Halil Kızılyer tarafından
29 Eylül, 2023 10:52 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.12.2023 16:36
A+ A-

Demir Çelik Lisesi Anılarıyla Tarihe Gömülüyor!

Anılarıyla Birlikte Tarih Oldu Karabük'te 1954 yılında hizmete açılan ve depreme dayanıklı olmadığı için yıkım kararı alınan  Demir Çelik Lisesinde yıkım çalışmaları başlarken, okulun yıkıldığını gören bir çok mezun hüzün dolu anlar yaşadı Demir Çelik İşletmeleri tarafından 1940 yılında özel ilkokul olarak yaptırılan ve bünyesinde zamanla ortaokul ve lise de açılarak milli eğitime devredilen 1954-1955 eğitim-öğretim yılında da eğitime başlayan ve 68 yıldır ayakta durarak binlerce  mezun veren adeta "Eğitim Çınarı” olarak adlandırılan Demir Çelik Lisesi'nde yıkım çalışmaları başladı. 1954 yılında Karabük Demir Çelik Lisesi olarak eğitim-öğretim hizmetine başlayan ve 68 yıldır ayakta durarak binlerce  mezun veren adeta "Eğitim Çınarı” olarak adlandırılan Demir Çelik Lisesi'nde yıkım çalışmaları başladı. Demir Çelik Lisesi'nde yıkım çalışmalarının başlaması bu okuldan mezun olanları adeta hüzne boğdu. Bu okuldan mezun olan bir kişi "Keşke okul yıkılmasaydı da  güçlendirme çalışması yapılsaydı. Bu okulda bir çok kişinin kim bilir  ne anısı vardı. Okulla birlikte anılarımızda yıkıldı" diyerek büyük üzüntü duyduklarını dile getirdiler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye genelinde başlattığı okullarda depremsellik analizi kapsamında depreme dayanıklı olmayan okulların yıkılması uygulamasına Karabük’ün en köklü okullarından olan Demir Çelik Lisesi de dahil edilerek geçtiğimiz yıl yıkım kararı çıkarılmıştı. Karabük’te ve Türkiye’nin birçok şehrinde yaşayan Demir Çelik mezunları okulun yıkım kararına tepki göstermiş ve okulun önünde basın açıklaması düzenleyerek yıkım kararının durdurulmasını istemişti. Mayıs ayında Karabük Valiliğinde imzalanan protokol ile İş İnsanı Bayram Demir tarafından  Demir Çelik Anadolu Lisesinin A ve B bloğunun yeniden yapım işlemi üstlenilmişti. Okulda yıkım çalışmaları başlarken, burada eğitim öğretim gören öğrenciler ise farklı okullarda eğimlerine devam ediyor. https://www.youtube.com/watch?v=4GUvF550S-4 (Halil Kızılyer)  

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 11:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun Müftülüğü Romanların yanında

Samsun Vilayet Müftüsü Seyfullah Çakır, kentte Roman vatandaşlara yönelik nikah, eğitim ve toplumsal yardım faaliyetlerinin sürdüğünü belirterek, aile kuran çiftlere takviye sağladıklarını söyledi.
Samsun Vilayet Müftülüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Roman vatandaşların aile hayatına katkı sunmak gayesiyle çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Vilayet Müftüsü Seyfullah Çakır, aile birliğini müdafaa ve güçlendirme maksadıyla yapılan nikah süreçleri, dini rehberlik ve eğitim faaliyetlerinin nizamlı olarak devam ettiğini tabir etti. Müftü Çakır, "Roman kardeşlerimizin toplumla bütünleşmesini sağlamak, aile kurumunu güçlendirmek ve genç çiftlere dayanak olmak gayesiyle alandayız. Resmi nikahlarını kıyan çiftlerimize dini nikah merasimi ile manevi takviye sağlıyoruz. Tıpkı vakitte eğitim, rehberlik ve yardım faaliyetlerimizle onların yanında olmaya devam ediyoruz" dedi.

Samsun Valiliği, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile Samsun Müftülüğü iş birliğinde 2024 yılında 25 çift Roman vatandaşa, 2025 yılında ise 15 çift Roman vatandaşa resmi nikah yapıldığını belirten Çakır, "Sınırsız Kardeşlik Projesi" ile de birçok faaliyetin sürdürüldüğünü tabir etti. Çakır, "Canik 200 Konutlar ve Yavuz Selim Mahallelerinde öncelikle yetişkin sonrasında 4-6 yaş kümesi Kur’an kursları açıldı. Bu kurslarda ve planlama dâhilinde belirlenen farklı yerlerde vaizlerimiz aracılığı ile ’Yetişkin Eğitimleri ve Programlar’ gerçekleştirildi. Vilayet Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde bu mahalledeki gençlere yönelik aktiflik ve manevi takviye programları planlanırken, İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde mahallede sıhhat taramaları yaptırıldı ve bayanlara yönelik hijyen, bayan sıhhati ve çocuk istismarı mevzularında eğitimler verildi. 200 Konutlar ve Yavuz Selim Mahallelerindeki çocukların devam ettiği Canik Emrullah Efendi İmam Hatip Ortaokulu ile Canik Yavuz Selim İlkokulu’nda, yapılan planlama ile kıymetler eğitimi, velilere yönelik aile eğitimleri ve bağımlılıkla çabada önleyici eğitim programları düzenlendi ve bu eğitim programları periyodik aralıklarla devam ediyor. Ramazan ayında Canik başta olmak üzere, Çarşamba, Terme ve Bafra ilçelerinde iftar programları düzenlendi. 200 Evler Mahallesi Camii 4-6 Yaş Kur’an Kursu’nda tekne orucu aktifliğiyle minik çocuklarımızla Ramazan havasını yaşadık. Tekrar çeşitli vakitlerde ailenin önemini anlatıp, Aile Okulu seminerleri düzenlediğimiz Roman kardeşlerimize, Türkiye Diyanet Vakfı Samsun Şubemiz, bayan kolları aracılığı ile Ramazan ayı içinde bebek ve nişan bohçaları hazırlayarak dağıttık. Cami-Gençlik Buluşmaları gerçekleştirdik. Ramazan’da tekrar vakfımız aracılığı ile et dağıtımı gerçekleştirildi ve Kadir Gecesi programı ile Roman kardeşlerimizle Ramazan ayı çalışmalarımız tamamladık" diye konuştu.

"Vaaz-eğitim ve seminer faaliyetleri"
200 Konutlar ve Yavuz Selim Kuran Kursu ve Camisi’nde bayanlara yönelik vaazlar programları yapılmaya devam ettiğini söyleyen Çakır, "Sosyal Dayanışma Merkezi’nde(SODAM) rutin her hafta konferans programları yapılmaktadır. 200 Evler Mahallesi’nde Anne takviye projesi kapsamında mahremiyet eğitimi seminerleri verildi. Yeni evlenecek çiftlere Aile Okulu seminerleri 200 Konutlar Camisi’nde verildi ve akabinde ikramlar dağıtıldı. Bu seminerler devam ediyor. 8 Nisan Dünya Romanlar Günü kapsamında her yıl toplu nikâh merasimi yapılmaktadır. Valiliğimiz ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile iş birliğinde hazırladığımız programlarda ailenin ve nikahın ehemmiyeti anlatılarak, aile kuran çiftlere manevi takviye sağlanmaktadır" halinde konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.