blank
Avatarı
Halil Kızılyer tarafından
07 Mayıs, 2025 15:17 tarihinde yayınlandı

Altın Safran Belgesel Film Festivali Start Aldı

Safranbolu ilçesinde bu yıl 26’ncısı düzenlenen Uluslararası Belgesel Film Festivali başladı.

Safranbolu ilçesinde bu yıl 26’ncısı düzenlenen Uluslararası Belgesel Film Festivali başladı. Festival kapsamında Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesisi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, festivalin köklü geçmişine vurgu yaparak, 26'ncı yılına ulaşmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün tarihi Safranbolu ilçesi, kültürel mirası ve sinema tutkusunu bir araya getiren 26. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Belgesel sinemanın önemini vurgulayan ve kültürel değerlerin kayıt altına alınmasını amaçlayan festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı pek çok katılımcıyı bir araya getiriyor.

Festivalin açılışı kapsamında, Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Çelenk, festival komitesinin başkanlığını da yürüten Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse tarafından sunuldu. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından festivalin anlam ve önemi bir kez daha vurgulandı.

Açılış töreninin ardından Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesisi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Elif Köse, festivalin 26'ncı kez düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Belgesel sinemanın sadece bir sanat dalı değil, aynı zamanda toplumların hafızasını oluşturan önemli bir mecra olduğunun altını çizen Başkan Köse, "Bizler de bu hafızayı çoğaltmak ve gelecek nesillere aktarmak için bu festivali sadece etkinlik gibi değil, kültüre verilmiş hizmet olarak görüyoruz. Her geçen sene içeriğinin daha nitelikli ve kapsamlı olması için komitemizle çok uzun süreçte yoğun çabayla çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Belediye Başkanı Elif Köse, zengin içeriğe sahip festivalde 145 ülkeden katılımcının yer aldığını dile getirerek, "Belgesel film festivalimizin her geçen sene belgesel adına yakışır şekilde içeriğinin zenginleştiğini, nitelikli hale geldiğini görüyorum." ifadelerini kullandı.

Festival süresince Safranbolu’nun tarihi ve kültürel dokusuna uygun mekanlarda çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bunlar arasında belgesel film gösterimleri, söyleşiler,  sergiler, paneller ve özellikle çocuklara yönelik belgesel film  atölyeleri yer alıyor. Çocuklara belgesel sinema sevgisinin aşılanması ve yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan atölyeler, festivalin en dikkat çeken bölümlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, festival kapsamında yarışmalı bölümlerde yer alan belgeseller, alanında uzman jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek, en başarılı yapımlara ödüller verilecek. Festivalin kapanışı ve ödül töreni, 10 Mayıs 2025 tarihinde yapılacak.

Safranbolu'nun tarihi sokaklarında kültür ve sanatın izlerini bir kez daha yaşatan Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin  hem sinemaseverlere hem de kültür turizmine ilgi duyan ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatması bekleniyor.

blank
Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
11
Haziran Çarşamba
1446 HİCRİ Zilhicce 15
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:09
  Güneş
05:09
  Öğle
12:54
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:54
  Akşam
20:29
  Yatsı
22:20

Haftanın Okunanları

blank
Gündem

Yunus Emre’nin Karabük’teki İzleri Bulundu

blank
Yaşam

Bursa’da 200 yıllık ‘Deliler’ gece vakti köyü bastı! Alabaş geleneği…

blank
Gastronomi ve Mutfak

Yazıköy’de Geleneksel Keşkek Şöleni İle Kültürel Miras Canlanıyor

blank
Gündem

Karabük’ün Zopran Köyü’nde 3 Gün Sürecek Bayramlaşma Başladı

blank
Gastronomi ve Mutfak

Zopran’da Köy Usulü Börek Yapımı Nesilden Nesile Aktarılıyor

Video Haberler

blank

Asya uzun boynuzlu kenesi Türkiye faunasına girdi

blank

Yatağının altındaki uyuşturucuyla yakalanan sanığın yargılanmasına başlandı

blank

12 saattir her yerde aranan çocuk karşı köyde bulundu

blank

Buğday tarlası çiçek bahçesine döndü: “Yoldan geçenler merak edip fotoğraf çekiyorlar”

blank

Prof. Dr. Ezgi Taylan Koparan’dan Fen Lisesi öğrencilerine bilim söyleşisi

blank

Papara Park çevresi ve altındaki dükkanların kullanım hakkı Trabzonspor’a tahsis edildi

blank

Elif Güneri: “Hedefim kız çocuklarına ilham kaynağı olmak”

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2025 16:23 tarihinde yayınlandı

Asya uzun boynuzlu kenesi Türkiye faunasına girdi

Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi, erkek bireye gereksinim duymadan çoğalabilmesi nedeniyle süratle yayılma riski taşıyor.
Türkiye’de birinci kere, Uzak Doğu kökenli ve istilacı bir çeşit olan "Haemaphysalis longicornis" (Asya uzun boynuzlu kenesi) tespit edildi. Çin, Japonya ve Avustralya üzere ülkelerde yaygın olarak görülen bu kene çeşidi, İstanbul’da bir köpekte kene enfestasyonu şikâyeti üzerine yapılan bilimsel incelemeler sonucunda belirlendi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin’in verdiği bilgilere nazaran, köpekten toplanan 100’den fazla kene örneğinin büyük kısmı Türkiye’de yaygın olarak bulunan "Ixodes ricinus" ve "Rhipicephalus sanguineus" çeşidine ilişkin çıktı. Fakat yapılan ayrıntılı morfolojik ve moleküler tahliller sonucunda 9 dişi ve 11 nimfin (yetişkin forma benzeyen), Türkiye’de daha evvel varlığı bilinmeyen "Haemaphysalis longicornis" cinsine ilişkin olduğu ortaya kondu.
"Uzakdoğu menşeili kene erkek olmadan üreyebiliyor"
Asya uzun boynuzlu kenesinin Amerika Birleşik Devletleri’nde 2017 yılında birinci defa tespit edildiğini ve 2024 yılına kadar 20’den fazla eyalete yayıldığını hatırlatan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, "Yeni tespit edilen kene tipi ‘Haemaphysalis longicornis’ isminde bir kene çeşidi. Menşei uzak doğu, yani doğal olarak Uzak Doğuda yaşayan bir kene cinsidir. Bilhassa Çin, Japonya, Avustralya üzere bölgelerde yaşayan bir kene tipidir. Ülkemize de bir halde gelmiş ve varlığını tespit etmiş olduk. İnvazif dediğimiz bir kene çeşididir. Yani yeni bir bölgeye gittiğinde ulaştığında o bölgede süratli bir biçimde çoğalabilen bir kene tipi. 2017 Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada bu kenenin birinci sefer Amerika’ya girdiği tespit ediliyor. 2024 yılına kadar bu kenenin 20’den fazla eyalete yayıldığı tespit ediliyor. Kene popülasyonunda erkeği olmadan partenogenetik yolla çoğalabiliyor. O yüzden yayılma potansiyeli yüksek bir kenedir. Asya uzun boynuzlu kenesi diye geçiyor. İsmi palpleri üzerinde boynuz gibisi bir çıkıntının olmasından kaynaklanıyor. Haberlerde insan üzerinden çıktı diye geçti lakin ona açıklık getirmek istiyorum. Yeni keneyi biz insan üzerinden toplamadık. İstanbul’da bir vatandaşımızın köpeği üzerinde bulması üzerine, vatandaşımızdan mümkünse keneleri bize göndermesini ve inceleyebileceğimizi söyledik. Arkadaşımız bize keneyi gönderdiğinde üzerinden 100’den fazla kene çıktı. Bu keneleri incelediğimizde daha evvel ülkemizde varlığı bilinen, "Ixodes ricinus" ve "Rhipicephalus sanguineus" tiplerine ilişkin keneler olduğunu gördük. Yaptığımız çalışmada bir ölçü kenenin, 9 dişi, 11 tane nimfin (yetişkin forma benzeyen) ülkemiz fanusuna ilişkin olmayan, ülkemizde daha evvel varlığı bilinmeyen bir keneye ilişkin olduğunu da tespit ettik. Çabucak dünya literatürünü taradık. Afrika’dan bize kuş göçleriyle çok kene gelebiliyor. Evvel Afrika cinslerine baktık. Daha sonra bilhassa Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bu istilasında duyunca bir onları da karşılaştıralım dedik. Daha sonra örneğimizi morfolojik olarak ‘Haemaphysalis longicornis’ yani Türkçe tabiriyle Asya uzun boynuzlu kenesi olduğunu tespit ettik. Biz bu teşhisi genetik olarak da doğrulamak istedik. Genetik tiplemeye de gittik. Örneğimizin bilhassa Çin’de yayılış gösteren bir popülasyonla hayli yakın akraba olduğunu tespit ettik. Böylelikle literatüre girmiş oldu. Çabucak çalışmayı memleketler arası bir mecmuada yayınladık. Böylelikle bilim dünyasına tanıtılmış oldu. Ülkemizde de tanıtılmış oldu" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
11
Haziran Çarşamba
1446 HİCRİ Zilhicce 15
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:09
  Güneş
05:09
  Öğle
12:54
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:54
  Akşam
20:29
  Yatsı
22:20

Haftanın Okunanları

blank
Gündem

Yunus Emre’nin Karabük’teki İzleri Bulundu

blank
Yaşam

Bursa’da 200 yıllık ‘Deliler’ gece vakti köyü bastı! Alabaş geleneği…

blank
Gastronomi ve Mutfak

Yazıköy’de Geleneksel Keşkek Şöleni İle Kültürel Miras Canlanıyor

blank
Gündem

Karabük’ün Zopran Köyü’nde 3 Gün Sürecek Bayramlaşma Başladı

blank
Gastronomi ve Mutfak

Zopran’da Köy Usulü Börek Yapımı Nesilden Nesile Aktarılıyor

Video Haberler

blank

Asya uzun boynuzlu kenesi Türkiye faunasına girdi

blank

Yatağının altındaki uyuşturucuyla yakalanan sanığın yargılanmasına başlandı

blank

12 saattir her yerde aranan çocuk karşı köyde bulundu

blank

Buğday tarlası çiçek bahçesine döndü: “Yoldan geçenler merak edip fotoğraf çekiyorlar”

blank

Prof. Dr. Ezgi Taylan Koparan’dan Fen Lisesi öğrencilerine bilim söyleşisi

blank

Papara Park çevresi ve altındaki dükkanların kullanım hakkı Trabzonspor’a tahsis edildi

blank

Elif Güneri: “Hedefim kız çocuklarına ilham kaynağı olmak”