Anadolu Ajansı tarafından
23 Kasım, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Anadolu’nun “yüce dağı” Ilgaz kayak sezonu için gün sayıyor


KASTAMONU (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Ilgaz Dağı'ndaki kayak merkezlerinde bakım çalışmaları ve hazırlıkların büyük oranda tamamlanmasının ardından, yeni sezonun başlaması için kar yağışı bekleniyor.

"Anadolu'nun sen yüce bir dağısın" dizeleriyle şarkılara konu olan, Kastamonu-Çankırı sınırındaki Batı Karadeniz'in 2 bin 587 rakımlı Büyük Hacet Tepesi ile en yüksek dağı Ilgaz, Türkiye'nin önemli kış turizm merkezleri arasında bulunuyor.

Yaklaşık 1 kilometrelik piste sahip Ilgaz Dağı Kayak Merkezi ile açılışı 2020'de yapılan 5,6 kilometrelik pisti bulunan Ilgaz 2 Yurduntepe Kayak Merkezi, her yıl İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülke genelinden yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlıyor.

Doğal güzellikler arasında yürüyüş imkanı bulan ziyaretçiler, kayak ve snowboard yapıp kızakla kayarak keyifli vakit geçiriyor.

Kastamonu merkeze 40, Ankara'ya yaklaşık 200, İstanbul'a 450 kilometre mesafede bulunan Ilgaz, Kastamonu Havalimanı'nın yapılmasının ardından kayakseverlerin kolayca ulaşabileceği bir yer haline geldi.

Dağda bulunan iki kayak merkezinde de bakım çalışmaları ve hazırlıklar büyük oranda tamamlandı. Pistler, iş makineleri ile düzeltilerek kayak sezonuna hazır hale getirildi.

Ilgaz Dağı'nda kamu kurumları ve özel sektöre ait 7 tesiste yaklaşık 1300 yatak kapasitesi bulunuyor.

Dağda yapılan Yurduntepe Kayak Merkezi'nin işletmesini İl Özel İdaresi yürütüyor.

Bölgede kayak sezonunun aralık ayının ortalarında açılması bekleniyor.

- Kayakseverler 2 bin 330 metreden kayabilecek

Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nida Sinsi, AA muhabirine, Yurduntepe Kayak Merkezi'ni, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı destekleriyle hizmete sunduklarını söyledi.

Sezon hazırlıklarının tamamlandığını kaydeden Sinsi, "Yurduntepe 2024 kış sezonuna hazır. Kayaksever ve doğaseverleri tesisimize bekliyoruz. Bu sezon beşinci sezonumuzu yaşıyoruz. Yurduntepe, ismini Ilgaz'ın üçüncü en büyük zirvesi olan Yurduntepe'den alıyor. Bu sene Yurduntepe'deki ikinci etap da açılarak daha efektif hale gelecek. Kayakseverler 2 bin 330 metreden başlayarak kayma şansı yakalayacak, daha eğlenceli zaman geçirecek." dedi.

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çevre illerden ziyaretçilerin bölgeye geldiğini dile getiren Sinsi, "Gelenlerin kayak ve kızak dışında aileleriyle hoşça vakit geçirebilecekleri güzel doğal bir ortam var. Kayak yapmasalar dahi burayı gelip görmelerini tavsiye ediyoruz. Doğasıyla ön plana çıkan bir yer." diye konuştu.

Artık kar yağışı beklediklerini vurgulayan Sinsi, "Kar yağdıktan sonra kayakseverleri ağırlamaya başlayacağız." ifadesini kullandı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 10:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çinicilik kursu sayesinde hem stres atıyorlar hem de aile bütçesine katkıda bulunuyorlar

Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan Alacahan’da açılan çini kursu sayesinde kursiyerler hem gerilim atıyorlar hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Ortalarında emekli öğretmen ve ev hanımların bulunduğu kursa ağır ilgi olurken, kursiyerlerin yaptıkları eserler adeta göz kamaştırdı.
Kursiyerlere geçmişten günümüze gelen çini sanatını öğretmeye çalıştıklarını belirten Dumlupınar Üniversitesi Seramik Kısmı mezunu, Ortahisar Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Zuhal Aksoy, "Kursiyerlerimize geçmişten günümüze gelen klasik çini sanatını öğretmeye çalışıyoruz. Kursiyerlerimiz ortasında emekli öğretmenlerin yanı sıra konut hanımları yer alıyor. Kursiyerlerimiz hem üretiyorlar hem de yaptıkları eserleri maddi manada değerlendirip aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Kursumuzda meskende kullanılabilecek bütün eserlerden ,dekorasyona varana kadar hepsini kullanıyoruz" dedi.
Çinicilik sanatının Mezopotamya periyodundan günümüze geldiğini kaydeden Aksoy, "Çinicilik sanatı Mezopotamya periyodundan günümüze kadar geliyor. Kursumuza ilgi ağır halde sürüyor çabucak hemen her yaş gurubundan iştirak var. Kursiyer sayımız 28, en yaşlı kursiyerimizin 65 yaşında. Bir şeyler ürettikçe bir nevi rehabilite oluyorlar, yıllar sonra bu türlü bir yeteneklerinin olduklarını fark ediyorlar" diye konuştu.
Kursiyerlerden emekli öğretmen Leyla Tarı, kurs sayesinde çinicilik sanatını öğrenme imkanı bulduğunu belirterek, "Eskiden beri bu sanata çok hevesim vardı. Kurs sayesinde bu sanatı öğrenme imkânı buldum. Burada dostluklar kuruyoruz bu da güzelimize gidiyor gerilime çok yeterli geliyor. İki yıldır kursa orta ara geliyorum el çalışması konusunda bayağı marifet kazandım" dedi.
Kursiyerlerden konut hanımı Zekiye Kalman ise kursun bir nevi terapi tesiri olduğunu tabir ederek, "Henüz yeni başladım hocamızın yardımıyla inşallah bir şeyler yapmaya çalışacağız. Şu anda tablo yapmaya çalışıyorum. Bir nevi gerilim atıyoruz terapi tesiri oluyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.