Rekor yolcu ağırlayan Antalya Havalimanı bir taraftan da yenileniyor
Yıl başından bu yana yaklaşık 25 milyon yolcuya hizmet verilen, 147 binden fazla uçuşun gerçekleştiği Antalya Havalimanı'nda yeni yatırımlarla kapasite artırılıyor.
Geçen yıllara göre hizmet verilen yolcu ve uçak sayısında önemli artışlara imza atan havalimanında, iç ve dış hatlar, CIP ve VIP terminalleri yenileniyor, ilave alanlar yapılıyor. Havalimanında bir yandan yolcu sirkülasyonu devam ederken bir yandan da hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Antalya Havalimanı Başmüdürü Durdali Şavkar, AA muhabirine, Antalya'nın bir turizm kenti olduğunu belirterek havalimanının sadece kente değil, ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun ve DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin'in destek ve takibiyle havalimanında yenileme çalışmalarının başlatıldığını anlatan Şavkar şunları söyledi:
"DHMİ Genel Müdürlüğü olarak Türkiye'nin büyük eser ve projelerle dünya havacılığının zirvesine yerleşmesi adına kiralama ve kapasite artırımına yönelik yatırımlar önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, havalimanının kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç, dış hatlar, genel havacılık, CIP, VIP terminalleri için ihaleye çıkıldı. İhaleyi kazanan Fraport Tav Antalya Yatırım Yapım ve işletme AŞ arasında sözleşme imzalanarak geçen yıl ocakta yer teslimi yapıldı."
"Hava trafiği aksamadan inşaat devam ediyor"
Yatırımların 3 etapta planlandığını dile getiren Şavkar, işin ilk etabında tüm terminallerin büyütülmesi, devlet konuk evi, hangar, VIP, CIP, genel havacılık, kargo terminalleri, katlı otopark, heliport, ilave apron, akaryakıt ikmal tesisleri, lojman, başmüdürlük binası, güneş enerji sistemleri ve cami projelerinin tamamlanacağını bildirdi.
Şu anda kadar çalışmaların yüzde 50'lik kısmına ulaşıldığını aktaran Şavkar, "Hava trafiği aksamadan inşaat çalışmalarının yürütülmesi şeklinde program yapıldı. Şu anda hem inşaat devam ediyor hem de uçuşlar gerçekleştiriliyor." dedi.
Hangar projesinin de kente önemli katkı sunacağını işaret eden Şavkar, uçaklarda A tipi bakımların yapılabileceğini, bu açıdan önemli bir istihdam sağlanacağını kaydetti.
Yatırımların Antalya Havalimanı'nın çehresini tamamen değiştireceğini ve hareketliliği kolaylaştıracağını aktaran Şavkar sözlerini şöyle tamamladı:
"Antalya Havalimanı, Avrupa'da yolcu ve uçak trafiği konusunda en yoğun ilk 10 havalimanı arasında. Şu anda kapasitemiz 35 milyon yolcu, yeni yatırımlar sonrasında 80 milyona çıkacak. DHMİ Genel Müdürlüğü olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerini hayata geçirerek Türkiye'nin büyük eser ve projelerle dünya havacılığının zirvesine yerleşmiş bulunmaktayız. Türkiye Yüzyılı'na yakışır havalimanlarıyla geleceğe koşumuz devam edecektir."
Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.
Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.
Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.
Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.
Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.