Atatürk’ü İplikle İşledi

Atatürk’ü İplikle İşledi

Yayın: 25.10.2023 16:35 |Güncelleme: 27.12.2023 16:40
Paylaş:
A+ A-

Metal ipliklerle oluşturulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi, üzerine ışık tutularak, karanlık bir odada diğer tablolardan bağımsız olarak sergilendi. Modern Nakkaş Leyla Aslan, hem kendi zarafeti ile hem de geleneksel nakış sanatına farklı bakışıyla sergisine katılanları Atatürk çalışmasıyla etkiledi.

İstanbul Kadıköy’de sanatını icra eden sanatçı, “İllüstratif nakış” adını verdiği bağımsız tarzıyla geleneksel nakış sanatını modern boyuta taşıdı. “Hatıra” adını verdiği serginin, Safranbolu Belediye Başkanlığı tarafından tarihi çarşıda Muallimler Birliği binasında Cumhuriyet’in 100. Yılı etkinlikleri kapsamında 10 Kasım Atatürk’ün ölüm yıldönümü haftasına kadar açık kalacağı öğrenildi.

Sanatçı Aslan, Atatürk portresini gergef ile keten kumaş üzerine metalik iplikler kullanarak oluşturduğunu belirterek, bu çalışmanın kendisi için ilk deneyim olduğunu ve yaklaşık 2 ay süren yoğun bir çalışmanın sonucunda tamamladığını dile getirdi. Özellikle ince ipliklerin kullanıldığı bu eserde hologram özelliği sayesinde ışığa bağlı olarak değişen bir etki yaratıldığını vurgulayan Aslan, Atatürk’ün resminin karşısında olmanın gerçek bir deneyim gibi hissettirdiğini ifade etti. Sanatçı, eserleri aracılığıyla günümüzde Cumhuriyetin ilkelerine dikkat çekmeyi başardığını ve sanatseverlerin kendilerini sorgulamalarını sağladığını da ekledi. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ankara’da 12 ressamın yapay zeka destekli resim sergisi sanatseverlerle buluştu

Yayın: 19.05.2024 13:52
Paylaş:
A+ A-

Ankara’da 12 ressamın 22 resminden oluşan yapay zeka destekli, “Yaratıcı Fikirler” resim sergisi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Yapay zeka desteği kullanılarak oluşturulan görsellerin tuvale yansıması için 12 ressamın fırçasından çıkan 22 eser, “Yaratıcı Fikirler” temasıyla Agora Sanat Galerisi’nde sergilenmeye başlandı.

Galerinin sahibi ve serginin mentörü Fatih Dal, eserlere ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Dal, serginin, Türkiye’de yapay zeka desteğiyle oluşturulan eserlerin yer aldığı ilk resim sergisi olduğunu belirterek, “Yapay zekadan görsel destek alarak hazırlamış olduğumuz, 12 ressamın 22 eserinden oluşan bir sergi. Geçmiş ve günümüzü harmanlayan, farklı bir döngüsü olan bir sergi.” diye konuştu.

Sergide yer alan her eserin ayrı bir hikayesinin olduğunu belirten Dal, “Buradaki eserlerin, alışılagelmiş sergi ve resimlerin dışında farklı bir tarzı var. Bunu biz ilk defa denedik. Daha önce yapay zeka sergileri açıldı ama onlar baskıdan ibaretti ama buradaki resimlerin tamamı el yordamıyla çizilmiş, 12 ressamın emekleridir. Her bir resmin yapımı gerçekten haftalar aldı, zor ve detaylı resimlerdi.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da resmedildiği esere değinen Dal, söz konusu eseri Sancar’a ulaştırmak istediklerini ve bu konuda girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Dal, sergiye yoğun talep olduğunu belirterek, sanatseverlerin haftanın 7 günü 09.00-17.00 saatlerinde ziyarette bulunarak eserleri inceleyebileceğini dile getirdi.

​​​​​​​12 sanatçıdan 22 eser
“Yaratıcı Fikirler” temasıyla oluşturulan sergide yer alan eserler, ressamlar Aslıhan Koç Gezer, Orhan Köse, Filiz Erçin, Neriman Şahin, Faysal Çakmaz, Süheyla Üstek, Ergün Öksüz, Simin Pouraslan, Şengül Bekmez, Gül Aksoy, Gönül Aydın ve Asude Bastem’in fırçasından çıkarak sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Sergide yer alan 22 eserde, Mustafa Kemal Atatürk, Hezarfen Ahmed Çelebi, Mevlana, Piri Reis, El Cezeri, İbn-i Sina, Vecihi Hürkuş, Evliya Çelebi, Fergani, Sabiha Gökçen ve Aziz Sancar gibi isimlerin yapay zeka desteği kullanılarak yeniden tasvir edildiği sahneler yer aldı.

Sergi, 26 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.