Reklam
Reklam
Bölgenin Sesi Gazetesi Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
25 Eylül, 2017 22:57 tarihinde yayınlandı
0

Çocuklarda göz tembelliğine dikkat

Göz tembelliği çocukluk döneminde oluşan ve yine bu dönemde tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, “Göz tembelliği göz anatomisinde yapısal bir sorun olmadığı halde yani göz yapıları ve görme siniri tamamen sağlıklı olduğu halde gözde görme azlığının olması durumudur” dedi.

Göze gelen ışınların öncelikle retina tabakasını ve görme siniri aracılığı ile beyin görme merkezini uyarması ile görme olayının oluştuğunu ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, “Görme doğumdan sonra öğrenilen bir durumdur. Bebeklik ve çocukluk döneminde gözün sinirsel uyarımın da ki bir aksama görme hücrelerinin gelişmemesine ve görmenin yetersizliğine neden olmaktadır. Sebep uyarı yetersizliğidir. Hayatın erken dönemlerinde görmemizi engelleyen bir durum ortaya çıkarsa o gözde gelişme durur ve göz tembelliği yani ambliyopi gelişir. Göz tembelliği bir gözde veya her iki gözde oluşabilir” diye konuştu.

Göz tembelliği sebepleri nelerdir?

Göz tembelliği sebepleri olarak pek çok durum sayılabileceğini kaydeden Atabay, “En sık karşılaşılan durum yüksek hipermetropidir. Eğer gözde yüksek hipermetropi var ise veya asimetrik bir refraktif durum söz konusu ise göz iyi göremeyeceği için göz tembelliği gelişir. Eğer her iki gözde yüksek hipermetropi mevcut ise her iki gözde göz tembelliği oluşabilir. Bazen durum göz kayması şeklinde daha erken dönemde dikkat çekebilmektedir. Ancak en tehlikeli olanı ise tek gözde olup diğer gözün sağlam olduğu durumlardır. Muayenesiz anlaşılmaz ve tedavisi gecikmeye neden olur. Diğer bir göz tembelliği durumu tek gözde oluşan katarakt durumlarıdır, bu durumda en kısa sürede ameliyat ile kataraktın tedavisi gerekir. Gözde kayma yani şaşılık olması da göz tembelliği sebeplerindendir. Kayan gözde imaj yeterli oluşmadığı için görme de yeterli olmamaktadır. Aileler tarafından dikkat edilmesi gereken diğer bir durum ise; göz kapağı düşüklükleridir. Göz kapağı göz görme aksını kapatarak görsel uyarıyı azaltır ve gözde göz tembelliği oluşturabilmektedir. Göz kapağı düşük olan bebeklerde göz tembelliği riski oluşturan durumlar acil ameliyat gerektiren durumlardır” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Haziran, 2026 09:11 tarihinde yayınlandı
0 0

Leylekler gün batımını cami kubbesinde karşıladı, mest eden anlar havadan görüntülendi

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde gün batımı sırasında cami kubbesine konan leylekler havadan görüntülendi.

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde ilçe merkezine gelen leylekler gün batımı sırasında Merkez Camii’nin kubbesine kondu. Gün batımında mest eden görüntüler oluşturan leylekler havadan görüntülendi. İlçe merkezinde uzun süre sonra ilk kez görülen leylekler vatandaşlar tarafından da cep telefonlarıyla görüntülendi.

İlçede leylekleri genellikle dere ve çay kenarlarında gördüklerini ifade eden Harun Aynur, “Daha önce çay kenarında gördüğümüz leylekleri ilk defa caminin minaresine yuva yaparken gördük. Hem çok mutlu olduk hem de şaşırdık” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin