blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
28 Mart, 2024 10:50 tarihinde yayınlandı

Artvin’de trafik kazasında bir gazeteci öldü, bir gazeteci yaralandı

Artvin'de meydana gelen trafik kazasında bir gazeteci öldü, bir gazeteci ağır yaralandı.

Artvin-Erzurum kara yolunun 12. kilometresinde TRT Haber Artvin Muhabiri Fatih Tüysüz'ün kullandığı 34 FZJ 841 plakalı otomobil, yol kenarındaki işaret levhasına çarptı. Kazada sürücü ve beraberindeki Çoruh Postası Gazetesi imtiyaz sahibi Tolga Gül yaralandı. Yaralılar 112 Acil Sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Artvin Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Eski Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı da olan Gül, müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ağır yaralanan Tüysüz'ün tedavisi ise aynı hastanede devam ediyor. Öte yandan Vali Cengiz Ünsal, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, hastaneye gelerek Gül'ün ailesine taziyede bulundu, Tüysüz'ün ailesine ise geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan Tolga Gül için taziye mesajı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Artvin'de haber takibinden dönerken meydana gelen trafik kazasında vefat eden Çoruh Postası Gazetesi imtiyaz sahibi Tolga Gül'e Allah'tan rahmet diliyorum. Kazada yaralanan ve tedavisi süren TRT Haber muhabiri Fatih Tüysüz'e acil şifalar temenni ediyorum." (AA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2025 06:27 tarihinde yayınlandı

Uzmanından bayram uyarısı: “Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor”

Zonguldak’ta diyetisyen Gizem Güneş, Kurban Bayramı’nda et tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, bilhassa etlerin çabucak tüketilmesinin sindirim sistemini zorladığını söyledi.
Kurban bölümünün akabinde etlerin en az 24 saat dinlendirilmesinin kıymetine dikkat çeken Güneş, "Öncelikle kurban kesildikten yaklaşık 24-48 saat kesinlikle +4 derecede buzdolabında beklenmesi gerekiyor. Zira kurban kestikten çabucak sonra tüketirsek sindirim biraz daha zorlaşıyor. Münasebetiyle bu da aslında hem midemizi hem de karaciğerimizi çok fazla yoruyor" dedi.
Marine sürecinin, pişirme sırasında etin yapısında oluşabilecek ziyanlı bileşenleri azaltabileceğini söyleyen Güneş, "Etleri marine edebiliriz. Biberiye, limon, zeytinyağı üzere gereçlerle etleri marine ederek ziyanlı içeriklerin oluşumunu azaltabiliriz. Aslında biberiye burada çok değerli. İçeriğindeki antioksidan içerikleri sayesinde etin oksidatif tesirlerini azaltarak karaciğerimizin yükünü hafifletir" diye konuştu.

"Etle birlikte yoğurt tüketimi midenin istikrarını ayarlıyor"
Et ile birlikte yoğurt tüketmenin uygun olmadığı tarafındaki yaygın inanışın bilimsel desteği olmadığını belirten Güneş, "Halk ortasında et ve yoğurt tıpkı anda yenmez dese de son yapılan araştırmalarda görüyoruz ki aslında yoğurdun içerisinde bulunan probiyotikler etin sindirimini kolaylaştırıyor. Hazımsızlığı engelliyor ve midenin pH’ını ayarlıyor. Hasebiyle et ve yoğurt tüketimi pek uygun. Bunun için alışılmış ki mesken yoğurdu tercih edersek çok daha hoş olur" tabirlerini kullandı.
Güneş; zerdeçal, limon ve su karışımının yağ sindirimine katkı sağlayabileceğini belirterek, "Su, zerdeçal, limonla safra sıvısını artırarak yağın sindirimini destekleyebiliriz. 1 su bardağı ılık suya 1 dilim limon, yaklaşık yarım çay kaşığı kadar da zerdeçal koyarak öğünlerinizden yarım saat evvel tüketirsek safranın üretimini artırıp oradaki yağın sindirimini hızlandırabiliriz. Bu da sizi çok daha uygun hissettirir ve bayramı daha sağlıklı geçirmenizi sağlar" dedi.

"Kahvaltıyı atlayanlar bayramlarda gün içerisinde yüzde 25 daha fazla yemek yiyor"
Bayram sabahlarında kahvaltının atlanmaması gerektiğini vurgulayan Güneş, "Yapılan araştırmalarda görülmüş ki kahvaltıyı atlayanlar bilhassa bayramlarda gün içerisinde yüzde 25 daha fazla yemek yiyor. Bu yüzden hoş, protein yüklü bir kahvaltıyla başlamak çok kıymetli. Yumurta, bol yeşillik üzere besinlerle demir emilimini artırabiliriz. Bilhassa kırmızı etle birlikte tüketilen yeşilliklere limon sıkarak C vitamini dayanağı sağladığımızda sindirimin daha âlâ olmasını da sağlayabiliriz. O yüzden kahvaltıyı atlamamamız önemli" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin