Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Ekim, 2025 15:32 tarihinde yayınlandı
0

BARÜ ev sahipliğinde “17. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu” başladı

Bartın Üniversitesi (BARÜ) konut sahipliğinde düzenlenen “17. Memleketler arası Dünya Lisanı Türkçe Sempozyumu” görkemli bir merasimle başladı.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) konut sahipliğinde Türkçe ve Türk kültürü ile ilgili araştırma alanlarını farklı boyutlarıyla ele almak maksadıyla düzenlenen “17. Milletlerarası Dünya Lisanı Türkçe Sempozyumu” görkemli bir merasimle başladı. Merasim, hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde BARÜ’nün ana çizgileriyle tanıtıldığı kısa sinema gösterisi ile devam etti.

Programda sahne alan Kırım Ailesi Halk Dansları kümesi gösterisi ve küçük konser ile izleyicilerden büyük beğeni topladı.

“Türkçeyi korumak ortak sorumluluğumuzdur”

Gösterinin akabinde geçilen açılış konuşmalarında birinci olarak BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, Türkçenin üniversal kıymetini ve kültürel mirasını vurguladı. Rektör Akkaya, “Bizler bugün bir medeniyetin hafızasını, bir milletin ruhunu yansıtan Türkçemizi konuşmak üzere buradayız. Globalleşen dünyada, lisanlar ortasındaki etkileşim kaçınılmazdır. Lakin bu etkileşim içinde Türkçenin özgün sesini, estetiğini ve düşünme biçimini korumak bizlerin ortak sorumluluğudur. Zira bir lisanı yaşatmak o lisanı sevgiyle, şuurla ve üretkenlikle kullanan çocuklar yetiştirmek sayesinde olur. Bu da çocuklarımıza uygun bir eğitim vermekten geçer. Bugün sempozyum kapsamında sunulacak bilim insanlarının çalışmaları, Türkçemizi yalnızca korumakla kalmayacak lisanımızı geleceğe taşımaya katkı sunacak.” dedi.

17. Memleketler arası Dünya Lisanı Türkçe Sempozyumu Onursal Lideri Prof. Dr. Abdurrahman Güzel ismine hazırlanan kısa sinemanın gösteriminin akabinde Prof. Dr. Güzel, bir konuşma yaptı. Hoş, Türkçenin gençlere hakikat öğretilmesinin değerini vurguladı. Türkçenin dünyanın en değerli lisanlarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Güzel, “Türkçe bir bilim, fikir, kültür lisanıdır. Dünyanın en kıymetli lisanlarından biridir. Büyük bir Türk milleti var ve bu milletin lisanı de Türkçedir. Türkçeyi unutmayalım, günlük lisanda yabancı sözler kullanmamaya itina gösterelim. Türkçeyi ön plana almamız gerekiyor. Türkçeyi Kaşgarlı Mahmut, Ali Şîr Nevaî, İsmail Hakkı Bursevî, Atatürk de ön plana almıştır. Yetiştireceğimiz öğretmenlerle çocuklarımıza, gençlerimize lisanımızı hoş öğretelim. Türkçeyi kültürel olarak yalnızca kendimizle kalmayıp dünyaya yaymak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

Doç. Dr. Şenel, Yunus Emre Enstitüsünün Türkçeyi dünyaya tanıtmaktaki rolüne değindi. Yunus Emre Enstitüsü Lider Yardımcısı Doç. Dr. Cahid Şenel ise “Türkçe: Bir Lisanın Global Serüveni ve Yunus Emre Enstitüsünün Rolü” başlıklı bir sunum yaparak Enstitünün Türkçenin tanıtılmasına yönelik faaliyetlerini anlattı. Doç. Dr. Şenel, “Yunus Emre Enstitüsü memleketler arası arenada Türkçeyi tanıtmak üzere hayata geçirilmiş bir kurumdur. Bu kurumun 15 yılı aşkındır göstermiş olduğu faaliyetler giderek artan bir ivmeyle hem çeşitlilik hem de dünyaya yaygınlık bakımından büyük bir kazanıma dönüşmüştür. Şu an 70’i aşkın ülkede 90’ın üzerinde merkezi bulunan bir kurumdur. Kurumumuzda Türkçe öğretimi, Türk kültürü ve sanatı dünyaya tanıtılmaktadır. Emelimiz ‘Gelin tanış olalım’ kelamından yola çıkarak milletlerarası arenada insanların gönlüne girmektir. Türk’e dair ne varsa Türk lisanı üzerinden bunu dünyaya tanıtmaktır.” sözlerini kullandı.

Prof. Dr. Bölükbaş Kaya, Türk Lisan Kurumunun Türkçeye dair çalışmalarını anlattı

Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fatma Bölükbaş Kaya, yürütülen çalışmalardan bahsederek “Türk Dil Kurumu Türkçenin yazılı ve kelamlı eserlerini bilime dayalı araştırmalar yapmak suretiyle incelemektedir. Türkçenin bilim, sanat, edebiyat ve öğretim lisanı olarak gelişmesini ve her alanda yanlışsız halde kullanılmasını sağlamaktadır. Türk lisanının zenginliğini ortaya çıkararak onu Türk kültür coğrafyasında bağlantı lisanı olmasını sağlamak maksadıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Bu noktada yapılan 17. Milletlerarası Dünya Lisanı Türkçe Sempozyumu’nda sunulacak bildirilerin gençlerimize katkı sağlayacağını umuyor, başarılı bir biçimde tamamlanmasını diliyorum” dedi.

“Türkçeyi yaşatmak her vatandaşın ortak sorumluluğudur”

Türkçeyi yaşatmanın her vatandaşın ortak sorumluluğu olduğunu söz eden Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, “Türkçe, tarih boyunca farklı kültürlerle etkileşim halinde gelişmiş, söz hazinesiyle insanlık tarihinin en esaslı lisanlarından biri haline gelmiştir. Türkçeyi yaşatmak, sadece lisan bilimcilerin değil öğretmenlerin, sanatkarların, bilim insanlarının ve her bir vatandaşımızın ortak vazifesidir. Gençlerimize Türkçenin hoşluğunu sevdirmek ve kendilerini gerçek, tesirli tabir etmeye yönlendirmek, kültürel mirasımızı yarınlara taşımanın en hoş yolu olacaktır. Bartın Üniversitesinin konut sahipliğinde düzenlenen bu memleketler arası sempozyumun Türkçenin gücünü ve zenginliğini bir sefer daha ortaya koyacağına ülkemizin bilim, kültür ve eğitim hayatına değerli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum.” sözlerini kullandı.

Açılış merasimi, “Türkçenin Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı panel ile devam etti. Panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. Abdurrahman Güzel yaparken Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. Ali Yakıcı, Prof. Dr. Nodirkhon Khasanov, Prof. Dr. Davut Orazsahedov ve Prof. Dr. Halit Karatay konuşmacı olarak yer aldı.

Bartın Valiliği, Türk Dil Kurumu, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve TRT Avaz dayanaklarıyla gerçekleştirilen 17. Memleketler arası Dünya Lisanı Türkçe Sempozyumu farklı bahislerde oturumlarla devam edecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.