Bolu’nun "elma diyarı" olarak bilinen Seben ilçesinde elma üretimine son veren çiftçiler, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açtığı çilek yetiştiriciliği kurslarına katıldı.
Seben İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Seben Meslek Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen çilek yetiştiriciliği kursuna, birinci periyotta 23, ikinci periyotta ise 50 kursiyer katıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Güçbilmez, yoğun talep münasebetiyle kurslara iştirakin devam ettiğini belirtti. "Elma Diyarı" olarak bilinen Seben’de elmacılığın sona erdiğini söyleyen çiftçiler, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün önerisi üzerine çilek yetiştiriciliğini alternatif bir gelir kaynağı olarak benimsemeye başladı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen bilgilendirme toplantıları sonrasında iştirakçilere sertifikalar verilecek. Mart ve nisan aylarında ise vatandaşlara fidan dağıtımı yapılması planlanıyor.
"Seben, yıllarca elmacılıkla anılan bir ilçeydi"
İlçe Tarım ve Orman Müdürü ve Ziraat Yüksek Mühendisi Selçuk Güçbilmez, "İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz iş birliğiyle çilek yetiştiriciliği kursu açmış bulunuyoruz. Daha evvel yaz devrinde birinci kursumuzu düzenlemiştik ve 22 kursiyerimiz sertifikalarını aldı. Ağır talep üzerine ikinci kursumuzu açtık ve 50 kursiyerimizle eğitimlerimiz devam ediyor. İlçe dışından gelen talepler bizleri keyifli ediyor. İnşallah çilek bitkisini ilçemizde alternatif bir eser olarak üretim planlamasına sokmayı hedefliyoruz. Bu bahiste Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün, Vilayet Özel Yönetimimizin, Valiliğimizin ve Kaymakamlığımızın dayanaklarıyla çalışmalarımızı daha da ileriye taşıyacağız. Seben, yıllarca elmacılıkla anılan bir ilçeydi. Fakat eski bahçelerin yaşlanması ve nüfusun giderek yaşlanması üzere nedenlerle, küçük alanlardan daha yüksek gelir sağlayan çilek bitkisinin daha verimli olacağını düşündük" dedi.
"Hedefimiz, toplu üretim ve toplu pazarlama sistemini oturtmak"
Güçbilmez, kelamlarını şöyle sürdürdü:
"Geçtiğimiz yıl iki adet proje gerçekleştirdik ve elde ettiğimiz sonuçlar umut verici. Çilek bitkisi, mesken hanımlarına da ekonomik katkı sağlayacak bir üretim modeli sunuyor. Gayemiz, toplu üretim ve toplu pazarlama sistemini oturtmak. Bu hususta çalışmalarımız devam edecek. Üreticilerimizin yanındayız ve hizmetindeyiz. Üretimin fazla olması durumunda, tüccarların ilçemize gelerek toplu alım noktalarından eser alacağını düşünüyoruz. Böylelikle üreticilerimiz eserlerini satmak için diğer yerlere gitmek zorunda kalmayacak"
"Önümüzdeki yıl daha şuurlu bir halde çilek yetiştiriciliğine devam edeceğim"
Mudurnu’dan kursa katılan Ziraat Mühendisi Sayın Özsoy Çilata, "2024 yılında 500 metrekarelik bir alanda çilek üretimine başlamıştım. Çilek alanımızı genişletmeyi planlıyorum. Seben’e kurs açıldığını duyunca katılmak istedim. İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz sağ olsun, çiftçilere farklı bir eser tanıtabilmek için bu türlü bir kurs düzenlemiş. Burada çok şey öğrendik. Önümüzdeki yıl daha şuurlu bir halde çilek yetiştiriciliğine devam edeceğim" diye konuştu.
"Daha evvel elmacılık yapıyorduk ama artık çilek yetiştiriciliğine geçtik"
Köy sakinlerinden Ali Oturak, "Çilek yetiştiriciliği kursu açıldığını duyunca çabucak katıldım. Bu kursta gübreleme, sulama ve öbür teknik ayrıntıları öğreniyoruz. Daha evvel elmacılık yapıyorduk ancak artık çilek yetiştiriciliğine geçtik. 500 elma ağacını söktük, yerine çilek, domates ve kavun dikiyoruz. Çilekçilik bize daha âlâ bir çıkar sağlayacak üzere görünüyor" sözlerini kullandı.
Ramazan AYDIN
•100. Yıl Mahallesi, üniversitenin hemen önünde bulunan Miraynur Sitesinde oturuyorum. Asfaltımızı lütfen bu sene programa alın. İrfan Beye selamlar, çalışmalarında başarılar diliyorum.