blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
28 Ocak, 2025 14:38 tarihinde yayınlandı

Arhavi’de heyelan tehlikesi sürüyor, Güngören köyü sakinleri tedirgin

Artvin’in Arhavi ilçesi Kıyıcık mevkiinde 8 Aralık 2024 tarihinde meydana gelen, Karadeniz Kıyı Yolu’nda ulaşımın kapanmasına neden olan 4 kişinin hayatını kaybettiği heyelan sonrası bölgedeki Güngören köyü sakinlerinin tedirginlikleri sürüyor. Heyelanın yaşandığı yamacın üstünde yer alan köyde heyelan riski devam ederken, yoldaki hafriyat paklığı ise tamamlanamadı.
Güngören Köyü heyelanın çabucak üzerindeki pozisyonu nedeniyle büyük bir risk altında. 209 haneli köyde, 9 hane direkt tehlike altında bulunurken, bu meskenlerden 2’si tahliye edildi. Köy sakinleri, her an öteki bir heyelan meydana gelme kaygısıyla yaşamaya devam ediyor.
Köyün yollarında, tarım topraklarında hatta meskenlerde çatlamalar meydana geldiğini belirten yöre sakinleri, heyelan bölgesindeki tehlikenin devam ettiğini belirterek yetkililerden acil tahlil talep ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Güngören Köyü Muhtarı Murat Yılmaz, “8 Aralık’ta köyümüzde büyük bir heyelan meydana geldi. Heyelanda bugüne yaklaşık 50 gün geçti. Her gün buralara gelip inceleme yapıyorum. Kaymalar, çatlamalar, patlaklar devam ediyor. Risk devam ediyor. Bir an evvel büyük bir felaket yine yaşanmadan tedbir alınması gerekiyor. Neredeyse her gün toprak kayması meydana geliyor. AFAD geldi gerekli incelemeyi yaptı. Gerekli meskenleri boşalttı. Lakin dediğim üzere risk devam ediyor bir an evvel çözülmesi gerekiyor” dedi.
Köy sakinlerinden Hasan Arslan ise “Ben bu köyde doğdum, bu köyde mezarım olacak. Ancak bu heyelan nedeniyle bir sürü ziyan gördük. Bunun devletimiz tarafından mağduriyetin giderilmesi lazım” derken, Selman Zaim de “Elimiz ayağımız birbirine dolandı. Hiçbir formda can güvenliğimiz yok. Hayatımız burada geçiyor, yaşantımız burada geçiyor. Yeni yaptığımız meskenler tahminen de kamulaştırma olacak. Bizde günah, bu kaidelerde konut yapamayız. Benim köylümün can güvenliği alınması lazım” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı

Bartın’da 2 sahilde denize girmek yasaklandı

Bartın’daki 2 kıyıda çeken akıntı ve dalgalar nedeniyle denize girmek yasaklandı. Yasağa karşın denize girmek isteyenler kıyı güvenlik ve can kurtaran grupları tarafından uyarıldı.
Bartın’da bunaltan sıcaklar nedeniyle denizde serinlemek isteyen yöre halkı ve konukları, plajların yolunu tuttu. Kıyısı ve mükemmel tabiatında gezerek İnkumu ve Güzelcehisar kıyılarına gelenler, burada denize giremedi.

Sıcaktan bunalan ve denize girmek için kıyıya gelenler ise denizi seyir edip, kıyıda gezip, oynamakla yetindi.
Kırmızı bayrağın çekildiği İnkumu’na İstanbul’dan gelen Nilay Mollalar, serinlemek için denize geldiği ama yasaktan haberi olmadığını kaydetti.
Yasak nedeniyle denize giremediğini anlatan Moğollar, denize giremedikleri için üzüldüğünü de kaydetti.
Çeken Akıntı ve dalga nedeniyle yasaklanan plajlara, denize girmenin yasak olduğuna dair ikaz tabelaları yerleştirildi. Tabelalara karşın denize girmek isteyenler ise kıyı güvenlik ve cankurtaranlar tarafından uyarıldı.
Her iki kıyıda de dalga ve akıttığın şiddetinin azalmasının akabinde yasakların kalkması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin