Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
19 Haziran, 2026 15:16 tarihinde yayınlandı
0 0

Coğrafi işaretli “Konuralp pirinci” için 82 çiftçiye 50 ton tohum desteği

Düzce’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında, coğrafi işaret belgesine sahip Konuralp pirincinin üretimini artırmak amacıyla 82 çiftçiye yaklaşık 50 ton sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı. Kentte çeltik ekim alanlarının son dönemde iki katına yaklaştığı belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında çiftçilere sertifikalı çeltik tohumu dağıtımı yapıldı.

Coğrafi işaretli Konuralp pirincinin üretimini artırmak ve bu tarihi lezzeti gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen tohum dağıtım törenine kent protokolü ve üreticiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, projenin detaylarını paylaşarak, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen 2026 yılı tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projesi çerçevesinde hayata geçirilen Düzce’de çeltik yetiştiriciliğinin artırılması ve coğrafi işaretli Konuralp pirincine katkı projesi kapsamında sertifikalı çeltik tohumu dağıtımı yapıyoruz. 82 çiftçiye yaklaşık 50 ton çeltik tohumu dağıtılacak. Yüzde 46’sı Bakanlığımız tarafından destekleniyor” dedi.

“Bu hikayenin daha popüler olması için desteklere devam ediyoruz”

Düzce İl Genel Meclis Başkanı Fazlı Koç, Konuralp pirincinin Düzce için önemli bir değer olduğunu belirterek, “Çeltik, Düzce’nin önemli bir ürünü. 2019 yılında taleple başlayan bir süreç. 2020 yılında kurulan kurutma tesisinden 2022 yılında işleme tesisini hayata geçirdik. Şehrimizde Konuralp pirincinin saray mutfağından günümüze gelmesinin hikayesini izliyoruz. Bu hikayenin daha popüler olmasının ilimizin diğer şehirlerde tanınırlılığını artırmak için desteklere devam ediyoruz” dedi.

Düzce Milletvekili Ercan Öztürk de Konuralp pirincinin kentin tarihi miraslarından biri olduğunu vurgulayarak, “Çok az sayıda çiftçimiz bunun üretimini yapmaya devam ederken İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Valiliğin destekleriyle bu zenginliğimiz yeniden ekonomimize kazandırılıyor” ifadelerini kullandı.

“Çeltik ekim alanları iki katına yaklaştı”

Düzce Valisi Mehmet Makas ise kentin bereketli topraklarında üretimin ve emeğin önemine dikkati çekti. Makas, bölgesel bazda unutulmaya yüz tutmuş çeltik ekiminin yeniden canlandırıldığını belirterek, “Belki bölgesel bazda unutulmaya yüz tutmuş çeltik ekiminin tekrar canlandırıldığı bir çalışmanın sadece bugün destek programındayız. Aşağı yukarı dekar bakımından çeltik ekiminin 2 katına yakın yükseldiğini görüyoruz. Bu da 24 yıllık serüvenin daha da ileriye taşınacağını, Türkiye Yüzyılı’nda yeni hedeflere hızla ilerleyeceğini göstermektedir” dedi.

Konuşmaların ardından 82 çiftçiye sertifikalı çeltik tohumları teslim edildi. Program, katılımcılara coğrafi işaretli Konuralp pirincinden hazırlanan pilav ikram edilmesiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
19 Haziran, 2026 16:11 tarihinde yayınlandı
0 0

Eşini boğup kahve kupasıyla yüzünü parçalayan koca hakkında ağırlaştırılmış müebbet talebi

Samsun’da eşini boğarak seramik kahve kupasıyla yüzünü parçalayarak öldürdüğü iddia edilen sanık hakkında hazırlanan iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına önümüzdeki aylarda başlanacağı öğrenildi.

İlkadım ilçesi Rasathane Mahallesi’nde ikamet eden Yücel Günegül (49) ile 25 yıllık eşi, 4 çocuk annesi Fatma Günegül (41) arasında uzun süredir ’kıskançlık ve aldatılma’ iddiaları nedeniyle sorunlar yaşandığı öğrenildi. Çift arasında daha önce de şiddet olaylarının meydana geldiği, Yücel Günegül’ün 9 Nisan 2025 tarihinde eşini bıçakla omzundan yaraladığı, boğazını sıktığı ve darp ettiği gerekçesiyle tutuklandığı, daha sonra yargılama sırasında tahliye edildiği belirtildi.

25 Eylül 2025 tarihinde Yücel Günegül’ün, eşi Fatma Günegül’e “Hadi kalk gidelim köye doğru, sürprizim var sana, güzel yerlere götüreceğim seni” diyerek birlikte dışarı çıktıkları ve Canik ilçesi Hacınaipli Mahallesi’ndeki kendilerine ait köy evine gittikleri öğrenildi. Gecenin ilerleyen saatlerinde Yücel Günegül’ün, aldatılma iddiaları nedeniyle eşiyle yeniden tartışmaya başladığı belirtildi.

İddiaya göre Yücel Günegül, eşinin başını duvara vurup yere yatırdıktan sonra bir eliyle boğazını sıktı, diğer eliyle ise seramik kahve kupasıyla yüzüne defalarca vurdu. Evin balkon kısmında meydana gelen olayda Fatma Günegül hayatını kaybetti. Eşinin üzerine yorgan örten Yücel Günegül, daha sonra aracıyla Asarcık ilçesi istikametine doğru yola çıktı.

Gece saatlerinde Asarcık İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından alkollü araç kullandığı gerekçesiyle durdurulan Yücel Günegül’ün görevlilere direnmesi üzerine hakkında ’görevi yaptırmamak için direnme’, ’görevli memura mukavemet’ ve ’alkollü araç kullanmak’ suçlarından işlem yapıldı. Gözaltına alınan şahıs, adli rapor alınmak üzere Asarcık Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Burada ayakkabısında kan izi fark eden polis ekipleri, ayakkabı ve çoraplarını kontrol etti. Çoraplarında da kan lekeleri bulunması üzerine sorgulanan Günegül, ilk olarak ayağına çivi battığını öne sürdü. Ancak polisin şüphelenmesi üzerine eşinin başını duvara vurduğunu ve boğduğunu itiraf etti.

İhbar üzerine olayın yaşandığı eve giden Canik İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Fatma Günegül’ü ölü olarak buldu. Olayın ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanan Yücel Günegül hakkında cumhuriyet savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, ’eşe karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Hazırlanan iddianame Samsun 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, sanığın önümüzdeki eylül ayında hakim karşısına çıkacağı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.