Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Lisanı ve Edebiyatı Kısmı öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Deniz Özdemir’in yürütücülüğünü yaptığı “Madencilik ve Endüstrileşme Bağlamında Halk Kültürü: Karadeniz Ereğli Örneği” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık görüldü.
Projenin yürütücülüğünü BEUN İnsan ve Toplum Bilimleri Türk Lisanı ve Edebiyatı Kısmından Dr. Öğr. Üyesi Serdar Deniz Özdemir’in yaptığı ve Fırat Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülda Çetindağ Süme’nin araştırmacı olarak yer aldığı “Madencilik ve Endüstrileşme Bağlamında Halk Kültürü: Karadeniz Ereğli Örneği” başlıklı proje, TÜBİTAK 3501 Meslek Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.
Proje ile taş kömürü madenciliği, endüstrileşme, demir-çelik personelliği üzere ögelerin etki ettiği Karadeniz Ereğli yöresine mahsus çeşitli halk kültürü eserlerinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Projede tıpkı vakitte araştırma alanında görüşme yapılacak kaynak şahıslardan elde edilen kelamlı kültürün kayıt altına alınarak, kültürel zenginlik ve çeşitliliğinin korunup gelecek jenerasyonlara aktarılması hedefleniyor. Proje yirmi birinci yüzyılın teknolojik imkânlarının, toplumsal bilimler alanında kullanılmasını sağlayan bir uygulama biçimini ihtiva ederken bu bağlamda, çalışma boyunca saha araştırmalarından elde edilecek bilgilerin yaygın tesirinin ve bilinirliğinin artırılması için toplumsal medya uygulamaları aracılığıyla internet ortamında kültürel transferin farkındalığının sağlanması ön görülüyor.
Türk Lisanı ve Edebiyatı Kısmı öğretim üyesinin TÜBİTAK 3501 kapsamında desteklenen projesi hakkında açıklamada bulunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, “Türk Lisanı ve Edebiyatı Kısmımız akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Serdar Deniz Özdemir’in yürütücülüğünde gerçekleşecek bu proje, sadece Karadeniz Ereğli’nin endüstriyel ve lokal kültürünü ortaya çıkararak bilim topluluğuna kazandırmakla kalmayacak, tıpkı vakitte bölgenin kelamlı, yazılı ve maddi kültürlerinin korunmasına da fırsat sunacaktır. Akademik takımımızın bu cins kıymetli projelere imza atması, üniversitemizin bilimsel ve kültürel manada daha da güçlenmesine bedel katmaktadır. Projenin yürütücülüğünü yapan Dr. Öğr. Üyesi Özdemir Hocamızı ve grubunu tebrik ediyor, projenin Üniversitemize, kentimize ve ülkemize iyi olmasını temenni ediyorum” dedi.