Berkay Doğan tarafından
25 Temmuz, 2024 11:19 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Beşiktaş’ın Efsanevi Tribün Lideri: Optik Başkan Mehmet Işıklar’ın Anısına

Beşiktaş’ın Efsanevi Tribün Lideri: Optik Başkan Mehmet Işıklar’ın Anısına

Beşiktaş tribünlerinde "Optik Başkan" olarak bilinen Mehmet Işıklar’ın ölüm yıldönümü bugün anılıyor. İşte, Beşiktaş tribünlerinin unutulmaz ismi Mehmet Işıklar’ın hayat hikayesi…
Kimdir Optik Başkan? Gerçek adı Mehmet Işıklar olan ve tribünlerde "Optik Mehmet" olarak tanınan bu efsanevi figür, 1969 yılında İstanbul Kadırga’da doğdu. Baba tarafından Malatya, anne tarafından ise Arnavut kökenlidir. İlkokulu Kadırga’da, ortaokulu Ortaköy Gaziosmanpaşa’da ve liseyi Kabataş Lisesi’nde okuyan Işıklar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Beşiktaş sevgisine dayanamayarak mesleğini bıraktı. Aynı zamanda, Çarşı Grubu’nun kurucularından biri olan Işıklar, Beşiktaş taraftarları arasında derin izler bıraktı. Beşiktaş Sevgisi Nereden Geliyor? Mehmet Işıklar’ın Beşiktaşlılığı annesinden gelmektedir. Anne tarafının çoğu Beşiktaşlı olan Işıklar’ın dedesi, 1940-50'li yıllarda Taksim Stadı’nda Beşiktaş maçlarını kaçırmazdı. Bu aile geleneği, Mehmet Işıklar’ın Beşiktaş’a olan sevgisini şekillendirdi. İlk maçına 1974-1975 sezonunda, babasından izin alarak gitti ve Beşiktaş ile Trabzonspor arasındaki maçı izledi. Beşiktaş’ın mağlubiyetiyle sonuçlanan bu maçta ağlaması ve yanındaki amcanın tesellisi, onun tribün hayatının başlangıcı oldu. Optik Lakabı Nasıl Doğdu? Mehmet Işıklar, tribünlerdeki fanatik gruplara katılmaya başladı ve elinde bayrağı ve darbukasıyla maçlara gitmeye devam etti. O dönemde kalın camlı gözlükler taktığı için, tribündeki arkadaşları ona "Optik" lakabını verdi. Bu lakap, onunla özdeşleşti ve yıllar boyunca Optik Başkan olarak tanındı. Tribün Liderliği ve Hayalleri Optik Başkan, Beşiktaş tribünlerinin efsanevi liderlerinden Bekir Abi’yi örnek alarak, bir gün onun gibi tribünlerin ilahı olmayı hayal etti. Optik Abi olarak tribünlerde liderlik yaparken, parası olmayanlara para, bileti olmayanlara bilet vererek herkesin sevgisini kazandı. Herkesin kendine olan güvenini artırdı ve Beşiktaş için yapılması gereken hiçbir şeyden kaçınmadı. Özel Hayatı ve Öğretmenlik Dönemi Beşiktaş dışında özel bir hayatı olmayan Mehmet Işıklar, doğru dürüst bir kız arkadaşı bile olmamıştı. Müzik dinlemeyi çok seven Işıklar, sokak köpeklerine de büyük bir ilgi gösterirdi. Öğretmenlik yaptığı dönemde bile Beşiktaş sevgisini öğrencileriyle paylaşan Işıklar, bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Beşiktaş’a olan tutkusuna geri döndü. Vefatı Mehmet Işıklar, uyuşturucu kullanımı nedeniyle iki buçuk yıl hapse mahkûm oldu. 20 Temmuz’da cezaevinden çıktıktan sadece altı gün sonra kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Cenaze namazında taraftarlar, imamın "Hakkınızı helal eder misiniz?" sorusuna gür bir sesle "Helal olsun" diye cevap verdi. Cenaze camiden çıkarken taraftarlar "Son holigan oley..." ve "Optik Başkan, bize yemek ısmarla. Parasını alırsın sonra..." tezahüratlarıyla Mehmet Işıklar’ı son yolculuğuna uğurladılar.
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.