Demir “KARDEMİR, 2023’te 2 milyon 394 bin 312 ton ham çelik üretti”

Demir “KARDEMİR, 2023’te 2 milyon 394 bin 312 ton ham çelik üretti”

Yayın: 30.05.2024 14:43
Paylaş:
A+ A-

Kardemir Anonim Şirketi 29. Olağan genel kurulu Kardemir Eğitim ve Kültür Merkezinde yapıldı. Genel kurulda Kardemir Anonim Şirketi Yönetim kurulu Başkanı İsmail Demir bir konuşma yaptı.

Demir “KARDEMİR, 2023’te 2 milyon 394 bin 312 ton ham çelik üretti”

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, üretim kapasitesini 3,5 milyon ton seviyelerine çıkarmak için kurulması planlanan yeni yüksek fırın yatırının, yeşil çelik hedefine uygun teknolojiyle gerçekleştirilmesi için teknik araştırmaların devam ettiğini bildirdi. KARDEMİR’in 2023 yılı faaliyetlerinin görüşüldüğü 29. olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya, yönetim kurulu üyeleri, genel müdür Dursun Ali Yaşacan ve pay sahipleri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Demir, özellikle son çeyrek yüzyılda dünyada benzerine az rastlanan doğa olayları ile karşı karşıya kalındığını söyledi.11 Aralık 2019’da açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakat bildirisinin iklim krizi ile mücadelenin en önemli yazılı belgesi olduğunu belirten Demir, “Bu bildiriye göre Avrupa 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 50-55 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar ise karbon nötr olmayı en önemli hedefi olarak ortaya koymuş durumda. Yine Cumhurbaşkanlığımızca Yeşil Mutabakat Eylem Planı konulu genelge Temmuz 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanmış ve Ticaret Bakanlığımızca da eylem planı yürürlüğe konulmuştur.” dedi. Demir, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasının gelecek yıllarda küresel ticaretin dinamiklerini değiştirmesinin beklendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:”Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması uygulamasıyla birlikte yüksek emisyonlarda üretim yaparak ürünlerini Avrupa’ya ihraç eden şirketlerin, yeni vergi yükü ile karşı karşıya kalması, emisyonlarını azaltmayan şirketlerin Avrupa pazarındaki rekabet güçlerinin zayıflaması öngörülmektedir. İhracatının yarıya yakınını Avrupa pazarına yapan ve Avrupa Birliği ile ticari ve siyasi alanda yakın ilişkiler içerisinde bulunan Türkiye’nin bu önemli düzenlemenin dışında kalması söz konusu değildir.”

Çimento, alüminyum, gübre, elektrik sektörleri gibi çelik sektörü de bu yeni düzenlemenin doğrudan etkileyeceği öncelikli sektörler arasında yer aldığını dile getiren Demir, bu nedenle diğer tüm sektörlerde olduğu gibi tüm dünyada çelik üreticileri de karbondan arınmaya odaklandığını kaydetti.

Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamda yönetimimiz, Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesini sektörü daha yeşil ve temiz kılmasına imkan tanıyan bir fırsat olarak değerlendiriyor ve karbon emisyonlarımızı, su kullanımını ve biyoçeşitlilik üzerindeki tüm olumsuzlukları azaltmayı, üretim proseslerinde verimliliklerimizi artırmayı ve sürdürülebilir üretim ve başarıları yakalamayı hedeflemektedir. Bu nedenle, üretim kapasitelerimizi 3,5 milyon ton seviyelerine çıkarmak için kurulması planlanan yeni yüksek fırın yatırımımızın, yeşil çelik hedefine uygun teknolojiyle gerçekleştirilmesi için teknik araştırmalarımız devam etmektedir.”

Bu sürece paralel olarak şirketin yeşil çelik yol haritasının hızlandırılması, yeni teknolojilerin takibi, şirkete ait karbon emisyonlarının yönetilmesi, kaynak verimliliğinin arttırılması, enerji verimliliği projelerinin geliştirilmesi, operasyonel iyileştirmelerle yeşil mutabakata uyum sağlanması amacıyla şirkette “Karbonsuzlaştırma Çalışma Grubu” oluşturulduğunu ve çalışmalarına başladığını vurgulayan Demir, yeşil çelik yol haritasına uygun şekilde üretim için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Demir, diğer yandan da üretim içindeki katma değerli ürün miktarını artırmak için planlanan yatırımların devam ettiğini belirterek, “Çelikhane yeni sürekli döküm makinası, vacuum degassing, çubuk kangal haddehanesi sızıng block gibi önemli yatırım projelerimiz de hızla tamamlanarak, nihai ürün içerisindeki katma değerli ürün miktarı artırılacaktır.” diye konuştu. Yönetimin bu dönemde odaklandığı bir diğer konunun ise dijitalleşme olduğunu ifade eden Demir, KARDEMİR’in Türkiye demir çelik sektöründe kapsam olarak gerçekleştirilen en büyük dijital dönüşüm projesi olan kurumsal kaynak yönetimi S/4 HANA projesini devreye aldığını hatırlattı. Demir, Ar-Ge merkezinin şirketin rekabet edebilirlik seviyesini artırmak ve sürdürülebilir büyümesine katkı vermek üzere çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

– “KARDEMİR, 2023’te 2 milyon 394 bin 312 ton ham çelik üretti”

2023’te dünya ham çelik üretiminin 1 milyar 888 tonda sabit kaldığını anlatan Demir, “En büyük üretici konumundaki Çin, geçen yıl üretimini sadece yüzde 0,1 artırırken, Hindistan’ın üretimi yüzde 11 artmış ve dünyada üretimini en fazla artıran ülke olmuştur. Bu dönemde ülkemiz ham çelik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 4 küçülmüş ve 33,7 milyon ton ile 2019 yılı seviyesine gerilemiştir. KARDEMİR, dünya genelindeki bu durağanlığa rağmen 2023’te 2 milyon 394 bin 312 ton ham çelik ve buna bağlı olarak 2 milyon 319 bin 823 ton net mamul ile üretimlerini artırma başarısını göstermiştir.” ifadelerini kullandı.

Demir, Asya, Avrupa ve Afrika’nın 2023’te ihracat pazarları olduğunu vurgulayarak, Gürcistan, Sırbistan, Romanya Almanya, Polonya, Bulgaristan, Çekya, Kosova, Slovakya ve Yunanistan’a muhtelif çelik kaliteleri ihraç edildiğini ve yaklaşık 26 bin ton satış ile 29 milyon dolar değerinde ihracat geliri elde edildiğini kaydetti.

Mali mevzuat gereği enflasyon muhasebesinin etkileriyle finansal veriler incelendiğinde 2023’te 51 milyar 621 milyon lira satış geliri, 3 milyar 296 milyon lira FAVÖK ve 1 milyar 588 milyon lira net kar elde edildiğini ifade eden Demir, “Geçen senenin aksine net borç pozisyonundan net nakit pozisyonuna geçilirken, enflasyon muhasebesinin etkisiyle öz kaynaklarımızda güçlü büyüme kaydedilmiştir.” ifadesini kullandı.

Demir, şirketin en önemli kısıtlarından birisinin lojistik olduğunu vurgulayarak, “Yüksek liman ve taşıma maliyetleri ve demiryolundaki yetersizlik şirketimizi çözüm arayışlarına itmiştir. Bu nedenle kısa adı KARLİMTAŞ olan KARDEMİR Liman İşletmeciliği ve Taşımacılık Anonim Şirketi’ni kurduk. Bu şirketimiz öncelikli olarak Zonguldak-Karabük arasında özel demiryolu taşımacılığımızı ve gelecekte de liman işletmeciliğimizi yapacaktır.” dedi.

Şirketin küresel ölçekte rekabet edebilirliğini artırmak, çevreye duyarlı üretim yapısını güçlendirmek ve yenilikçi çözümler geliştirmek adına yürüttükleri çalışmalarda ortakların desteklerinin kendileri için büyük önem arz ettiğini anlatan Demir, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da KARDEMİR ailesi olarak birlikte daha büyük başarılara imza atacağımıza olan inancımız tamdır. Bizlere olan güveniniz ve desteğiniz için yönetimimiz adına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da narkotik denetimlerinde 17 şüpheli yakalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.07.2024 00:52
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'da gerçekleştirilen denetimlerde 17 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ile ilçe emniyet müdürlükleri ekiplerince, uyuşturucu madde satışı yapan sokak satıcılarına yönelik denetim gerçekleştirildi.

Adreslerde ve şüphelilerin üzerinde yapılan aramalarda 121 sentetik ecza hapı, 261,46 gram esrar, 251,21 gram sentetik uyuşturucu, 23 kök kenevir bitkisi, 5 uyuşturucu kullanma aparatı ile hassas terazi ele geçirildi.

Denetimlerde 17 şüpheli gözaltına alındı.

Zanlılardan 2'sinin çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu belirlendi.