Reklam
Reklam
Bölgenin Sesi Gazetesi Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
08 Temmuz, 2018 22:37 tarihinde yayınlandı
0

Akçasu Mahallesinde 17 evin restorasyonu yapılacak

Geçtiğimiz aylarda tamamlanarak Safranbolu’da turizme kazandırılan Akçasu Dere Islahı Projesinin ardından bu bölgede bulunan evlerin restorasyonu ile ilgili projenin de protokolü imzalandı.

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer ile İl Kültür Müdür Yardımcısı Emin Akar tarafından imzalanan protokol ile Akçasu Bölgesinde bulunan 17 tarihi evin restorasyonu yapılacağı bildirildi.
Safranbolu Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen imza törenine, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer’in yanı sıra İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Emin Akar ile Safranbolu Belediyesi İmar Müdürü Şeyma Acar ve Müdürlüğe bağlı Mimarlar katıldı.

İmza töreni sonrası konuşan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, Projenin amacının bölgede bulunan evlerin korunması, onarımı ve kentsel tasarımının yapılması olduğunu kaydederken; “ Burada 17 konutun restorasyonu yapılacak. ÇEKÜL Vakfının da destekleri ile gerçekleştirilecek olan çalışmada projeyi Belediyemizde görev yapan mimar arkadaşlarımız yapacak. Totalde projeyi Kültür Bakanlığımızın destekleri ile hazır hale getireceğiz “ dedi.

Tüm bu çalışmaların proje ile bitmediğini belirten Ürkmezer, Mimarlarımız inşallah projeleri sağlıklı bir şekilde tamamladıktan sonra, kurul ve onay sürecinin ardından kısa sürede uygulamaya geçeceğiz. Uygulamada da yine Devletimiz her daim olduğu gibi Kültür Bakanlığı olur, Yerel Yönetimler olur, BAKKA gibi kalkınma teşkilatları olur, dolayısı ile tüm bu destekler ile bizler inşallah Safranbolu turizmi içinde önemli olan bu bölgemizdeki bir güzelliği daha ortaya çıkarmış olacağız. Bu vesile ile projede emeği olan ve bundan sonra emek sarf edecek olan tüm mimar arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada en büyük teşekkürü de Kültür Müdürlüğümüze ve Müdürlüğümüz nezdinde Bakanlığımıza ediyoruz” diye konuştu.

Ürkmezer konuşmasının sonunda, “Safranbolu’nun Devletimiz tarafından el üstünde tutulduğunu, bundan sonra da böyle olacağını ifade ederken; “ Sayın Bakanımızı ziyaret ettiğimizde de Safranbolu ile ilgili kendisine götürdüğümüz bütün projeleri gerek ülkemiz açısından gerekse bu güzelliklerin yeniden insanlığa kazandırılmasından dolayı mutlu olduklarımı ve her zaman destek vermeye devam edeceklerini söylediler” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
Esra Oğuzkağan Özkan Avatarı
Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
18 Haziran, 2026 19:00 tarihinde yayınlandı
0 0

KARABÜK’ÜN GELECEĞİ GÖÇ EDİYOR!

Gençler Gidiyor, Şehir Yaşlanıyor, Temsil Gücü Tartışılıyor

TÜİK verilerine göre Karabük’ün nüfusu son iki yılda 5 binden fazla azaldı. Gençler iş ve gelecek umuduyla büyük şehirlere yönelirken, vatandaşlar “Karabük gençlerini tutamıyor” diyerek duruma tepki gösteriyor. Nüfus kaybı, milletvekili sayısından ekonomik geleceğe kadar birçok başlığı yeniden gündeme taşıdı.

Karabük’te son yıllarda nüfusun düşmesi ve gençlerin büyük şehirlere yönelmesi yeniden gündeme geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veriler, kent nüfusunun son iki yılda 255 bin 242 kişiden 249 bin 614 kişiye gerilediğini ortaya koyarken, vatandaşlar da özellikle gençlerin iş ve gelecek kaygısıyla Karabük’ten ayrıldığını dile getiriyor.

Kentte yapılan değerlendirmelerde, Karabük’ün en önemli sorununun artık nüfus azalmasından çok genç nüfusun şehirde tutulamaması olduğu ifade ediliyor.

ÜNİVERSİTE VAR, GENÇLER VAR AMA KALAN YOK

Karabük Üniversitesi her yıl binlerce öğrenciyi mezun ediyor. Eğitim hayatını Karabük’te geçiren gençlerin önemli bir bölümü ise mezuniyet sonrasında kentten ayrılıyor.

Vatandaşlar, bunun temel nedeninin istihdam imkanlarının yetersizliği olduğunu düşünüyor.

Gazetemize konuşan bazı vatandaşlar, “Karabük’te üniversite okumak başka, burada hayat kurmak başka. Mezun olan gençler iş bulmak için Ankara, İstanbul, Bursa, Kocaeli ve İzmir gibi şehirlere gidiyor. Çünkü özel sektörde seçenekler sınırlı, kamuda ise kadrolar yetersiz” değerlendirmesinde bulundu.

Karabük’te yaşayan aileler de çocuklarının büyük şehirlerdeki eğitimlerini tamamladıktan sonra geri dönmek istemediğini belirterek, “Gençler burada kariyer planı yapamıyor. Karabük gençlere ne güven ne de gelecek sağlayabiliyor. Çalışabileceği alanlar dar olunca başka şehirleri tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

SANAYİ KENTİ OLMASINA RAĞMEN NİTELİKLİ İSTİHDAM SORUNU

Karabük, Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden biri olarak bilinse de vatandaşlar özellikle beyaz yakalı ve yüksek eğitim gerektiren iş alanlarının yetersiz olduğunu dile getiriyor.

Ekonomistler de son yıllarda Anadolu şehirlerinde yaşanan göç hareketlerinin temel nedenleri arasında iş imkanlarının büyük şehirlerde yoğunlaşmasını gösteriyor.

Karabük’te mühendislik, yazılım, finans, teknoloji ve hizmet sektörlerinde yeterli sayıda istihdam alanı oluşturulamamasının gençlerin göç kararında etkili olduğu değerlendiriliyor.

Vatandaşlar, “Çocuklarımız üniversite bitiriyor ama kendi alanlarında iş bulamıyor. Mecburen başka şehirlerde hayat kuruyorlar. Bu da Karabük’ün yetiştirdiği insan kaynağını kaybetmesi anlamına geliyor” diyor.

NÜFUS AZALIYOR, ŞEHİR YAŞLANIYOR

Uzmanlara göre genç nüfusun göç etmesi sadece nüfus sayısında azalma anlamına gelmiyor.

Gençlerin ayrılmasıyla birlikte doğum oranları düşüyor, çalışma çağındaki nüfus azalıyor ve şehirlerin yaş ortalaması yükseliyor.

Karabük’te de benzer bir sürecin yaşandığı ifade ediliyor.

Vatandaşlar, mahallelerde ve köylerde genç nüfusun giderek azaldığını belirterek, “Eskiden her evde birkaç genç vardı. Şimdi çocuklar üniversiteyi bitirince geri dönmüyor. İlçelerde yaşlı nüfus arttı” görüşünü paylaşıyor.

MİLLETVEKİLİ SAYISI TARTIŞMASI YENİDEN GÜNDEMDE

Nüfus düşüşüyle birlikte kentin siyasi temsil gücü de tartışılmaya başlandı.

Karabük kamuoyunda sık sık dile getirilen görüşlerden biri, nüfusun gerilemeye devam etmesi halinde milletvekili sayısının etkilenebileceği yönünde.

Vatandaşlar, “Bir milletvekili eksilmesi sadece sayı meselesi değildir. Ankara’da Karabük’ün sesi daha az çıkar. Şehrin taleplerini savunacak güç azalır” değerlendirmesinde bulunuyor.

Bazı vatandaşlar ise nüfusun artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek özellikle şehir dışında yaşayan Karabüklülerin ikametlerini memleketlerine aldırmalarının önemine dikkat çekiyor.

KARABÜK ÇÖZÜM BEKLİYOR

Kentte görüş bildiren vatandaşların ortak talebi ise gençlerin şehirde kalmasını sağlayacak adımların atılması.

Buna göre;

  • Yeni yatırım alanlarının oluşturulması,
  • Organize Sanayi Bölgelerinin genişletilmesi,
  • Karabük Üniversitesi mezunlarına yönelik istihdam projelerinin geliştirilmesi,
  • Genç girişimcilere teşvik sağlanması,
  • Özel sektör yatırımlarının artırılması,

gerektiği ifade ediliyor.

“MESELE SADECE NÜFUS DEĞİL, GELECEK MESELESİ”

Vatandaşlar, Karabük’ün sahip olduğu sanayi altyapısı, üniversitesi ve stratejik konumuyla hâlâ önemli bir potansiyele sahip olduğunu ancak bu potansiyelin gençleri şehirde tutacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Gazetemize konuşan bir vatandaşın sözleri ise tartışmanın özeti niteliğinde:

“Mesele sadece nüfusun birkaç bin kişi azalması değil. Karabük gençlerini kaybediyor. Genç gidince üretim gidiyor, enerji gidiyor, gelecek gidiyor. Eğer çocuklarımız burada kalmak istemiyorsa bunun nedenlerini hep birlikte sorgulamamız gerekiyor.”

TÜİK verileri nüfustaki düşüşü rakamlarla ortaya koyarken, Karabük’te vatandaşların ortak görüşü ise net: Şehrin geleceği, gençlerin Karabük’te kalıp kalmayacağına bağlı.

 

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin