Karabük İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Gazanfer Erbay ; “Karabük’e tahsis edilen arama kurtarma teknisyeni sayısı 18’dir. Bizim kadromuzun tamam olması için ise üç tane daha teknisyene ihtiyaç duyuyoruz. Personel sayımız da 59 olması gerekirken 33 kişi. Personel konusunda da ciddi eksikliklerimiz var.”
Haber ; Nurhan Deveci / Ramazan Öztürk
Karabük İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Gazanfer Erbay gazetemiz muhabirlerine yaptığı açıklamalarda şu konulara değindi;
“Il Afet Müdürlüğü olarak olması gereken personel sayımız 59 şu anda normal personel sayımız ise 33 tür. Esas arama kurtarma teknisyeni arazide kaybolma görev personel sayımız 15’tir. Karabük e tahsis edilen arama kurtarma teknisyeni sayısı 18’dir yani bizim şu anda 15 teknisyenimiz var sadece 3 eksik kadromuzda yok. Şu anda bizim için kayıp vaka olaylarında yeterli bir sayıdır. Doğa olayları veya trafik kazaları gibi olaylara sadece biz bakmıyoruz ayrıca itfaiye de bizimle çalışıyor. Kaybolma vakalarında afet gönüllülerimiz sahada görev alıyor.
Afet ,doğa kaynaklı ve insan kaynaklı olabilir. Büyük doğal afetler meydana geldiği zaman kendi kaynaklarımız yeterli olmuyor. Şehir kendi imkanlarıyla zaten başa çıkamaz destek her zaman yapılmalı. Eğer doğal afeti kendi imkanlarımızla başa çıkabilsek bu acil durumdur ama daha büyük bir afet ise bu doğal afettir ve şehir kendi imkanlarıyla başa çıkılmaz.
Bu gibi Acil durumlar için biz UMKE,İtfaiye Afet olarak ilimizin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Eğer zor durumda kalırsakta diğer çevre illerden destek talep ediyoruz. Bu zamana kadar da Karabük’te çokta büyük afetler yaşamadık.En son benim hatırladığım Toprakcuma tarafında olan yangındır.
Karabük AFAD da mühendis açığımız var. Bizim için en gerekli olanlardan biridir mühendistir. Mühendisler bizim için neden önemli derseniz, sadece AFAD denilince akla sadece arama kurtarma çalışmaları geliyor ama biz heyelan, sel, deprem,kaya düşmesi gibi alanlara da hakimiz. Örneğin ilimizin Afet Risk Haritaları çıkardık yine bunları bizim mühendislerimiz yapıyor.Heyelan bölgelerimizi mühendislerimiz sayısallaştırılıyor yine bunları sosyal medya hesabından paylaşacağız.Aynı zamanda Karabük’te heyelandan evini kaybedipte mağdur olan vatandaşımız yok.Toplam 1502 ev verdik./Yenice,Ova Cuma’da, Yortan vb bölgelerde)
Araçlar ne durumda derseniz biz ilk kurulduğumuzda araç sayımız sadece iki adetti.Şimdi ise araç sayımız 11’I buldu.Örneğin bunlardan bir tanesi Dağcılık Aracı var.Bu araziye uygun tesisat bulunduruluyor. İpler,kalın tırmanma araçları gibi 3 tane Kaza kırım aracımız var bunlarda trafik kazalarına kullanılan ekipmanlar ile donatılmıştır içerisinde kesgi oksijen gibi malzemeler bulunuyor.
Sel su baskını için aracımız var. Suda mahsur kalma, dalğıç aletleri vb mazemeler yeterli seviyedir. Bunlar gibi toplam 11 adet aracımız mevcutur.
Afet farkındalık eğitimlerimizle bir çok Alana hitap eden eğitimler verdik. Bunlar pandemi döneminde internet üzerinden yapılsa da sayılarımız çok güzel. Toplamda 77 bin kişiye eğitim sağladık. Pandemi nedeniyle tatikat konusunda zorlandğımız dönemler oldu.
Projeler olarakta 2020 yılında Erasmus +kapsamında Avrupa ile birlikte devam eden bir projemiz var. Bütçesi 132 bin euro olan ‘ Endüstriel Kazalara Karşı’ adlı projemiz devam etmekte.İş birliği olarak Danimarka,İtalya ,Slovanya,Polonyadır. Pandemi dolasıyla ülkelere gidemedik ama projede bir aksama yok devam ediyor. Biz her yıla bir proje koyuyoruz. Her zaman gerekli olan bilgiler ve farkındalıklar bunlar. “

