Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
06 Kasım, 2023 12:48 tarihinde yayınlandı

“Atatürk’ün kullandığı araba” Keçiören’de sergileniyor

İSTANBUL (AA) - "Atatürk'ün kullandığı araba" olarak bilinen 1927 model Chevrolet marka araç Keçiören'de vatandaşların ziyaretine açıldı.

Keçiören Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mülazımı, İstiklal Madalyası sahibi Gazi Sakıp Ertuğ'un oğlu Keçiörenli Aydoğan Ertuğ'a ait "Atatürk'ün kullandığı araba" olarak bilinen 1927 model Chevrolet marka araç, ilçede sergilenmeye başlandı.

Aydoğan Ertuğ'a babasından miras kalan tarihi araç 10 Kasım'a kadar Keçiören Belediyesi önünde görülebilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ertuğ, şu anda Antalya'nın Alanya ilçesinde ikamet ettiğini ve aracını Alanya'dan Keçiören'e kadar sürerek getirdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Atatürk, ben Keçiören İlkokulu'nda okurken okulumuzu ziyarete geldiğinde bütün talebelerle selamlaştıktan sonra ben muzip bir laf söylemişim. Ne söylediğimi de hatırlamıyorum. Atatürk'ün hoşuna gitti. Çağırdı beni iki yanağımdan öptü. Ben de elinden öptüm. Mavi gözlü, kalın, yukarı doğru çatık kaşlarını hala ruhumda yaşıyorum. Bu hadise 1937'de oldu. 1938'de Atatürk rahmetli oldu. Tekrar Ankara'ya geldiğimde ben bu araçla tüm milli bayram kortejlerinde Atatürk'ü temsilen en öne geçerdim.

Bu arabaya 'Atatürk'ün arabası' denmesi de şuradan geliyor. Babam Atatürk'ün muhafız alay komutanıymış. Babam zengin bir ailenin çocuğuymuş. Bu arabayı almış, Keçiören Dutluk'tan Ulus'a, Meclis'e bu araçla gidip geliyormuş. O zamanlar Atatürk'ün arabası tamire gittiğinde veya Esenboğa Havalimanı'na misafirler karşılanmaya gidileceği zaman, Atatürk gidecek araba bulamayınca hemen 'Çağırın mülazım Sakıp'ı' dermiş. Bu arabayı kullanırmış. Bunun gibi 2-3 arabamız daha varmış. Meclis'in açıldığı ilk günlerdeki o görüntülerde yer alıyor arabalar. Babam da o görüntülerin içinde görünüyor. Yani kısacası bu araba Atatürk'ün bindiği arabadır."

Rahmi Koç'un kendisinin sınıf arkadaşı olduğunu, Vehbi Koç'un da babası Sakıp Ertuğ ile arkadaş olduğunu belirten Ertuğ, babasının o dönem arabası olduğu için kimi zaman Vehbi Koç'u da Dutluk'tan aldığını, işe gitmek üzere birlikte yolculuk yaptıklarını anlattı.

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok da tarihi arabayı Keçiören'de sergilemekten şeref ve bahtiyarlık duyduklarını belirterek, tüm Ankaralıları arabayı görmeye davet etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Haziran, 2025 21:52 tarihinde yayınlandı

Mersin’de denizde boğulan lise öğrencisi memleketi Çorum’da son yolculuğuna uğurlandı

Mersin’de serinlemek için girdiği denizde boğularak hayatını kaybeden lise öğrencisi, memleketi Çorum’da toprağa verildi.
Edinilen bilgiye nazaran, dün Mersin’in Silifke ilçesinde meydana gelen olayda Gençlik ve Spor Vilayet Müdürlüğüne bağlı kampa giden öğrencilerden kimileri, yüzmek için denize girdi. Havanın rüzgarlı, denizin dalgalı olması nedeniyle öğrencilerden 3’ü suda çırpınmaya başladı. Vazifeli ve etraftakilerin de yardımıyla denizden baygın halde çıkarılarak ambulansla Silifke Devlet Hastanesine sevk edilen öğrencilerden 17 yaşındaki M.E.A. ile 16 yaşındaki Cemal Emre Kurt kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Cemal Emre Kurt’un cenazesi, memleketi Çorum’un Bayat ilçesine bağlı Kuruçay köyüne getirildi. Köyde kılınan cenaze namazının isminden Cemal Emre Kurt’un cenazesi toprağa verildi. Cenaze namazına katılan Çorum Valisi Ali Çalgan ve Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı M. Bilal Macit de Kurt’un ailesine taziye dileklerini iletti.

Bizi sosyal medyadan takip edin