Alaplı’nın en büyük sivil toplum örgütlerinden bir olan Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda Mevcut Başkan Muharrem Gelgeç ve ekibi 4.cü dönem için tekrar göreve talip olduklarını açıkladı.
“Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı” diyen Gelgeç’in ekibiyle birlikte düzenlediği basın toplantısında 12 yıllık görev süresinde yaptıkları hizmetleri sırladı ve bir dönem için daha üyelerden destek istedi.
Gelgeç burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bilindiği gibi dört yılda bir TESK’e bağlı Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonuna bağlı odaların 1 Ocak ile 31 Mart tarihleri arasında seçimlerini yapması gerekiyor. Bizler de Alaplı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı olarak ve Alaplı Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak 5 Ocak Pazartesi günü çoğunluk sağlanmadığı takdirde 11 Ocak Pazar günü çoğunluğa bakılmaksızın Karşıyaka’da düğün salonunda saat 10.30’da başlayıp akşam saat beşe kadar gerçekleştireceğiz. Tüm üyelerimizi seçimimize davet ediyoruz. Bilindiği gibi biz 12 yıl önce, 2014 Şubat ayında Esnaf Odası Başkanlığı seçimlerinde seçimi kazandığımız zaman biz esnafımıza söz vermiştik. Her daim, her süreçte, ya iyi günde, kötü günde, düğünde, cenazede, bayramda yanlarında olacağımıza. Biz inanıyoruz ki ta o zamandan beri biz esnafımızı hiç yalnız bırakmadık ve sürekli yanlarında olduk. Şimdiden sonra da yeni dönemde esnaf ve sanatkârımızın vereceği güçlü destek ile yine esnaf ve sanatkârımızın sürekli yanında olacağız, tüm üyelerimizin desteğini bekliyoruz.”


Alaplı esnaf sanatkarlar seçime gidiyor
Coğrafi işaretli “Konuralp pirinci” için 82 çiftçiye 50 ton tohum desteği
Düzce’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında, coğrafi işaret belgesine sahip Konuralp pirincinin üretimini artırmak amacıyla 82 çiftçiye yaklaşık 50 ton sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı. Kentte çeltik ekim alanlarının son dönemde iki katına yaklaştığı belirtildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında çiftçilere sertifikalı çeltik tohumu dağıtımı yapıldı.
Coğrafi işaretli Konuralp pirincinin üretimini artırmak ve bu tarihi lezzeti gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen tohum dağıtım törenine kent protokolü ve üreticiler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, projenin detaylarını paylaşarak, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen 2026 yılı tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projesi çerçevesinde hayata geçirilen Düzce’de çeltik yetiştiriciliğinin artırılması ve coğrafi işaretli Konuralp pirincine katkı projesi kapsamında sertifikalı çeltik tohumu dağıtımı yapıyoruz. 82 çiftçiye yaklaşık 50 ton çeltik tohumu dağıtılacak. Yüzde 46’sı Bakanlığımız tarafından destekleniyor” dedi.
“Bu hikayenin daha popüler olması için desteklere devam ediyoruz”
Düzce İl Genel Meclis Başkanı Fazlı Koç, Konuralp pirincinin Düzce için önemli bir değer olduğunu belirterek, “Çeltik, Düzce’nin önemli bir ürünü. 2019 yılında taleple başlayan bir süreç. 2020 yılında kurulan kurutma tesisinden 2022 yılında işleme tesisini hayata geçirdik. Şehrimizde Konuralp pirincinin saray mutfağından günümüze gelmesinin hikayesini izliyoruz. Bu hikayenin daha popüler olmasının ilimizin diğer şehirlerde tanınırlılığını artırmak için desteklere devam ediyoruz” dedi.
Düzce Milletvekili Ercan Öztürk de Konuralp pirincinin kentin tarihi miraslarından biri olduğunu vurgulayarak, “Çok az sayıda çiftçimiz bunun üretimini yapmaya devam ederken İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Valiliğin destekleriyle bu zenginliğimiz yeniden ekonomimize kazandırılıyor” ifadelerini kullandı.
“Çeltik ekim alanları iki katına yaklaştı”
Düzce Valisi Mehmet Makas ise kentin bereketli topraklarında üretimin ve emeğin önemine dikkati çekti. Makas, bölgesel bazda unutulmaya yüz tutmuş çeltik ekiminin yeniden canlandırıldığını belirterek, “Belki bölgesel bazda unutulmaya yüz tutmuş çeltik ekiminin tekrar canlandırıldığı bir çalışmanın sadece bugün destek programındayız. Aşağı yukarı dekar bakımından çeltik ekiminin 2 katına yakın yükseldiğini görüyoruz. Bu da 24 yıllık serüvenin daha da ileriye taşınacağını, Türkiye Yüzyılı’nda yeni hedeflere hızla ilerleyeceğini göstermektedir” dedi.
Konuşmaların ardından 82 çiftçiye sertifikalı çeltik tohumları teslim edildi. Program, katılımcılara coğrafi işaretli Konuralp pirincinden hazırlanan pilav ikram edilmesiyle sona erdi.

