Bangladeş’teki Ruppur NGS’nin 1’inci ünitesinde simülasyon yakıt demetlerini yükleme işlemi başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.09.2024 20:07
A+ A-

ANKARA (AA) – Rusya Devlet nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Mühendislik Bölümü'nün (ASE) üstlendiği Bangladeş'te inşa edilen Ruppur Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1’inci ünitesinde reaktör basınç kabına simülasyon yakıt demetlerinin yüklenmesi işlemine başlandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, söz konusu çalışmalar Roasatom'un bünyesindeki Atomstroyexport AŞ, Atomtechenergo AŞ ve Rosenergoatom AŞ uzmanları tarafından yürütülüyor.

Simülasyon yakıt demetleri, boyut, ağırlık ve malzeme açısından standart yakıt demetlerinin tasarımını tamamen yansıtan ancak nükleer yakıt içermeyen bir ekipman olma özelliği taşıyor.

Söz konusu yakıt demetleri, simülasyon alanının bir parçası olarak, reaktör çekirdeğinin yapısının modelini oluşturmak, soğutma sisteminin temizlenmesini sağlamak ve reaktör tesisinin hidrolik parametrelerini soğuk ve sıcak testler sırasında doğrulamak amacıyla tasarlandı.

Bu yakıt demetleri, yeniden yakıt yükleme makinesi yardımıyla elleçleme işlemlerinin ustalıkla yapılabilmesi için de önem taşıyor. Reaktör tesisinin tüm parametrelerinin simülasyon demetleri yardımıyla doğrulanmasının ardından nükleer yakıt yüklemesi yapılacak.

Toplam 2400 megavat kapasiteli iki VVER-1200 reaktör ile donatılmış Ruppur NGS, 25 Aralık 2015 tarihli Genel Sözleşme uyarınca Bangladeş'in başkenti Dakka'ya 160 kilometre uzaklıkta Rus tasarımına göre inşa ediliyor. Bangladeş'teki ilk nükleer santral için Novovoronej NGS’nin iki ünitesinde başarıyla uygulanmış olan ve tüm uluslararası güvenlik gerekliliklerine tam olarak yerine getiren modern 3+ Nesil VVER-1200 reaktörlü Rus tasarımı tercih edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ASE AŞ'nin Bangladeş'teki Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Alexey Deriy, konuya ilişkin, “Rusya'nın en büyük teknoloji şirketi olan Rosatom, her geçen gün yetkinliklerini ve iş birliği yaptığı ülkelerde yeni endüstrilerin gelişmesi için gerekli koşulları oluşturma konusundaki başarılı deneyimlerini bir kez daha gözler önüne seriyor. İnşaatı devam eden Ruppur NGS’nin 1’inci Ünitesinde devreye alma ve ayarlama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Santralin faaliyete geçmesiyle üretilecek elektrikle Bangladeş'in daha da gelişmesine katkıda bulunulacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Atomtechenergo AŞ'nin Bangladeş Şubesinin Müdürü Denis Muzlov da 163 simülasyon yakıt demetinin tamamının önümüzdeki birkaç gün içinde yükleneceğini belirterek, “Simülasyon yakıt demetlerini yükleme çalışmaları 7 gün 24 saat devam edecek. Otomatik modda yeniden yakıt yükleme makinesi kullanılarak bir simülasyon yakıt demetinin reaktöre yüklenmesi ortalama 25 dakika sürüyor. Simülasyon yakıt demetlerinin yüklemesinin ardından reaktörü, soğutma sistemini temizleme işlemi ve soğuk-sıcak testlerine hazırlamaya başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ordu’da yaylada çıkan yangında bir ev kullanılamaz hale geldi

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.09.2024 20:52
A+ A-

ORDU (AA) – Ordu'nun Korgan ilçesine bağlı Korgan Yaylası'nda bir evde çıkan yangında maddi hasar oluştu.

Alınan bilgiye göre, Korgan Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Korgancı'ya ait tek katlı yayla evinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin müdahalesiyle söndürülen yangında ev kullanılamaz hale geldi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331