), Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana 717 basın mensubunun öldürüldüğü bildirildi.

SNHR, Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle rapor yayımladı.

Suriye’de yaşanan iç savaştan ötürü gazetecilik alanında çalışanlara yönelik hak ihlallerinin yapılmaya devam edildiği vurgulanan raporda, iç savaşın başladığı Mart 2011’den bu yana medya alanında çalışan 6’sı kadın, 9’u yabancı 717 kişinin öldürüldüğü bilgisine yer verildi.

Beşşar Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist grupların, söz konusu sürede 5’i yabancı, 1’i kadın olmak üzere 554 medya çalışanını öldürdüğü, Rusya’nın hava saldırılarında ise medya alanında çalışan 24 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Terör örgütü DEAŞ’ın, iç savaş döneminde 3’ü yabancı, 2’si kadın 64 basın çalışanının katlettiği aktarıldı.

YPG/PKK’lı teröristler, işgal ettikleri bölgelerde 4 basın mensubunu, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların 3’ü kadın 34 basın çalışanını öldürdüğü belirtildi.

DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun saldırılarında ise bir basın çalışanının yaşamını yitirdiği, biri yabancı olmak üzere 36 basın çalışanının ise kimliği belirsiz diğer taraflarca öldürüldüğü ifade edildi.

486 medya çalışanı serbest bırakılmayı bekliyor

Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana 1358 medya çalışanının alıkonulduğu, bunlardan 9’u kadın, 17’si yabancı olmak üzere toplam 486 basın mensubunun halen özgürlüğüne kavuşamadığı kaydedildi.

Medya alanında çalışanlarına yönelik saldırıların son bulması ve alıkonulanların serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

AA’ya hizmet veren 4 medya çalışanı öldürüldü

Raporda, Suriye’de Anadolu Ajansı (AA) için serbest habercilik yapan 22 yaşındaki Enes Diyab’ın 21 Temmuz 2019’da Rusya’nın İdlib’e düzenlediği hava saldırısında yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Suriye’deki iç savaşın başlamasıyla AA için çalışan, bilgi ve görsel hizmet sunan 4 medya çalışanı, çeşitli tarafların saldırıları sonucu yaşamlarını yitirdi.

AA Halep muhabiri Salih Mahmud Leyla, 2015’te DEAŞ tarafından bomba yüklü araçla yapılan saldırıda hayatını kaybetti.

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde, AA’ya fotoğraf hizmeti veren serbest haberci Vesim el Adil, 23 Eylül 2015’te Binin beldesine Rus uçaklarınca düzenlenen saldırıda vücuduna şarapnel parçalarının isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.

AA’nın serbest habercisi 21 yaşındaki Mecid Dirani, 19 Şubat 2016’da başkent Şam’ın Dareyya ilçesinde, Esed güçlerinin düzenlediği saldırı anını görüntülemek isterken, bir tanktan açılan ateş sırasında vücuduna şarapnel parçaları isabet etmesi sonucu öldü. (AA)