Çaycuma Tiyatro Sevenler Kültür ve Dayanışma Derneği, yeni bir adım atarak çocuk tiyatrosu kurma çalışmalarına başladı. Birinci oyuncu olarak, toplumsal medya fenomeni 7 yaşındaki Burak Başoğlu gruba katıldı.
Geçtiğimiz yıl kurulan ve Yasemin Demir’in başkanlığını yürüttüğü dernek, çocukları tiyatroya kazandırmayı hedefliyor. Birinci etapta 7-12 yaş kümesine yönelik olarak oluşturulan çocuk tiyatro kümesi, ilerleyen periyotta 12-18 yaş ortasındaki genç yetenekleri de bünyesine katmayı planlıyor. Derneğin çocuk tiyatrosunun yönetmenliğini, yönetim kurulu üyesi Hayrullah Göktaş üstlenecek.
Başkan Yasemin Demir, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
“Dernek çalışmalarımıza geçtiğimiz yıl başladık ve sürat kesmeden devam ediyoruz. Çocukların tiyatro ile tanışmasını istedik ve bu doğrultuda Çocuk Tiyatrosu kurma kararı aldık. Birinci oyuncumuz Burak Başoğlu oldu. Kendisi toplumsal medyada yeteneğiyle ilgi çeken bir isim. Çalışmalarımız 7-12 yaş kümesiyle başlıyor, lakin ilerleyen periyotlarda bu yaş kümesini 12-18 olarak genişletmeyi planlıyoruz.”
Çocuk tiyatrosu, çalışmalarına da süratli bir biçimde başladı. Birinci sahne projesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi’ne itafen hazırlanan bir oyun olacak.


Çaycuma’da çocuk tiyatrosu kuruluyor
Amasya’da 65. Kiraz Teşvik Yarışması yapıldı
Türkiye’nin en eski kiraz teşvik yarışması Amasya’da 65 yıldır gerçekleştiriliyor. Geçen yıl bahçelerde yaşanan zirai don afeti nedeniyle yapılamayan yarışmada üretimin bol olduğu bu yıl ilk üçe giren kiraz üreticilerine altın hediye edildi.
Kentte düzenlenen 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilen yarışma öncesi Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri bahçelerin yolunu tuttu. Titiz araştırmalar sonucu ödül almaya hak kazanan ürünler ile üreticileri belirlendi.
Birinci Alpaslan köyünden Yusuf Eser
Birinciliği Taşova ilçesine bağlı Alpaslan köyünden Yusuf Eser kazandı. Yarışmaya ailesiyle birlikte gelen Eser, ödül çekini Amasya Valisi Önder Bakan’ın elinden aldı. Yarışmada ikinci Aydınlık köyünden Hasan Hüseyin Erdem, üçüncü ise Ormanözü köyünden Murat Pamuklu üçüncü oldu. Şehzadeler Gezi Yolunda düzenlenen ödül törenine AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu ile diğer yetkililer de katıldı. Halk oyunları ekibinin sahne aldığı yarışmayı izleyen vatandaşlara paketler halinde kiraz dağıtıldı.
“Türkiye’nin en eski kiraz yarışması”
Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, “Türkiye’nin en eski kiraz yarışmasını Amasya’da yapıyoruz. 1962 yılından bu yana 65 yıldır bu yarışma geleneksel olarak yapılıyor. Sadece geçen yıl zirai afeti don nedeniyle ağaçlar meyve vermediği için yarışma yapılamamıştı. Dereceye giren üreticilerimizi kutluyorum” dedi.
Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekleniyor
Coğrafi işaretli Amasya kirazının Türk kirazı olarak tanındığını anlatan Cebeci, “Rusya, Almanya gibi ülkelere ilimizden kiraz ihracatı yapılıyor. Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekliyoruz” diye konuştu.
“1963’te dedemin diktiği kiraz ağaçlarından ürün alıyoruz”
Geleneksel yarışmanın bu yılki şampiyonu Yusuf Eser de, “1963 yılında dedemin diktiği kiraz ağaçlarını yetiştirerek ürün alıyoruz. Teknolojik gelişmeleri de takip ederek ailece üretim yapıyoruz. Bölgede kiraz üretiminin merkezi olmasını istediğimiz köyümüz Alpaslan’ın daha da gelişeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. Eser’in eşi Gülhanım Eser’de 65 yıldır süren yarışmanın bu yılki kazananın olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
“Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi”
Ömrü bahçelerde şifa kaynağı kirazlardan toplayarak geçen Sadiye Öztürk, yarışmanın kazananlarını alkışlayarak kutladı. Geçen yıl kiraza hasret kaldıklarını hatırlatan Öztürk, “Bir tane bile kiraz yemek nasip olmamıştı. Ama bu sene Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi. Bol kirazımız var. Her yere yetecek inşallah” şeklinde konuştu. Yarışmaya Çiğdemlik köyünde katılan Ertan Uzun ise, genç bir çiftçi olarak üretim yapmayı sürdüreceğini vurguladı.

