blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı

“Atık 360: Geri Kazan ve Dönüştür” projesi hayata geçti

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ), Dünya Sıfır Atık Günü kapsamında etraf şuurunu artırmaya yönelik "Atık 360: Geri Kazan ve Dönüştür" projesi hayata geçirildi. Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Takviye Programı (ÜNİDES) kapsamında desteklenen proje, üniversitenin Etraf Topluluğu’nun uyumunda yürütüldü.
Daha evvel "Kampüsten Yerleşkeye İklim Hareketi" başlıklı projeyle ulusal seviyede takviye alan topluluk, bu defa "Atık 360" projesiyle ikinci sefer ulusal proje statüsünde desteklenmeye hak kazandı. Proje, OMÜ Etraf Sıkıntıları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM), Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı ile Samsun Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Geniş iştirakli panel ve teknik geziler düzenlendi
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Vali Yardımcısı Kemal Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topcu, Samsun Valiliği Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Vilayet Müdürü Tevfik Akçay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlik, Çevre Topluluğu Başkanı Berfin Sever’in açılış konuşmasıyla başladı. Akabinde Etraf Topluluğu Danışmanı, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı ve ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, üniversitede yürütülen atık idaresi, sürdürülebilirlik ve sıfır atık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

"Proje mahallî ve ulusal olmak üzere iki kategoride değerlendiriliyor"
Törenin açışında konuşan ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, "Üniversitemiz Etraf Topluluğu, "Kampüsten Yerleşkeye İklim Hareketi" projesinin akabinde, "Atık 360: Geri Kazan & Dönüştür" projesiyle ikinci kere ÜNİDES takviyesi almaya hak kazandı. Kendilerini etrafa hassaslıkları ve muvaffakiyetleri nedeniyle bir defa daha tebrik ediyorum. ÜNİDES, üniversite öğrenci topluluklarının projelerini hayata geçirmelerini destekleyen bir programdır. Gençlerin gereksinimlerine yönelik sürdürülebilir projeleri destekleyerek, aktif ve verimli gençlik ofislerinin kullanımını amaçlamaktadır. Proje lokal ve ulusal olmak üzere iki kategoride değerlendiriliyor" dedi.

"Proje, sıfır atık şuurunun artırılmasını hedeflemektedir"
Konuşmalarına devam eden Prof. Dr. Turan, "Çevre Topluluğunun yürüttüğü bu ulusal projede, Samsun Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı ve üniversitemiz Etraf Problemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi paydaş olarak yer almaktadır. Proje, sıfır atık şuurunun artırılmasını hedeflemektedir. Tarihî olarak, insanlık uzun yıllar boyunca tabiatla uyumlu ve az israfla yaşamışken, sanayi ihtilali ve artan tüketim, doğal kaynakları süratle tüketmemize yol açmıştır. Bugün atık idaresi global bir kriz halini almıştır. Lakin, sıfır atık şuuru her geçen gün yayılmaktadır" diye konuştu.

"Üniversitemiz yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite olma yolunda süratle ilerliyor"
Üniversitemiz yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite olma yolunda süratle ilerliyor diyen Prof. Dr. Gamze Turan, "Yerleşimden güce, atık idaresinden ulaşıma kadar sürdürülebilirlik alanında birçok değerli adım atılmaktadır. GreenMetric sıralamasında her geçen yıl sıralamasını yükselten üniversitemiz, 2024’te memleketler arası sıralamada 281., ulusal sıralamada ise 25. sırada yer almıştır" biçiminde konuştu.

"Tek başına bir bakanlığın ya da bir kuruluşun başaracağı bir iş değil"
Programda konuşan Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, "Çevre kirlenmesini insanın tabiata verdiği ziyan olarak da tanımlamak mümkün. Tabiatın korunması ve tahribatın engellenmesi yaşamsal ehemmiyet arz etmeye başlamıştır. Unutmayalım ki evlatlara bırakacağımız pak bir dünyadan daha değerli bir miras bulunmamaktadır. Bu manada etraf bir eğitim sıkıntısıdır. Lakin tek başına bir bakanlığın ya da bir kuruluşun başaracağı bir iş değildir. etraf idaresi tüm dünyada en büyük sorun haline gelmiştir. Bu manada verimliliğin arttırılması, israfın önüne geçilmesi, çevresel risklerin azaltılmasının sağlanması, etraf müdafaa şuurunun arttırılması, hassas tüketici şuuruna sahip olunmasının sağlanması noktasında iki bin on yedi yılında Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde özünde tüketim alışkanlığını değiştirmeyi hedefleyen ve dünyada bir birinci olma niteliği taşıyan sıfır atık seferberliği başlatılmıştır. Bu projeyle atıklar kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanırken çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm bireylere verilen eğitimlerle de atık oluşumunun önüne geçilmesi hedeflenmekte ve çevreci bir ömür kültürü hedeflenmektedir" tabirlerini kullandı.
Panel oturumunda, Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Şube Müdürü Çevre Mühendisi Elif Özcan, "Sıfır Atık İdaresi ve Uygulamaları" başlıklı sunumuyla iştirakçilere atık idaresinin değerini anlattı. Akabinde Samsun Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Etraf Mühendisi Nadire Pelin Duru, "Sıfır Atık Yönetmeliği ve Yasal Çerçeve" bahisli sunumuyla mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgilendirme yaptı.
Etkinliğin ikinci gününde ise öğrenciler, Samsun Katı Atık Sistemli Depolama Alanı, Atık Ayrıştırma ve Geri Kazanım Tesisi ile Atık Biyogaz ve Güç Üretim Tesisi’ni kapsayan teknik saha incelemelerine katıldı. Bu seyahatlerde, atıkların çevresel ve ekonomik kıymeti vurgulanırken, sürdürülebilir atık idaresinin sıfır atık ideolojisi ve uygulamalarıyla mümkün olduğu belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
4
Haziran Çarşamba
1446 HİCRİ Zilhicce 8
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:13
  Güneş
05:11
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:53
  İkindi
16:52
  Akşam
20:25
  Yatsı
22:14

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Okan Küçük Yorumluyor 28 Mayıs 2025

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

Video Haberler

blank

Dona rağmen Narince yaprağı pazardaki yerini aldı

blank

Safranbolu Belediyesinden Şehir Mezarlığında Çiçek Satışı

blank

Anahtar Parti Eskipazar İlçe Başkanı Fatih Şerefli ve Yönetimi İstifa Etti

blank

Gıda uzmanından uyarı: “Kurban etini hemen buzdolabına koymayın”

blank

Trabzon’da devlet eski sahil yolu büyük ölçüde sel suları ve çamurdan temizlendi

blank

Karabük’te ‘omuz atma’kavgasında ıstaka,tekme ve yumruklar havada uçuştu

blank

Karabük’te ’omuz atma’ kavgasında ıstaka, tekme ve yumruklar havada uçuştu

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2025 10:47 tarihinde yayınlandı

Dona rağmen Narince yaprağı pazardaki yerini aldı

Tokat’ta tesirli olan zirai dona karşın Erbaa ilçesinin coğrafik işaretli eseri olan Narince yaprağı üreticinin emeğiyle pazardaki yerini aldı.
Erbaa ilçesinde yetiştirilen ve kalitesiyle Türkiye genelinde büyük ilgi gören coğrafik işaretli Narince bağ yaprağı, bu yıl zirai don nedeniyle geç olgunlaşsa da üreticinin eforuyla yine pazardaki yerini aldı. Vilayet genelinde yaşanan don olaylarının akabinde ziyan gören bağlar, havaların ısınmasıyla toparlanarak yaklaşık bir ay gecikmeyle yaprak vermeye başladı. Gecikmeli de olsa toplanan yapraklar, Erbaa pazarında tezgâhlardaki yerini alırken hem üretici hem de alıcı tarafında farklı değerlendirmeler gündeme geldi. Yaşanan tüm zorluklara karşın Erbaa Narince yaprağı, üreticinin emeği ve bölgenin ziraî dayanıklılığı sayesinde yine sofralara ulaşmaya başladı. Kalitesiyle isminden kelam ettiren yaprak, bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanındaki mutfaklarda yerini alacak.

"Basılmamış yapraklar 150 ile 180 ortasında satılıyor"
Bağpınar köyünden yaprak üreticisi Kürşat Çağlar, bu yıl üretim koşullarının epey sıkıntı geçtiğini belirterek, "Yevmiyeler değerli, alıcı ucuzdan almak istiyor, çiftçi yüksekten satmak istiyor. Basılmış yaprak bidonları bin 500 TL, basılmamış yaprak ise 150 ile 180 TL ortasında satılıyor" dedi.

"Alıcı sayısı azalınca fiyatlar geriledi"
Toptan yaprak alıcısı Mustafa Yanık ise döneme bayram haftasında yoğunlukla başladıklarını aktararak, "Bayram haftası hasebiyle piyasa biraz ateşliydi; fiyatlar 150-180 lira ortasında gidiyordu. Lakin bu hafta alıcı sayısı azalınca fiyatlar biraz geriledi. Bu düzeylerde oturacağını düşünüyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
4
Haziran Çarşamba
1446 HİCRİ Zilhicce 8
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:13
  Güneş
05:11
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:53
  İkindi
16:52
  Akşam
20:25
  Yatsı
22:14

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Okan Küçük Yorumluyor 28 Mayıs 2025

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

Video Haberler

blank

Dona rağmen Narince yaprağı pazardaki yerini aldı

blank

Safranbolu Belediyesinden Şehir Mezarlığında Çiçek Satışı

blank

Anahtar Parti Eskipazar İlçe Başkanı Fatih Şerefli ve Yönetimi İstifa Etti

blank

Gıda uzmanından uyarı: “Kurban etini hemen buzdolabına koymayın”

blank

Trabzon’da devlet eski sahil yolu büyük ölçüde sel suları ve çamurdan temizlendi

blank

Karabük’te ‘omuz atma’kavgasında ıstaka,tekme ve yumruklar havada uçuştu

blank

Karabük’te ’omuz atma’ kavgasında ıstaka, tekme ve yumruklar havada uçuştu