Anadolu Ajansı tarafından
16 Kasım, 2023 00:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Altınbaş Üniversitesi’ne hizmet ihracatı ödülü

blank

İSTANBUL (AA) - Altınbaş Üniversitesi, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) 2022 İhracat Şampiyonları ödüllerinin "Eğitim" kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, HİB'in 2022 yılına ilişkin en çok hizmet ihracatı yapan şirketlere verdiği ödüller sahiplerini buldu.

Söz konusu törene Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş ve Genel Sekreteri Şenay Gümüş katıldı. Altınbaş Üniversitesi, 2022 yılında hizmet ihracatının eğitim kategorisinde üçüncü oldu. Etkinlikte, üniversitenin üçüncülük ödülü de takdim edildi.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, eğitimin artık en önemli ihracat kalemlerinden olduğunu bildirdi.

Erhan, "Üniversitelerdeki uluslararası öğrencilerin varlığı, sadece ekonomik ve stratejik açıdan değil, ülkenin tanıtımı açısından da büyük fırsatlar yaratıyor. HİB'in kurumları teşvik etmek için verdiği bu ödüle Altınbaş Üniversitesi olarak 6'ncı kez layık görülmekten mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin son 10 yılda dünyada en fazla uluslararası öğrenci kabul eden ilk 10 ülke arasına girmeyi başardığını anımsatan Erhan, dünyada 8 milyon uluslararası öğrencinin olduğunu belirtti.

Erhan, Türkiye'de de yaklaşık 300 bin uluslararası öğrencinin üniversitelerde eğitim gördüğü kaydederek "Bu öğrenciler, 4 yıl misafirimiz oluyor, sonrasında da ömür boyu dostumuz kalıyor. Türkiye'nin dünyadaki yumuşak gücü haline geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Hedef, 2030'a kadar eğitim ihracatı rakamını 10 milyara dolara çıkarmak"

Prof. Dr. Erhan, dünyadaki uluslararası öğrencilerin eğitim için 100 milyar doların üzerinde harcama yaptığını hatırlatarak, Türkiye'nin bundan aldığı payın 2 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Türkiye 2030'a kadar uluslararası öğrencilerin sayısını 500 bine çıkarmayı, uluslararası eğitim hizmetlerinden elde edilen ihracat rakamını da 10 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediğini belirten Erhan, "Bugün 13 bin 500 öğrencimiz var. Altınbaş, toplam öğrenci yoğunluğuna göre en fazla uluslararası öğrencinin olduğu üniversite olarak başı çekiyor. Şu an 6 binden fazla öğrencimiz yani toplamın yaklaşık yüzde 50'si, 103 farklı ülkeden uluslararası öğrencilerdir." açıklamasında bulundu.

- "Türk üniversitelerinin mühendislik, tıp ve sosyal bilimlerde başarı grafiği yüksek"

Çağrı Erhan, Türk üniversitelerinin mühendislik, tıp ve sosyal bilimlerde başarı grafiğinin yüksek olduğunu belirterek, uluslararası değerlendirme sıralamalarına bakıldığında pek çok Türk üniversitesinin ilk 1000'de yer aldığını bildirdi.

Erhan, "Aynı zamanda Türkiye, Bologna eğitim sistemine üyedir. Bu da diplomanızın ister lisans ister yüksek lisans düzeyinde olsun, Avrupa ve Amerika'da geçerli olduğu anlamına gelir. Akademik çalışmalarda daha da ileri gitmek isterseniz yine Amerika veya Avrupa üniversitelerinde doktora başvurusunda bulunabilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.​​​​​​​​​​​​​​

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 12:26 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Dört mevsim tek karede: Ziyaretçilerini hayran bırakıyor

Kastamonu’da kar ve ormanlardaki renk cümbüşünün buluşması ortaya kartpostallık imajlar çıkarttı. Dört mevsimin adeta tek fotoğraf kamerasında buluştuğu tabiat, fotoğraf tutkunlarından da ilgili görüyor.
Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesi ile Bozkurt ilçesi ortasında kalan Yaralıgöz Dağının eteklerinde bulunan ve ortasından Akçay çayının geçtiği vadide dört mevsim tıpkı anda yaşanıyor. Vadinin eteklerinden geçen Akçay çayının bulunduğu alanda ilkbahar mevsiminin gelişiyle birlikte çiçek açan ağaçlar, ilkbaharı andıran ve yeşil rengin her tonunun görüldüğü tabiat ve vadinin üst kısmında kahverengi tonlar ile karın buluşması ortaya kartpostallık imajlar çıkarttı.

Ziyaretçilerini mest ediyor
Baharın müjdecisi olarak isimlendirilen nergis, çiğdem, nevruz ve kardelenler ise ziyaretçilerine eşsiz bir hoşluk sunuyor. Vadi eteklerinde açan ilkbahar çiçekleri, rengarenk imgeleriyle tabiat tutkunları ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Dört mevsimin birebir anda yaşandığı vadide gerilimden uzakta vakit geçiren fotoğrafçılar ve tabiat tutkunları, toplumsal medyada yaptıkları paylaşımlarla bölgenin tanıtımına da katkı sağlıyor. Tabiat fotoğrafçısı Cebrail Keleş, kartpostallık imgeler sunan ve izlerken beşere huzur veren vadiyi herkesin ziyaret etmesi gerektiğini kaydetti.

"Ülkemizde değişik bir mevsimsel geçişi, tıpkı anda tek kareye sığdırabilecek yerimiz çok azdır"
Fotoğrafladıkları bölgenin Çatalzeytin ilçesiyle Yaralıgöz Dağı’nın ortasında kalan Hamidiye köyü mevkiinde olduğunu söyleyen Keleş, "Şu anda o kadar farklı bir his içerisindeyiz ki Nisan ayında dört mevsimi tıpkı ayna yaşıyoruz. Çatalzeytin’in kıyısından Karadeniz’in mavisini, açan çiçeklerin beyazlığını ve hoşluğunu, baharın coşkusunu izleyip fotoğraflarken, biraz daha üste çıktığımızda bahar ayına yeni ’merhaba’ diyen köknarları, fındıkları ve başka bütün yaprak açan ağaçları görebiliyoruz. Daha üstünde da Yaralıgöz Dağı var. Yaralıgöz Dağı şu anda sis altında ve yaklaşık 50 santimetre kalınlığında da kar var. Ülkemizde bu kadar değişik bir mevsimsel geçişi, birebir anda tek kareye sığdırabilecek yerimiz tahminen de çok azdır. Bunun için kendimi ben çok şanslı hissediyorum. Kastamonu’nun tabiatında bulunmaktan, Kastamonu’yu fotoğraflamaktan büyük bir keyif alıyorum. Bu bizim tabiat fotoğrafçıları için bulunmaz bir stüdyo olarak görüyorum. Şayet tabiat fotoğraflarıyla ilgileniyorsanız ya da tabiat ile ilgileniyorsanız Kastamonu seçenekler ortasında bir numaradır" dedi.

"Hiçbir ressamın tuvaline yansıtamayacağı hoşlukta bir yeşillik coşkusu var"
Bölgenin adeta bir fotoğraf tablosunu andırdığını kaydeden Keleş, "Şu anda bulunduğumuz vadinin görüntüsünü anlatmak için sözlerin yetersiz olduğu anlar oluyor. Ardımızda vadiden geçen Akçay çayı bulunuyor. Bu çay, Çatalzeytin’den geçerek Karadeniz’e dökülüyor. Vadi ortasında bu türlü gümüş renginde akan bir çay. Çabucak çayın yamacında farklı ağaçlar, rengarenk, yeşilin her tonu var. Bu hiçbir ressamın tuvaline yansıtamayacağı hoşlukta bir yeşillik coşkusu var, yeşil şöleni diyebiliriz. Yavaş yavaş üste gerçek çıktığımızda da beyazlıklar görüyoruz, sonra bu beyazlıklar artıyor. Bu beyazlıklar, yani kar, Yaralıgöz Dağının doruğuna yanlışsız kalınlaşıyor ve ağaçların üzerini de kaplıyor. Beşere değişik bir görüntü sunuyor. Buranın tabiat görünümü eksiksiz, şahane ve çok hoş, kesinlikle burasını ziyaret ediniz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.