Bilgi Üniversitesi MaratHOME projesi kapsamında iklim krizine dikkati çekiyor

Bilgi Üniversitesi MaratHOME projesi kapsamında iklim krizine dikkati çekiyor

İhlas Haber Ajansı
Yayın: 06.10.2023 16:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sıhhati Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker, iklim krizinin olumsuz tesirlerine dikkati çekmek maksadıyla MaratHOME projesi kapsamında maraton koşularına başladı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya nazaran, İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sıhhati Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker, iklim krizinin olumsuz tesirlerine dikkati çekmek hedefiyle İstanbul Bilgi Üniversitesi iş birliği ve Daikin sponsorluğunda maraton koşularına başladı.

MaratHOME projesi kapsamında birinci olarak Türkiye’de Sapanca ormanlarında ve Tuz Gölü’nde koşan Aker, iklim değişikliğinden olumsuz etkilenen Grönland, Yeni Zelanda ve Peru Machu Picchu’da koşacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Aker, iklim krizinin insanın yaşadığı gezegendeki tarihinin en değerli meselelerinden biri olarak gitgide derinleştiğini bildirdi.

Neredeyse hayatın her alanında bu sorunu çok besbelli olarak hissetmeye başladıklarını aktaran Aker, “Sıcaklık artışları, yangınlar, seller, tarım alanlarındaki değişiklikler, hayvan ve bitki habitatlarının değişmesi, tiplerin kaybolması, sulama ve pak suya ulaşmadaki kısıtlılıklar, göçler, sistemsiz kentleşme, fakirleşme ve yoksunlaşma iklim değişikliğinin sonuçları olarak ortaya çıkıyor. MaratHOME, iklim krizinin bu tesirlerine karşı farkındalık yaratmak emeliyle hayata geçirmek istediğimiz bir proje oldu.” tabirlerini kullandı.

– Tuz Gölü’nden Machu Picchu’ya

Aker, MaratHOME projesinde dünyanın farklı coğrafyalarında maraton uzaklığı kadar koşular yapmayı planladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu coğrafyaları seçerken memleketi, Türkiye’yi önceledik. Yerlerin seçiminde ise iklim değişikliğinin bilhassa etkilediği doğal alanlara dikkat çekmeye çalıştık. Sapanca ormanları ve Tuz Gölü ile koşulara başladık. Önümüzdeki etaplardan birincisi ise iklim değişikliğinden değerli ölçüde etkilenen buzullar, yani Grönland olacak. İkincisi Güneş’in Dünya topraklarında doğduğu, görüldüğü birinci kara modülü olan Yeni Zelanda. Koşuyu bu kara modülünde tam da o noktada yapmayı planladık. Son olarak ise Güney Amerika’da yeniden iklim değişikliğinden değerli ölçüde etkilenen dağları, Machu Picchu’yu seçtik. Dağ birebir vakitte insanın tabiata karşı olan tahakküm, iktidar çabasının de kıymetli sembollerinden.”

MaratHOME projesinin iklim krizine yönelik bir farkındalık projesi olarak başladığını aktaran Aker, proje kapsamında 6 Şubat sarsıntısını yaşayan çocuklara yönelik yardım koşuları da düzenlediklerini kaydetti.

Aker, MaratHome projelerinin, yaşanan son sarsıntıyla birlikte bir yardım davetine da dönüştüğünü bildirerek, “AÇEV’in Keyifli Çantam Projesi’ne dâhil olduk. MaratHOME koştukça AÇEV kanalı ile toplanan bağışlar, sarsıntıdan etkilenen çocuklara kitap, kırtasiye, oyuncak barındıran paketlere dönüştü.” açıklamasında bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başvurular 16 Mayıs’ta sona eriyor

Yayın: 13.05.2024 13:03
Paylaş:
A+ A-

Karabük  dahil olmak üzere 38 şehirde toplam bin 271 devlet memuru alımı için çevrimiçi başvurular başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) bin 271 kamu personeli alımı online başvuru süreci başladı. Nihai başvurular kapsamında bin 271 devlet memuru alımı yapılacak.

Karabük’ten  Kaç Kişi Alınacak?

Karabük’te alınacak kişi sayısı 5 olarak belirlendi. Diğer şehirlerdeki kontenjanlar ise şu şekilde:

Adana 20, Adıyaman 25, Ağrı 5, Aksaray 12, Antalya 30, Ardahan 5, Artvin 10, Bartın 5, Batman 10, Bingöl 5, Bitlis 5, Bursa 30, Çorum 10, Diyarbakır 20, Erzincan 5, Hakkari 5, Hatay 100, Iğdır 5, İstanbul 759, İzmir 30, Kahramanmaraş 40, Karabük 5, Kars 5, Kırklareli 10, Kilis 5, Malatya 20, Manisa 10, Mardin 10, Muş 5, Niğde 5, Osmaniye 10, Samsun 10, Siirt 5, Şanlıurfa 10, Şırnak 5, Tekirdağ 10, Tokat 5, Tunceli 5

Başvuru Şartları Neler?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan genel şartları taşıması, T.C. vatandaşı olması, askerlikle ilişiği olmaması, 2022 veya 2023 KPSS’den en az 65 ve üzeri puanı olması gerekiyor.

Hangi Bölüm Mezunları Başvuru Yapabilir?

Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler mezunları bin 271 kamu personeli alımına başvuru yapabilir.

Başvuru Süreci

ÖSYM’de memur alımı kapsamında bin 271 kadro için başvuru süreci başladı. Adaylar memur alımı nihai başvuruları ÖSYM’nin AİS internet sitesinde olacak. Adaylar 16Mayıs tarihine kadar başvurularını yapabileceklerdir.