Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
01 Eylül, 2025 13:09 tarihinde yayınlandı
0

’Çocuklarda tablet kullanımına sınır konulmalı’

Zarurî durumlar dışında belirli kurallar çerçevesinde çocukların teknolojik aygıtları kullanmasına müsaade verilebileceğine değinen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, “Özellikle okul öncesi periyotta anne-baba etkileşimine açık ve gerçek programlarla teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde olumlu tesirleri olabilir. Uygun kullanım kuralları ve sınırlamalar çerçevesinde bu araçların yararlı olabileceği unutulmamalıdır” dedi.

Liv Hospital Samsun Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, çocuklarda teknolojik aygıt kullanımı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, mecburî durumlar dışında muhakkak kurallar çerçevesinde ve belli müddetlerle çocukların teknolojik aygıtları kullanmasına müsaade verilmesinin uygun olabileceğini belirtti.

“Okul öncesinde günlük kullanım müddeti 1 saati geçmemeli”

2 yaşından küçük çocukların teknolojik aletlerin kullanmalarının önerilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, “Çünkü lisan, zihinsel, hareket ve sosyal-duygusal maharetlerin gelişimi için anne-baba ve başka yetişkinlerle toplumsal etkileşim gereklidir. Okul öncesi periyotta günlük kullanım mühleti 1 saati geçmemelidir. Birinci ve ortaokul periyodunda ise hafta içi okul günlerinde 1 saat, tatil günlerinde ise 2 saati aşmamalıdır” diye konuştu.

“Uykudan evvel kullanılmamalı”

Uykudan evvelki 1 saatlik vakit diliminde dijital elektronik aletlerin kullanımının önerilmediğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Ayrıca kullanılacak müddetin bölünerek birkaç seferde kullanılması uygun olabilir. Lakin eğitim emelli kullanımlar, imajlı görüşmeler yahut konuşmalar bunun dışında tutulabilir” bilgilerini verdi.

“Uygun hudutlar konulmalı”

Günümüzde çocuklar ve ergenler ortasında dijital elektronik aletlerin yaygın kullanılmasının, bu araçların cümbüş aracı haline gelmesine ve özel lisanların oluşmasına yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Aydın, “Ayrıca, toplumsal irtibatta bu aletler kıymetli bir rol oynamakta ve teknolojiyle olan ilişkilerini sağlamaktadır. Bilhassa okul öncesi periyotta anne-baba etkileşimine açık ve hakikat programlarla teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde olumlu tesirleri olabilir. Uygun kullanım kuralları ve sınırlamalar çerçevesinde bu araçların yararlı olabileceği unutulmamalıdır” formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin